Ferske fjes: Sønnicos arving
BRÅTT ARVESKIFTE: 22. februar i fjor gikk August Cappelen, Mr. Sønnico in persona, bort. Det hele skjedde brått og uventet. Cappelen etterlot seg tre sønner. Ingen av dem var på forhånd utpekt som kronprins.
- Ingen av oss visste hvem som skulle overta. Utfallet var slett ikke naturgitt, sier Pontus Cappelen. Men Sønnicos eneeier gjennom de siste 40 årene hadde lagt igjen beskjed om at han ønsket at yngstesønnen Pontus skulle overta hans funksjoner som hovedaksjonær og arbeidende styreformann.
- Det var hans vilje, og den vil jeg selvsagt oppfylle. Det er både en ære og en tillitserklæring. Jeg skal gjøre mitt beste for å videreføre det han har bygd opp. Sønnico skal forvaltes, ikke forbrukes. Men jeg kan ikke gå i min fars fotspor, jeg må tråkke opp mine egne stier, sier Sønnicos arvtaker, som har vært opptatt av å gjøre seg kjent med hele Sønnico-familien.
Pontus Cappelen husker ennå at han som 4-5-åring ble med far på jobben i helgene. Han fikk sitte på møterommet med en flaske brus, mens far gikk gjennom sine viktige papirer. Senere ble det sommerjobber med typiske vaktmesteroppgaver; Klippe plenen, skifte lyspærer, luking og rengjøringsarbeid.
MILLIARD-OMSETNING: Det er ikke småtterier Pontus Cappelen nå har overtatt ansvaret for.
Sønnico skriver sin historie helt tilbake til 1910 og daværende ingeniør Francis Sønnicsen. Og hvem husker ikke Sønnicos vaffeljern, lamper og «flaggbutikk» på Karl Johan?
I dag er det slutt på produksjon, handel og engros-virksomhet. I stedet er det installasjon og avanserte tekniske løsninger for alle mulige slags bygg, både på fastlandet og i Nordsjøen. I fjor omsatte Sønnico AS for tett opp mot milliarden, og har 1300 ansatte i sving. Definitivt et stort selskap, etter norske forhold. Selskapet har vært i Cappelen-familiens eie siden 1959.
Sønnico AS under daglig ledelse av Geir Kvifte (ex-ABBer) er et av landets ledende elektrokonsern, og det største som fortsatt er på norske hender. Noen stor pengemaskin er ikke Sønnico AS i dag. Selskapet har satt seg som mål å nå en resultatmargin på 5 prosent.
SVENSK KOSTSKOLE: Pontus Cappelen var ikke mer 15 år gammel da han ble sendt på den anerkjente internatskolen Lundsberg High School, langt inne i de svenske skoger. Her har også den svenske kongefamilien sendt sine barn. I dag kan Lundsberg til og med lokke med egen golfbane for skolens elever.
Pontus heter også Diderik August før vi kommer til slektsnavnet Cappelen (fra Ulefoss i Telemark). Diderik fra farfar og August fra far, mens Pontus-navnet kommer fra hans svenske mor Charlottes familie. Med årlige sommerferier i Sverige var femtenåringen godt vaksinert mot noe kultursjokk på Lundsberg.
- Jeg fikk venner for livet. Jeg lærte meg til å bli selvstendig. Lundsberg bød på mye sport og sosiale aktiviteter. Og jeg fikk et unikt innblikk i svensk kultur, og måten svenskene tenker på. Forskjellene er større enn vi kanskje tror. Svenskene er mer langsiktige, og har en helt annen industriell forankring. De er langt mer internasjonalt orientert, og er vesentlig flinkere til å jobbe sammen i team.
SAVOIE-LONDON-MONACO: Sønnicos ferske styrmann vokste opp med en utpreget frankofil far. Etter at Pontus Cappelen fullførte videregående skole i Sverige, reiste han i 1991 til småbyidyllen Chambery for å lære seg fransk. Her var det kort vei til alpinanleggene i Savoie, og det var midt i oppladningen til vinterlekene i Albertville (1992).
- Chambery var en både hyggelig og sjarmerende liten, by og fremsto som langt tryggere enn Paris.
Pontus Cappelen legger ikke skjul på at han utnyttet seg av mulighetene til å kjøre på ski, men kunne også reise hjem med papirer på at han hadde lært seg fransk.
Neste stopp London, og introduksjonskurs til business med fokus på shipping. - Jeg har alltid vært interessert i det som har med sjø å gjøre, og var fascinert av shipping, sier han.
Shippingmarkedet var imidlertid rimelig langt nede, og Pontus Cappelen fulgte konjunkturene, og mønstret av shippingskolen London Guildhall University etter førsteåret.
Han satte i stedet kursen for amerikanske Babson Colleges europeiske avlegger University of Southern Europe i Monaco. Planen var å studere ett år i Monaco, og sluttføre økonomiutdanningen ved Babson College i Boston. Men Boston måtte klare seg foruten Sønnico-arvingen.
- Jeg trivdes altfor godt i Monaco, og områdene rundt. Klimaet er utrolig bra, og alt er innen rekkevidde; Bading, golf, Spania, Italia og halvannen time til skianlegg. Det er paradis på jord.
RADIO PÅ RIVIERAEN: Pontus Cappelen skaffet seg innpass i Riviera Radio, som sorterte under Craig Armstrong Communication. Armstrong har skrevet taler for både Ronald Reagan og George Bush.
- Han er en guru på kommunikasjon, hevder Cappelen. Riviera Radio er engelskspråklig, og unge Cappelen fikk i oppdrag å gjøre markedsundersøkelser for å finne ut hvordan kanalens nedslagsfelt kunne utvides, og skaffe seg en idé om hvordan kanalen kunne skaffe seg en yngre lytterskare.
Pontus Cappelen ble også utplassert i Nice-baserte Kingston Marine Management, som var et italiensk-eiet firma som drev management av bulkskip.
- Italienere er noe for seg selv. Det er hardt å jobbe for italienere. Når noe gikk galt på kontoret, var helvete løs. Men det var også morsomt og utrolig lærerikt.
TELE-GRÜNDER: Etter ni år i utlendighet, flyttet Pontus Cappelen hjem til gamlelandet for å gå ut i yrkeslivet. Det var i 1997, og telesektoren var under full liberalisering.
Den unge Cappelen fikk nærmest stjerner i øynene når han tenkte på alle mulighetene som lå der på telehimmelen. Han fikk seg jobb i Teleplussavleggeren KontantPluss, og solgte såkalte call-back tjenester i konkurranse med Telenor og NetCom kontantkort.
- Mens Telenor tok 8 kroner tellerskrittet, kunne vi selge tellerskritt for 2,50 med god fortjeneste. Vi skulle tjene store penger på tellerskritt.
Men tellerskritt skulle ikke forbli noen gullgruve.
- Nå er det først og fremst innhold som genererer inntekter, sier Pontus Cappelen, som i 1998 etablerte firmaet Mobile Content AS sammen med den tidligere Telenor-mannen Lars Martinsen. Martinsen var Cappelens sjef i KontantPluss, som er solgt til You Communication.
For et års tid siden gikk altså August Cappelen bort. Han ønsket at yngstesønnen skulle videreføre familiebedriften. Pontus Cappelen er arbeidende styreformann i Sønnico AS på fulltid, men fortsetter som aksjonær i gründerbedriften Mobile Content AS, som altså drømmer om å tjene store penger på å selge tjenester rettet mot mobilt Internett.