Ferske fjes: Sosialantropolog i business
HODEJEGEREN RINGER: Kirsti Christie Lidsheim er sosialantropolog, og stolt av det. Hun er overbevist om at samfunnsvitere kan gjøre nytte for seg i næringslivet. Det gir både større mangfold og bedre beslutninger.
Lidsheim valgte seg antropologien uten å tenke alt for mye på hva hun skulle bli her i livet, men har etter hvert orientert seg mot business og næringsliv.
En dag så Kirsti Christie Lidsheim et program på NRK om kvinnelige ledere, der personaldirektør Berit Wenaas var en av frontfigurene. Wenaas er teolog, og var altså direktør i Nycomed (som i dag lever videre i Amersham Health), omgitt av en hel hær av økonomer og ingeniører. Men Wenaas tilførte selskapet verdi, og ble en person Kirsti Christie Lidsheim kunne identifisere seg med.
Skjebnens ironi ville det slik at hodejegeren Karl Magne Sæland en dag ringte, og lurte på om Lidsheim kunne være interessert i å gå inn i nettopp Berit Wenaas rolle som personaldirektør. Lidsheim var da ute i permisjon fra konsulentjobb i Andersen Consulting sammen med sin Jeppe.
- Jeg følte en nesegrus ærefrykt. Det var utrolig spesielt, minnes hun. 12 intervjuer senere var jobben hennes, og var ikke mer enn 32 unge år da hun gikk inn som ny Vice President for Human Resources i Amersham Health, Norge.
DET LYKKELIGE STUDIEVALG
Kirsti Christie Lidsheim vokste opp på Nordstrand i Oslo, en trygg og velorganisert bygd i hovedstaden. Hun tok samfunnsfaglinjen på Nordstrand videregående skole, satte i 1985 kursen for Pacific Lutheran University i Tacoma, Washington, USA, utstyrt med stipend, for å gjøre siviløkonom av seg.
- Det var jo siviløkonom man skulle bli i 1985. Men jeg fant ut at det ikke var noe for meg, sier Kirsti Chistie Lidsheim. I stedet fant hun ut at det gikk an å studere antropologi på Universitetet, en oppdagelse som fortonte seg som reneste julaften.
Hun meldte overgang fra business til antropologi, men fikk ikke lov til å fullføre antropologistudiene i USA.
Kirsti Christie Lidsheim satte kursen hjem, fast bestemt på å ta seg en jobb for å finansiere en jorden-rundt-reise.
«GALSKAPENS FIRMA»
Den hjemvendte USA-farer ble telemarketing-dame i 1986 i firmaet MasterCom, som var et av de første telemarketingfirmaene i Norge.
- Det var et «galskapens firma». Men ekstremt lærerikt, sier Kirsti Christie Lidsheim. MasterCom drillet de ansattes holdninger. Det er din egen innsats som avgjør om du lykkes.
- Det var skikkelig hjernevask, sier hun med et smil, og gjør det klart at det var en hjernevask hun har hatt stort utbytte av senere i karrieren.
MasterCom var ikke fornøyd før selgerne nådde punktet der du kunne selge hva som helst til hvem som helst.
Kirsti Christie Lidsheim lyktes, og gikk da over til å drille nye MasterCom-rekrutter.
I 1988 hadde hun tjent nok til å legge ut på sin Jorden-Rundt-turne med første stopp Bangkok, og som skulle løpe over ni måneder.
Vel hjem meldte hun seg til sosialantropologistudier ved Universitetet i Oslo. Underveis i studiene ble hun hyret inn av Arbeiderbladet for å få fart i abonnementssalget.
- Det gikk vanvittig bra. Salget økte med 80 prosent.
Kirsti Christie Lidsheim var med på Arbeiderbladets julebord, som ikke bare var en fest men også en observasjonsarena for den vordende antropologen. Og jo, da, Internasjonalen ble sunget for full hals.
«CROCODILE DUNDEE»
For å bli en god sosialantropolog, må du selvfølgelig gjennomføre et skikkelig feltarbeid, og Kirsti Christie Lidsheim satte kursen for bushen i Australia for å bo sammen med australske cowboyer av typen «Crocodile Dundee».
- For å vinne respekt, måtte du jobbe. Jeg var ganske «handy», sier Lidsheim, som har kjørt bulldozer, fanget okser, brennmerket okser og «knippet nøttene» av kalver.
På tross av at kvegstasjonen breiet seg ut over et område på 240.000 mål, var det ikke mye luksus over boforholdene. - Det var slum. Murgulv. Bølgeblikk. Knuste vinduer. Krypdyr ut og inn. Og dårlig hygiene, både mat og personlig hygiene.
Som kvinne var det ikke greit å gå alene på puben i de såkalte Australian Hotels, da ble du fort stemplet som løsaktig eller helt dust. Men det var der folk møttes. Så antropologen frekventerte puben, og bestilte det samme hver gang, en øl, og måtte gjenta bestillingen hver gang. Så en dag, etter tre måneder, da alle sesongarbeiderne var reist hjem, opplevde Lidsheim det magiske øyeblikk.
Bartenderen så Christie-dama, tappet i en øl, og skjøv den bort til henne uten at hun trengte å bestille. Det var stille på puben, men ingen unngikk bartenderens stille aksept.
FRA BUSHEN TIL ANDERSEN
Kirsti Christie Lidsheim fikk seg jobb som konsulent i Andersen Consulting. Hun ble sendt til Chicago for å gå gjennom «intro-kvernen».
- Det var helt pyton i starten. Andersen-systemet var konstruert for å lage poteter. Jeg var ikke interessert i å bli noen potet.
Hun hadde også lyst til å bruke sin spisskompetanse i konsulentrollen.
I Andersen-systemet jobbet Kirsti Christie Lidsheim med Change Management, og ble blant annet sendt ut på oppdrag i postgirobygget. - Vi kom inn og skulle lære dem service, sier Lidsheim. Men det endte med at konsulentene måtte avlære Postgirofolket å yte service. De drev så mye med service at det ikke var mulig å få det til å bli forretningsmessig forsvarlig.
For fire og et halvt år siden kom Jeppe til verden, og Kirsti Christie Lidsheim gikk ut i fødselspermisjon. Og det var mens hun var ute i permisjon hodejegeren ringte, og hentet henne til Amersham Health i Norge.
Kirsti Christie Lidsheim
Personaldirektør i Amersham Health AS, Norway.
Født: 6. november 1966 i Oslo, oppvokst på Nordstrand.
Utdanning: Cand. Polit. fra Universitetet I Oslo, 1997. Hovedoppgave i sosialantropologi. Studier ved Pacific Lutheran University, Tacoma, Washington, USA, 1986.
Fritid: Barn, barn, barn! Glad i å lage mat, særlig til mange. Familie og venner. Leser (gjerne Marianne Fredriksson). Retorikk er en levende interesse. Elsker å kjøre slalåm, som det nok bli mer av når barna blir større.
Sivil status: Gift, to barn (2 og 4,5 år).
Aktuell: Sosialantropolog og sjef for de menneskelige ressursene i Amersham Health AS i Norge. 1150 ansatte.
Motto: «Slipp deg selv løs, og la deg imponere av det du ser».