Ferske fjes: Shippingblod i årene
JOBBER FOR AKSJEN
Etter at børsnoterte Awilco ASA i fjor solgte fire shuttletankere til Ugland Nordic Shipping ASA er selskapet rimelig oversiktlig. Viktigste eiendel er 1 stk Suezmax tankskip som lyder navnet Wilmina. Dernest eier Awilco 50 prosent andeler i tre eldre produkttankskip. Og sist, men ikke minst, har selskapet en solid kontantbeholdning. Rundt regnet en milliard kroner!
Nyansatt adm. direktør Sigurd E. Thorvildsen vil gjøre sitt for å synliggjøre verdiene i selskapet. Han er ikke i tvil om at shipping- og offshoreselskapene på børsen er betydelig underpriset i forhold til hva de har av «assets».
- Jeg ønsker å bidra til å gjøre Awilco mer interessant som investeringsobjekt. Men det er ikke gjort i en håndvending, erkjenner han.
Thorvildsen er opptatt av å finne en god kombinasjon av det å være et rederi samtidig som du er et moderne børsnotert selskap. Rederlogikken tilsier at du selger unna eiendeler når konjunkturene er på topp, mens børslogikken gjerne vil at du skal kjøpe og vokse deg større. To hensyn som ikke alltid er sammenfallende.
Til tross for et heller bedrøvelig shippingmarked, sitter Thorvildsen bekvemt i sin direktørstol. For Awilco solgte unna skip til gode priser, og har store deler av tonnasjen knyttet til lange certepartier på høye ratenivåer. Og ikke minst masse cash.
EN POTET-UTDANNING
- Jeg har kanskje ikke ti tommeltotter, men jeg ser ikke på meg selv som noen ingeniørtype. BI var litt i tiden da jeg skulle begynne å studere. På BI blir du som poteten, du kan brukes til veldig mye, sier Sigurd Thorvildsen om sitt studievalg.
Han kombinerte studiene med å jobbe som lærer på Friundervisningen, i fagene regnskap, økonomi og lønnssystemer. Thorvildsen ble tatt opp i skolens høyst sosiale mannskor, UFDA The choir boys. - Jeg mimet. Hver gang jeg begynte å synge, fikk jeg en albue i siden. Jeg hadde nok mer å bidra med på tekstsiden.
Thorvildsen fulgte sitt forsett, og styrte unna en spesialisering i skipfartsledelse. - Det blir helt galt å lære seg shipping på skolebenken. Skal du lære deg shipping, må du inn i et rederi, og føle konjunkturene på kroppen, hevder Thorvildsen, som i stedet spesialiserte seg i finans. Han skrev diplomoppgaven «Renteswapper - et nullsumspill?», der han og oppgavepartneren gikk inn i firma, og tok for seg en papirkasse med oppgjørsbilag, og laget en modell for å beregne lønnsomheten i firmaets bruk av det finansielle instrumentet. Det Thorvildsen lærte mest av, var reaksjonen til finansprofessor Arne Jon Isachsen som etter å ha lest det svært så teoretiske førsteutkastet overhøvlet sine studenter: «Hva er dette for noe? Skriv så folk forstår».
REDERI I BROTTSJØ
Mot slutten av siviløkonomstudiet, skjedde det nærmest uunngåelige. På tross av alle fortsetter om å styre unna shipping, fikk Sigurd Thorvildsen sin første post i økonomifunksjonen i rederiet Wind Shipping, et rederi med en flåte av skip organisert i ulike kommandittselskaper.
Dette var høsten 1990. Ikke lenge etter, ved inngangen til 1991 gikk Saddam Hussein inn i Kuwait. Det ga et kortvarig oppsving i skipsfarten. Det gjaldt å sikre seg olje. Så ble det fryktelig stille, og Wind Shipping og all verdens øvrige shippingselskaper gikk inn i alvorlige nedgangskonjunkturer.
- I shipping så lever du med verdenshandelen, sier Thorvildsen.
Han understreker at det hele var trist for alle aksjonærer og K/S-investorer som hadde satset på Wind Shipping. For ham selv ble det en uvurderlig læretid. Han ble kastet ut på dypt vann, og fikk prøvd seg på det aller meste av rederidrift inkludert befraktning og salg av skip.
SKIPSMEGLEREN
Med et par års fartstid fra rederi, var det ikke unaturlig å melde seg til tjeneste for skipsmegler Ole Jacob Libæks firma.
- Jeg måtte tone ned siviløkonomutdanningen, og så måtte jeg skryte på meg hockeyferdigheter, minnes Thorvildsen. For Libæk tror ikke på at handelshøyskolefolk duger i skipsmegling, og gode hockeyferdigheter viser at du har den nødvendige brutalitet og aggressivitet til å lykkes som skipsmegler.
Sigurd Thorvildsen er full av lovord om meglerne i O. J. Libæk & Partners:
- Det er et av verdens beste skipsmeglerselskaper. Ole Jacob (Libæk) er alltid på søken etter noe nytt. Han var først inn i både Sovjet og Korea. Han er på høyden med nye skipstyper og kreativ på forretningsfinansiering. Han er en spydspiss som gir deg alle muligheter til å utvide horisonten. Du blir ikke satt i noen bås.
I 1997 blir Sigurd Thorvildsen tatt opp som ny partner i O. J. Libæk & Partners, og endog valgt inn i styret. Etter åtte år som skipsmegler, følte Sigurd Thorvildsen at han hadde kommet til et «point of no return». Skulle han gjøre noe annet, måtte han gjøre det nå, ellers så ville han måtte fortsette som skipsmegler resten av yrkeskarrieren.
STYRTRIKT FAMILIEREDERI
I november 2000 meldte Sigurd E. Thorvildsen overgang til familierederiet Anders Wilhelmsen & Co, og ble ansatt som direktør med ansvar for familierederiets shippingaktiviteter.
- Det er en veldig spennende gruppe. Ledelsen er liten. Det er korte beslutningsprosesser. Det er lett å komme frem med det du vil ha gjennomført. Og de er villig til å ta sjanser, forteller Thorvildsen.
26. september i fjor, bare femten dager etter 11. september, gikk det ut børsmelding om at Sigurd Thorvildsen var ansatt som ny adm. direktør i børsnoterte Awilco, der Anders Wilhelmsen-familien er hovedaksjonær.
Styret i Awilco er styrket med eksterne toppfolk; Ole Melberg, Arne Blystad og Peter Goldenheim (som startet Odin-fondene). Samtidig har familierederne i Andes Wilhelmsen & Co bestemt seg for å gjøre alle sine shippinginvesteringer gjennom Awilco ASA, mens de tidligere også har investert parallelt med Awilco.
- Det er et klart fokus på Awilco, og vi er giret inn på å investere i interessante forretningsmuligheter, sier Thorvildsen. Hva han ser etter, vil han ikke si så mye om. - Det er i ferd med å utkrystallisere seg interessante muligheter.
Sigurd Einar Thorvildsen
Adm. direktør i Awilco ASA.
Født: 19. mars 1965 i Oslo.
Utdanning: Siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990.
Fritid: Familie og venner. «Skal du yte maksimalt på jobb, må du ha det harmonisk sammen med familien». Spiller golf. Har handikap på sterke 12,5, men har satt seg som mål å spille seg ned mot 10. «Da må du være dødskonsentrert, og drive masse mental trening». Har tredemølle hjemme.
Sivil status: Gift med Kristin, tre barn (i alderen 1, 4 og 7 år).
Aktuell: Tok over som adm. direktør i børsnoterte Awilco ASA i fjor høst. Selskapet har rundt 1 milliard kroner i cash, som skal investeres i nye forretningsmuligheter.