Finner motarbeideren i deg

Publisert: 2. oktober 2006 kl 23.15
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07
Bli en god møteplager. Hold blåmandagsmøte. Prøv å nå bunnlinja. Har du konkrete forslag til forverringen? Er du fornøyd med noe som helst?

Det er noen av kursene firmaet motarbeider.no selger til stadig flere kunder.

Men målet er ikke å ødelegge bedriften. Det er å gjøre ansatte oppmerksomme på hvordan deres oppførsel har konsekvenser for trivselen og effektiviteten i et firma.
Saken fortsetter under annonsen


- Jeg fikk ideen på en pub i Århus. Vi var på julebord og tøyset med at vi aldri fikk ha medarbeidersamtale. Men så lagde vi en motarbeidersamtale i stedet, sier Haukerud.

Siviløkonomen fra Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) - tidligere Landbrukshøgskolen - drev på den tiden med teater, revy og konsulentvirksomhet. Men parodien på en umulig medarbeider slapp ikke taket. Han begynte å utvikle ideen for bruk i konsulentvirksomheten.
Saken fortsetter under annonsen

- Vi testet ut konseptet på venner, og responsen var god. Etter hvert bygget vi det ut til et prosjekt for å fremme konstruktiv kritikk internt. Poenget er å bruke teater for å visualisere et budskap og å la folk få si ting som ligger der, men som ellers ikke kommer ut. Det er bedre enn å bruke masse piler og bokser i en PowerPoint-presentasjon, mener Haukerud.

TIDLIG OPP OM MORGENEN

Saken fortsetter under annonsen
I dag har firmaet fem med- ... unnskyld motarbeidere ..., og en kundegruppe som omfatter alt fra Statens Pensjonskasse via Gilde og Telenor til Norges Kampsportforbund. Kursene er blitt holdt for alt fra fem til 500 personer, og kan ta fra 20 minutter til en hel helg.

- Målet med metoden er ikke å kartlegge alle problemer i en bedrift, men å bli bedre kjent og la folk selv utforske ukjente sider ved seg selv og andre, sier Haukerud.

- Men hvordan måler du at dere har fått til noe?
Saken fortsetter under annonsen


- Hvis man kommer tilbake til jobben og møter seg selv i døra en gang, er mye gjort. På kursene lar vi folk spille roller og ta dem helt ut. Det får frem hvordan folk egentlig tenker. Man ser seg selv og andre i et nytt lys, forteller Haukerud.

- Er det alkohol som skal få tungen på gli?
Saken fortsetter under annonsen

- Nei, de beste resultatene har vi faktisk på formiddagen frem til klokka 12. Det er en lekende prosess, men den må også styres mot målet, som er å skape en bedre bedrift.

IKKE ALLTID NOE VONDT

- Hva vil kundene?

- Det kan være en leder som bringer med seg en problemgruppe. Det kan være andre som ser mer de underholdende sidene ved opplegget. En av de største utfordringene var en gratisjobb vi gjorde for de husløse i Oslo som selger Magasinet «=Oslo», for å hjelpe dem til å bli bedre selgere. Da prøvde vi først å selv være selgere av slike aviser. Selv om vi gikk i vanlige klær og oppførte oss som vi pleier, var det ingen som så på oss. Det var veldig lærerikt.

- Hva driver en motarbeider?

- En ordentlig en? Jeg tror ikke det er så mye vondt i motarbeiderne av den kranglete typen. Tror de føler at de ikke blir hørt. Lurer på om vi er blitt så vant til normer og strukturer at vi tror det skal være sånn. Vi er vant til å holde kjeft. Den vanligste innvendingen fra en motarbeider er «Det har vi gjort før» eller «Det har vi IKKE gjort før».

- Hvordan er møtene i motarbeider.no?

- Hehe, lattermilde. Men det må jeg si, at uten mine fantastiske medarbeidere hadde jeg aldri fått motarbeider.no til å fungere så bra