Ferske fjes: Tørsteslukkeren
SKAPELSEN: Anne Aasprong erklærer sin store kjærlighet til øl, og er oppriktig glad i vårt fremste kulturbrygg, uten at hun bøtter ned i store mengder av den grunn. Hun drikker sitt øl med glede, men klarer ikke helt å la være å analysere de gylne dråpene.
Hun er utdannet bryggerimester, og kan det meste om øl, og er lidenskapelig opptatt av hvordan ølet smaker og lukter.
Men hun er også sivilingeniør, og svært fascinert av prosessene som ligger bak et godt øl. For Aasprong handler det om å skape noe. Det er industriell produksjon der en av innsatsfaktorene (gjærcellene) endog er levende, og dermed ikke alltid så forutsigbar.
Først og fremst er imidlertid Anne Aasprong innovasjonssjef i Ringnes, og er sterkt engasjert i arbeidet med å fôre norske forbrukere med nyheter, både i forhold til produkter, emballasje og flaskedesign.
- Vi har veldig fokus på innovasjon, sier Aasprong, som jobber målrettet for å korte ned tiden fra idé til marked.
Ringnes er soleklar markedsleder på øl og mineralvann i Norge, og klatret i fjor opp til en markedsandel på 59,3 prosent av det totale norske ølmarkedet.
Det betyr at Ringnes i fjor solgte rundt regnet 140 mill. liter øl, fordelt på sine mange merker. Anne Aasprong er opptatt av å variere øltype til anledning.
Hennes favorittøl?
- E.C. Dahls pils. Det lærte jeg meg å like under studietiden i Trondheim. Dahls-pilsen utmerker seg med sin fruktighet, sier Aasprong, som går for en bayer fra Frydenlund når hun skal kose seg.
TRONDHEIM KALLER: Anne Aasprong ble født på Lillehammer en junidag i 1971, vokste opp i Mo i Rana før hun som tiåring flyttet til Asker utenfor Oslo. På Asker videregående skole fikk hun stor sans for realfagene, og syntes til og med at matte var gøy.
Det ville hun ha mer av. Og det fikk hun på Norges Tekniske Høgskole i Trondheim (NTH), der hun fant Kinder-egget, tre overraskelser på en gang; Sivilingeniørstudiet er en god basisutdanning, fagene er til og med morsomme, og Trondheim og NTH (nå NTNU) byr på et studentmiljø i særklasse.
Anne Aasprong startet ut på fakultet for Maskinteknikk, men glødet ikke helt for det. Hun så ikke noe der fremme, i enden av studieløpet, som hun virkelig kunne glede seg til. Det tok NTH-studenten konsekvensen av, og meldte overgang til fakultetet for kjemi og kjemisk teknologi, som for henne var et lykkelig valg. Engasjementet og gløden kom for fullt. Der fremme, ved NTHs utgangsport, så hun for seg en karriere innen farmasi- eller også i næringsmiddelindustrien.
ENVEIS-BILLETT TIL ECUADOR: Sivilingeniørstudenten gikk rundt med en til nå uforløst reiselyst. Det ville Anne Aasprong gjøre noe med. Før hun tok fatt på sisteåret på NTH, bevilget hun seg selv et friår fra studiene. Halve året skulle brukes til å reise, og resten til å tjene penger for å betale for reisemoroa.
For Aasprong var det nå eller kanskje aldri. Når du står der med din ferske sivilingeniørtittel, er du opptatt av å komme deg raskest mulig ut i arbeidslivet, og det kan jo i starten bli en A4-tilværelse som ikke tillater de helt store reisesprell.
Anne Aasprong bestilte enveisbillett til Ecuador. På utreisen hadde hun følge av en venninne som også fulgte med videre til Colombia før hun returnerte til Norge. For Aasprong fortsatte reisen, styrt etter innfallsmetoden, til Costa Rica, Nicaragua, Honduras (der de etter sigende har billig dykkerskole) og Guatemala.
- Det var mye mer spennende enn jeg hadde forestilt meg. Det var fantastisk å kunne reise rundt med total frihet. Å reise ut i det ukjente ga meg økt selvinnsikt. Etter en slik tur føler jeg meg mer trygg på at jeg vil klare meg i de fleste situasjoner, sier Aasprong, som underveis også lærte spansk etter naturmetoden.
SÅPE ELLER ØL?: Etter den store Latin-Amerika-reisen fant Anne Aasprong også veien hjem til studiebyen Trondheim og sisteåret på NTH.
Hun skrev hovedoppgaven for Tine Norske Meierier, og gjorde et høyst praktisk forskningsprosjekt, som studerte hvordan man kan fermentere og tørke melkesyrebakterier uten å ta livet av de stakkars bakteriene. - Jo, da, Tine kunne ha vært en spennende arbeidsplass, sier Aasprong.
I studietiden sommerjobbet hun som produksjonsoperatør for Nycomed Pharma, og fikk prøvesmakt farmasiindustrien. Hun trillet piller, også stikkpiller, så C-vitaminene løpe forbi, det samme med smertestillende medikamenter, og hun kunne også se Sana-Sol flaskene fylles opp av sunnhet.
Gjennom utvekslingsorganisasjonen IAESTE fikk hun jobbe med gjødsel og landbruksrelatert forskning i Israel. Typisk er det at hun samtidig fulgte språkkurs i hebraisk.
Men det ble verken gjødsel, farmasi eller meieri for Anne Aasprong. I hvert fall ikke i første omgang. Hun skrev en søknad til Orkla-konsernet, som er stor i næringsmiddelindustri. Det resulterte i to jobbtilbud. Det sto mellom såpe og kremer på Lilleborg i Kristiansund, eller også øl og bryggerimesterutdanning i Ringnes.
BRYGGERIMESTER: Hos Ringnes ble hun forespeilet en mulighet til å gå inn som lederkandidat. Etter et år i ulike funksjoner i Ringnes, skulle hun få videreutdanning som bryggerimester i København, for så å vende tilbake til Ringnes som produktutvikler. Om dette var noe hun kunne tenke seg?
- Jøss, tuller dere?, skal Anne Aasprong ha sagt.
I 1997 rykket Anne Aasprong inn som lederkandidat (en traineeordning) i Ringnes, og har vært innom både kvalitetskontroll, produksjon og logistikk.
- Jeg liker å ha på meg arbeidsklær, og være med i produksjonen. Jeg er fascinert av maskiner og produksjonsprosesser, erkjenner hun.
Aasprong hadde praksis på ulike bryggerier i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Tyskland, før hun høsten 1999 ble sendt til Bryggerihøyskolen (Scandinavian School of Brewing) i København, et 7 måneders studium som følger hele produksjonskjeden.
- Tenke å kunne fristille seg fra den vanlige jobben, og bare konsentrere seg om å lære. Helt fantastisk. Og København er en utrolig by, melder Aasprong.
I klassen på 30 kommende bryggerimestere var hele 26 nasjonaliteter representert.
Den ferske bryggerimester Anne Aasprong vendte hjem til Ringnes og jobb som produktutvikler. Ikke lenge etter ble hun løftet opp som innovasjonssjef i Ringnes.
Innovasjon står høyt på dagsordenen hos 125-årsjubilanten Ringnes, som har lyst til å sprudle videre i minst 125 nye år. Og da trengs nye produkter, ny emballasje og ny design på løpende bånd. Og 1877, årets jubileumsbrygg, selges i et «begrenset opplag» på 2,7 mill. bokser, det skulle i snitt bety
1-2 flasker pr. nordmann.
- 1877 skal være friskt og lettdrikkelig som en Ringnes. Samtidig skal det være litt mer smaksrikt, litt mørkere i fargen, med et rødlig skjær. Men uten å bli for tungt, sier Aasprong. Om hun har lyktes? Smak selv.
Anne Aasprong
Innovasjonssjef i Ringnes AS.
Født: 5. juni 1971 i Lillehammer, oppvokst i Mo i Rana.
Utdanning: Bryggerimester fra Scandinavian School of Brewing i København, 2000. Sivilingeniør fra Norges Tekniske Høgskole (NTH, i dag en del av NTNU) i Trondheim, 1996.
Fritid: Elsker å reise. Være sammen med venner. Idrett, - har vært trener gjennom en årrekke (barneidrett, turn, friidrett og rytmisk sportsgymnastikk). Leser mye, både fag (antropologi og psykologi) og skjønnlitteratur (John Irving er en av favorittene). Dykker. Nyter øl.
Sivil status: Ugift, ingen barn.
Aktuell: Nå er det høysesong for utepils. Ringnes er soleklar markedsleder i Norge på øl, både innepils og utepils. Bryggeriet jubilerer, og runder i år 125 år. Anne Aasprong er innovasjonssjef, og har som hovedoppgave å tilfredsstille forbrukerne med nyheter. Hun har også laget resepten for 1877, som er jubileumsbrygget fra Ringnes.