Ferske fjes: Sterk markedsføring
FRISKE TAKTER
Arcus AS har meislet ut en ny og offensiv markedsstrategi med klare ambisjoner om å vokse utenfor Norges grenser. Heretter skal hjemmemarkedet være Norden (og ikke bare Norge), og Arcus skal være en av de største og mest lønnsomme aktørene i Norden.
I tillegg skal Arcus satse på en internasjonal nisjestrategi med basis i merkevarene Vikingfjord Vodka, Lysholm Linie, Frost likør og Braastad Cognac.
- Vi har som mål å doble omsetningen utenfor Norden. Hvert år skal vi gå inn i 2-3 nye land med våre brennevinsprodukter, sier markedsdirektør Christian Brink i Arcus AS. Nylig besøkte han endog Moskva for å se på mulighetene til å eksportere norsk brennevin til russere.
I fjor ble det faktisk solgt mer Lyshom Linie i utlandet enn her hjemme
- Lysholm Linie er det eneste akevittmerket som vokser internasjonalt. Det betyr at vi tar markedsandeler, sier Brink, som selv oppgir Lysholm Linie til sin personlige drikkefavoritt.
Markedsdirektør Christian Brink har ca. 50 mill. kroner årlig til disposisjon som skal brukes til salg, markedsføring og produktutvikling. Arcus jobber i disse dager med å styrke produktutviklingsprosessen, og er i ferd med å etablere et eget «Idéland». Arcus satte en ny standard for produktutvikling da selskapet i løpet av bare fire-fem måneder utviklet flaskedrinken (rusbrus) Vikingfjord Icebreaker fra idé til ferdig flaske ute i butikk.
BANG & OLUFSEN
Christian Brink kom til verden i Danmark en februar-dag i 1972, og vokste opp på en liten øy i Limfjorden på den jyske vestkysten.
På disse grisgrendte trakter av vårt naboland fantes det to mulige karriereveier, Vestjyske Slagterier eller Bang & Olufsen, som har sitt hovedkvarter i Struer. Brink har slett ikke noe imot slakteriet, men sier i dag at «Heldigvis ble det Bang & Olufsen».
Med to-årig handelsskole som ballast gikk han inn som trainee, og måtte bokstavelig talt starte på bunn. Han ble sendt ned i kjelleren, og ble vist bort til to reoler fulle av ringpermer med fakturaer. Han fikk to uker på seg å sette fakturaene i riktig nummerorden.
- Hvis jeg trodde jeg var noe etter Handelsskole, fikk jeg fort nok bena på jorden, sier Brink, som etter hvert fikk brynt seg på innkjøp og produksjonsplanlegging. Så utdannet han seg til ingeniør på studieretning for produksjon og logistikk ved Ingeniørhøjskolen i Odense. Samtidig tok han økonomistudier på kveldstid ved Handelshøjskolen i Herning.
UTPLASSERT I NORGE
Med ingeniørpapirer i lomma meldte Christian Brink seg igjen til tjeneste på Bang & Olufsens hovedkvarter i Struer. Her fikk han etter hvert ansvaret for å utvikle et internasjonalt franchise-konsept for Bang & Olufsen.
Christian Brink reiste rundt i B&Os verden for å være med å rulle ut konseptet, og besøkte også det norske B&O-selskapet. På vei tilbake til flyplassen kom Brink i snakk med Lasse Virik, som den gang var adm. direktør i B&O Norge. Ikke lenge etter ringte Virik, og sa at han hadde bruk for Christian Brink i Norge.
Dermed ble Brink utplassert i Norge på en 2 års kontrakt. Reisen til Norge satte en foreløpig stopper for Brinks Handels Diplom Eksamen. Han mangler siste semester, men har fortsatt planer om å fullføre.
Bang & Olufsen talentspeidere hadde lagt merke til unge Brink, og han ble tatt opp på B&Os «Young Talent Programme», som skal utvikle fremtidens B&O-ledere.
Christian Brink gjorde unna sin misjon i Norge, og B&O ville ha ham tilbake til Struer i Danmark eller også sende ham ut til B&O-markeder i Øst-Europa og USA. Men Christian Brink hadde da fått seg norsk kjæreste, som slett ikke var klar for å reise ut av Norge.
FRA FORSIKRING TIL SPRIT
Ved inngangen til år 2000 ble Christian Brink hentet inn som nordisk markedssjef i skadeforsikringsselskapet If, og fikk ansvar for et årlig markedsbudsjett på 40 mill. kroner.
- If er et utrolig spennende selskap, med ambisjoner om å forandre standarden i forsikringsbransjen.
Christian Brink skulle ikke jobbe for If mer enn et kalenderår. Da kom han over en stillingsannonse fra Arcus, som var på jakt etter ny markedsdirektør.
- Jeg lengtet tilbake til å jobbe med fysiske produkter. For meg er det viktig å ha både hjernen og hjertet med på jobben. Men bevares, jeg var veldig fornøyd med tiden i If, bedyrer Brink.
Christian Brink søkte og fikk jobben som markedsdirektør i Arcus, og ser mange paralleller mellom det danske flaggskipet Bang & Olufsen og Arcus.
- Arcus og B&O kjennetegnes av høy kompetanse, kvalitet og flotte merkevarer. Arcus er en fantastisk bedrift med et stort uutnyttet potensial, hevder Brink. Og det potensialet vil Christian Brink fylle opp med gode norske brennevinsprodukter.
- Lengter du ikke tilbake til Danmark?
- Jeg føler meg vel så mye som skandinav som dansk, sier Christian Brink avvæpnende. Han har bosatt seg ved hva han betegner som den smukke(!) Drammenselven.
Christian Brink
Markedsdirektør i Arcus AS. Medlem av konsernledelsen i Arcus Gruppen ASA.
Født: 14. februar 1972 i Danmark, oppvokst på en øy i Limfjorden på den jyske vestkysten.
Utdanning: Økonomistudier ved Handelshøjskolen i Herning, Danmark, 1995-1999. Ingeniør fra Ingeniørhøjskolen i Odense, Danmark, 1997.
Fritid: Jakt, både småvilt og storvilt. Spiller tennis. Seiler. Fisker.
Sivil status: Ugift.
Aktuell: Arcus har utviklet ny og offensiv markedsstrategi med klare vekstambisjoner i utlandet.
Flytende favoritt: Lysholm Linie Aquavit.
Motto: «Hvor det er vilje, er det vei».