Ferske fjes: Sjokoladepiken

Publisert: 4. juni 2003 kl 14.54
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

LUKSUS I HVERDAGEN:

- Sjokolade er en deilig liten luksus i hverdagen, frister Ingunn Aursnes på sjokoladefabrikken til Freia (som i dag eies av Kraft Foods), og gjør sitt beste for å få oss til å spise både Freia Twist og Freia Premium på en ganske alminnelig onsdag.

Nordmenn ligger på verdenstoppen i sjokoladespising, kun slått av Sveits og Østerrike. Hvert år hiver hver nordmann i snitt inn på med 8,5 kilo sjokolade, som er nærmere 60 prosent mer enn hva Medel-Svensson unner seg.

Ingunn Aursnes er den aller første dedikerte innovasjonssjef i Kraft Foods nordiske sjokoladedivisjon, en funksjon som ble opprettet høsten 2001. Aursnes retter blikket fremover, følger med på trender, og er stadig på jakt etter nye behov og ønsker som kan skapes og fylles. Kraft Foods kjøpte opp Freia for drøye ti år siden, og er markedsleder på sjokolade i Norge med en markedsandel på 52,6 prosent. Kraft Foods står bak hele syv av de ti mestselgende sjokoladene i Norge, med Freia Melkesjokolade og Freia Twist på topp.

Ingunn Aursnes har vært med hele veien fra idé til lansering av Freias Premium-serie, et svar på et forbrukerønske om en melkesjokolade som var kraftigere på smak og mørkere i fargen. Serien ble lansert 1. september i fjor, og står nå for 5,3 prosent av det totale salget av sjokoladeplater i Norge.

«GULT HJERTE»:

Ingunn Borgen Aursnes kom til verden i Bergen, men vokste opp i Trondheim. Aursnes tok samfunnsfag-linjen på Strinda skole i Trondheim, og satte så kursen for North Carolina, USA. Hun skulle ut i verden, drevet av eventyrlyst, og var bevisst på å finne frem til en skole der det ikke var så mye nordmenn. Det førte henne til et lite college i Greensboro, der hun var eneste nordmann.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg var opptatt av å lære engelsk godt, og også få innblikk i en ny kultur. Jeg hadde et kjempeflott år, sier Aursnes.

College-jenta fikk lov til å velge rimelig fritt blant skolens faglige meny, og fikk prøvesmakt på alt fra kunstfag til økonomi og markedsføring. Møtet med markedsføring gav mersmak, og tilbake igjen i Norge, valgte hun seg handelsøkonomstudiet ved Oslo Handelshøyskole.

I 1991 fikk hun sin mastergrad i markedsføring og business, og skulle ut i et knalltøft arbeidsmarked. Det var skralt med markedsføringsjobber, og mange om beinet.

For Ingunn Aursnes sa det ganske raskt klikk hos Kodak Norge der hun gikk inn som marketing-koordinator for Kodak i Norge. Hun fikk med seg OL i Lillehammer i 1994 der Kodak var en av de tre internasjonale storsponsorene. Ingunn Aursnes berømmer den sterke bedriftskulturen i Kodak, og det ble snakket om at Kodak-folket var utstyrt med «gult hjerte» (Kodak-fargen).

FRA FRIONOR TIL GEORGIA:

Etter fire år i Kodak-systemet fikk Ingunn Aursnes lyst til å bryne seg på nye utfordringer, og fikk jobb som markedssjef i Frionor-Produkter AS, en salgskanal som var eid av Frionor, Gilde og Gartnerhallen.

Ingunn Aursnes ble forespeilet en jobb som handlet om å utvikle Frionor-navnet til en sterkere merkevare. Det var en jobb med større handlingsfrihet, men langt mindre budsjetter. Det oppstod også uenighet mellom de tre eierne om den videre utviklingen. Og jobben handlet stadig mindre om merkevarebygging, og mer om selve salgskanalen.

Saken fortsetter under annonsen

Ingunn Aursnes valgte å si opp jobben uten å ha noe annet å gå til.

Etter mange harde og målrettede år på karrieresporet, fikk Ingunn Aursnes lyst til å ta seg et skikkelig avbrekk. Samboeren (som hun senere har giftet seg med) fikk en delegatstilling knyttet til Røde Kors’ matvareprogram i Georgia, og hun fulgte med. I Georgia jobbet Ingunn Aursnes for den amerikanske grenen av Redd Barna, som gikk inn med startkapital i nye bedrifter. Aursnes var med på å vurdere om prosjektene var liv laga. I tillegg underviste hun lokalbefolkningen i den tidligere Sovjetrepublikken i markedsføring.

SJOKOLADEFABRIKKEN:

Etter et halvår i Georgia returnerte hun hjem til Norge, og lurte på hva hun skulle ta seg til. På vei til juleferie kom det beleilig nok en telefon fra Kraft Freia Marabou (senere Kraft Foods), og tilbud om jobb som Nordisk marketing manager i Krafts sjokoladedivisjon med ansvar for blant annet Japp, Kvikk Lunsj, Twist og Konfekt. Hun tiltrådte jobben 1. april 1998. Ingunn Aursnes har blant annet lansert Kvikk Lunsj XXL, og for det fikk hun en «President’s Award» fra den internasjonale Kraft-organisasjonen.

For 2,5 år siden meldte Philip sin ankomst. Høsten 2001 var hun tilbake på sjokoladefabrikken etter et års permisjon, og rykket inn i en nyopprettet stilling som nordisk innovasjonssjef for sjokolade, og har det nesten som den unge «Charlie på sjokoladefabrikken».

Vi klarte lenge å motstå fristelsen fra sjokoladepiken på Freia-fabrikken. Så slår vi likevel til på en liten bit Premium, dark, med 70 prosent kakao. «Uimotståelig», heter det i reklamen. Noe vi altså må skrive under på. Men Twisten klarte vi å vente til lørdag med.


Saken fortsetter under annonsen

Ingunn Borgen Aursnes
Product Innovation Manager, Nordic Confectionary, i Kraft Foods.
Født: 30. oktober 1967 i Bergen, oppvokst i Trondheim.
Utdanning: Master of Business and Marketing fra Oslo Handelshøyskole (nå en del av Handelshøyskolen BI), 1991.
Fritid: Barn, hjem og familie. Har pusset opp hus. Reiser mest mulig. Mat & vin sammen med venner og familie. Lese (sist leste bok: Jo Nesbøs «Rødstrupe»).
Sivil status: Gift med Jan Peter. 1 barn (Philip på 2,5), og underveis med nummer to, termin i slutten av august.
Aktuell: Gleder det norske (og nordiske) folk med nye sjokoladeopplevelser. Har vært med å utvikle Freia Premium, en ny serie sjokoladeplater.
Twist-favoritt: Cocos.
Motto: «Livet er for kort til å ha små drømmer».