Ferske fjes: Schibsteds IR-offiser
Drømmerollen: For noen uker siden presenterte konsernsjef Kjell Aamot i Schibsted ASA de foreløpige regnskapstallene for 2002. På tross av relativt svake markeder, serverte Schibsted en driftsmargin på solide 7 prosent av en total omsetning på nesten 7,9 milliarder kroner.
I kulissene stod en høyreist ung kvinne fra Bergen parat til å sufflere konsernsjefen om han ikke skulle ta alle detaljspørsmål på sparket.
- Det er kjekt å kunne levere på det vi har sagt, på tross av et svakt annonsemarked og journaliststreiken tidligere på året, sier Elisabeth Blom Tindlund.
Hun er Investor Relations Officer (IR-offiser) i børsnoterte Schibsted ASA, og har en sentral rolle i arbeidet med å sy sammen konsernsjefens resultatpresentasjoner.
Når konsernsjef Kjell Aamot reiser rundt i de store finansmetropolene for å gjøre seg lekker for investorene, tar han med seg sin IR-offiser, som har det som sin hovedoppgave å pleie både analytikere og investorer.
- Vi er et godt team. Kjell (Aamot) er selvsagt hovedpersonen, men han er samtidig meget flink til å trekke meg og andre fra Schibsted frem på banen og få til en god dialog med dem vi møter.
Ute på «veien», som både fører til London, New York, Boston, Paris og Stockholm, er dagene lange og tettpakket av møter. - Men vi har det alltid trivelig sosialt etter de lange møtedagene, sier Blom Tindlund som gir følgende attest til konsernsjef Kjell Aamot: Visjonær, karismatisk, en god kommunikator, behagelig vesen og en typisk «gjennomfører».
Ingen A4-økonom: Elisabeth Blom Tindlund debuterte på Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen i en alder av 17,5 år.
- Jeg var voksen for alderen, og veldig «geara» på å studere. Jeg hadde det knall fra første dag, sier hun, og husker ennå sin første vakt på NHHs vannhull «Klubben», der hun rigget seg til for å ta sin tørn i baren. Men den gikk ikke, som «mindreårig» ble hun resolutt satt til garderobetjeneste.
Tro nå ikke et øyeblikk at unge Blom Tindlund fulgte den slagne landevei, og de opptrukne stier ved den ærverdige høyskolen ved de syv fjell.
Etter at førsteåret var unnagjort satte hun kursen for Bali i Indonesia for å lese til examen philosophicum, og tapte sitt hjerte til området.
På Bali fikk hun utløp for sin eventyrlyst. Samtidig plukket hun med seg fag som interesserte henne. Og omgivelsene var ideelle, for på Bali spiller mystikk og filosofi en langt større rolle i det daglige enn det gjør det blant betongkolossene på Blindern. Hun har vært på Bali to ganger senere, og synes terroraksjonene på Bali var dypt tragiske.
Neste sommer, i 1995, pakket hun sekken, og dro på tre måneders ferie til Asia, før hun tok fatt på et nytt skoleår ved NHH.
Og så, hold pusten et øyeblikk, fikk hun AIESEC-jobb for PGS (Petroleum Geo-Services i Singapore (!), der hun var et halvår, og jobbet som assistent for en lokal sjef. - Det var i de glade dagene for PGS.
Sommeren 1997 skaffet hun seg en tre måneders sommerjobb i Washington DC, som analytiker i Inter-American Development Bank, en utviklingsbank rettet mot Sør- og Mellom-Amerika med tette bånd til World Bank.
- Jeg hadde tenkt litt på Utenriksdepartementets aspirantkurs, og ville snuse litt på det internasjonale bildet, sier hun, men bedyrer at hun ikke har fulgt noen karriereplan. - Jeg har tatt det litt ettersom, og grepet muligheter som har bydd seg.
Når høsten 1997 melder seg, reiser Elisabeth Blom Tindlund ut igjen, denne gang til Milano i Italia for å ta et utvekslingssemester ved NHHs samarbeidspartner Bocconi-universitetet. - Jeg har alltid vært fascinert av italiensk språk, kultur, mote og fashion.
Så var det tid for å skrive diplomoppgave, og Elisabeth Blom Tindlund fikk innpass hos Norsk Hydro. Med stipend fra Norges Eksportråd utforsket hun kommunikasjons- og kontrollinjer fra Hydros hovedkontor til datterselskapene i Guatemala og Costa Rica!
«The American Dream»: Nå hadde Elisabeth Blom Tindlund fått seg kjæreste (som hun senere har giftet seg med), en sivilingeniør som hadde gått inn i McKinseys tjeneste.
Han vurderte å fylle på med en MBA-grad, og kunne tenke seg å gjøre det ved det anerkjente Columbia-Universitetet. Men bare hvis kjæresten ble med over.
Elisabeth Blom Tindlund fulgte med over dammen.
Det var ingen spøk for en nyutdannet siviløkonom fra Norge, uten arbeidstillatelse, å skaffe seg jobb i verdensmetropolen New York.
Hun trakk i de tråder hun hadde, blant annet UD-diplomaten Helge Semb, som hun hadde kommet i kontakt med i den interamerikanske utviklingsbanken. Semb satte opp en dialog, som gav henne innpass som ass. attaché i den norske FN-delegasjonen i New York.
Så fikk hun jobb som konsulent ved New York-kontoret til PriceWaterhouseCoopers (PwC), og ble sendt av gårde på tre måneders intensivkurs i programmering i Florida før hun kunne gå ut i felten som PwC-konsulent.
Hun fikk smake på «The Americam Dream» med lange dager, overtidsmat, og hjemkjøring i svarte nesten-limousiner. Dette var ved inngangen til 1999, midt i den store eksplosjonen for internettselskaper og den vidunderlige nye økonomien. Og Elisabeth Blom Tindlund følte pulsen, og var med på å sette opp internettbutikker for store amerikanske selskaper.
- Det var veldig gøy å være i USA i de årene. Men jeg blir nok ikke lykkelig av å jobbe hele tiden.
Fra e-business til Schibsted: To år i USA var nok, og Elisabeth Blom Tindlund reiste hjem til gamlelandet og jobb i nystartede Result Venture Knowledge International, et konsulentselskap som skulle hjelpe internettselskaper med vekst og ekspansjon.
Dette var på sensommeren år 2000, og de første signalene om den forestående nedturen hadde allerede manifestert seg.
- Jeg fikk litt sjokk. Jeg kom fra et profesjonelt miljø i PwC til et lite oppstartselskap. Jeg hoppet av til jul. Det var ikke så hyggelig på slutten. Men jeg var en erfaring rikere, sier hun. Hun hoppet av i tide, før selskapet gikk i graven.
Elisabeth Blom Tindlund så seg om etter noe som var litt mer solid, og samtidig spennende. Svaret fant hun i Schibsted, der hun fikk innpass som management trainee.
Hun startet ut i Aftenpostens annonseavdeling før hun i september 2001 rykket opp som Schibsteds Investor Relations Officer.
Elisabeth Blom Tindlund
Investor Relations Officer i Schibsted ASA.
Født: 27. desember 1975 på Tertnes i Bergen.
Utdanning: Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen, 1998, spesialisering i strategi og finans.
Fritid: Går på ski. Trener. Oppsøker frisk luft-opplevelser. Reiser. Familiekjær. Middager, kino og teater med venner. Reiselysten. Leser. Blant de sist leste bøker er Coelhos «Alkymisten» som hun leste mens hun var i Marokko.
Sivil status: Gift med Hans, underveis mot å bli mamma for første gang (termin i juli).
Aktuell: Schibsted leverer solide tall også i dårlige tider. Elisabeth Blom Tindlund har ansvar for å pleie analytikere og investorer.
Motto: «Vær god med dine medmennesker»