Ferske fjes: Samfunnskontakten
HENTET TIL TELENOR
- Jeg er energisk, utålmodig og utadvendt, sier Hilde Widerøe Wibe om seg selv.
For en måned siden hadde hun sin første dag på ny jobb i Telenors stasbygg ute på Fornebulandet. Det hele startet (selvfølgelig!) med en telefon. Fra Harriet E. Berg, som er direktør for samfunnskontakt i Telenor, med base i Brüssel. Telenor var på jakt etter en rådgiver for samfunnskontakt som skal ta pulsen på det som rører seg her til lands.
Wibe lot seg friste av muligheten til å bli kjent med det private næringsliv, og det fra innsiden av fyrtårnsbedriften Telenor.
De første dagene i Telenors tjeneste har hun brukt til å gjøre seg kjent med mennesker, saker og organisasjon i Telenors mangslungne rike. Hilde Widerøe Wibe har likevel en klar formening om hva jobben som «samfunnskontakt» går ut på.
- Jeg skal være med å arbeide for at vi får en best mulig næringspolitikk, ikke bare for Telenor, men for hele den norske IKT-næringen, melder hun.
ANLEGG FOR POLITIKK
Det er ikke vanskelig å høre at Hilde Widerøe Wibe har sine røtter i Trondheim, der hun møtte verden på E.C. Dahls stiftelse, vegg i vegg med bryggeriet med samme navn.
Trønderjenta var ikke et øyeblikk i tvil om at hun skulle ta sin artium på Trondheim Katedralskole der hun ikke bare tok samfunnsfaglinjen, men feiret de glade maidagene som russepresident.
Etter gymnaset havnet hun på NTNU i Trondheim, og startet ut på en studiereise som skulle omfatte både psykologi grunnfag, livssynskunnskap mellomfagstillegg. Hilde Widerøe Wibe fylte så opp til cand. mag.- graden med mellomfag i statsvitenskap.
Underveis kastet hun seg også ut i studentpolitikken, og ble valgt inn som nestleder i NSU (Norsk Studentunion), og hadde egentlig ikke noe ønske om å engasjere seg i partipolitikk. I NSU-styret havnet hun ut i mindretall, med sine sympatier et stykke ute på venstresiden. Det var da hun meldte seg inn i SV (Sosialistisk Venstreparti) som en reaksjon på høyredominansen i NSU. Det gikk ikke lang tid før hun ble valgt inn i sentralstyret i SU (Sosialistisk Ungdom), og hun rykket også inn som medlem av SVs utenrikspolitiske utvalg.
Hilde Widerøe Wibe legger heller ikke skjul på at hun har en fortid som EU-motstander. Det var da hun skulle forsøke å forklare den norske EU-motstanden for utlendinger at hun skiftet standpunkt. Hun kom til at hun slett ikke var enig i nei-sidens argumentasjon, og sier i dag ja til EU, men er ingen helfrelst EU-fanatiker av den grunn.
- Jeg tror prinsipielt på internasjonalt samarbeid. Og jeg tror det er en dyd av nødvendig for Norge å delta og være med å påvirke beslutningene i EU.
AUSTRALIA UTEN STRENDER
Hilde Widerøe Wibe bestemte seg for å ta sin hovedoppgave/master i utlandet, og da kunne hun jo like gjerne reise så langt unna som det overhodet var mulig.
Det førte henne til Sydney, Australia, i 1999, og et ettårig masterstudium i internasjonal kommunikasjon. I løpet av det året fikk hun oppleve en nærmest eksplosjonsartet vekst i antall norske studenter i Australia.
- Men jeg kastet meg ikke ut i det myteomspunnede strandlivet, hevder Hilde Widerøe Wibe hardnakket. Det har hun først opplevd senere, på feriereise til landet på den andre siden av kloden.
På Macqquarie University var Hilde Widerøe Wibe fulltidsstudent, og tok seg fri kun på søndagene. Men hun klarte selvfølgelig ikke å holde seg helt unna studentpolitikk, og var med på å starte opp ANSA (Association of Norwegian Students Abroad) i Australia.
FRØKEN eNORGE
Med «mester»-tittel i internasjonal kommunikasjon fikk Hilde Widerøe Wibe seg jobb som førstekonsulent i Nærings- og Handelsdepartementet. Og fikk følge utformingen av den norske IT-politikken fra orkesterplass.
Høsten 2000 ble hun satt på som prosjektleder for regjeringens IT-politiske handlingsplan eNorge.
Den utrettelige IT-lobbyist og generalsekretær Per Morten Hoff fikk øynene opp for den driftige frøken eNorge, og lokket henne over til bransjeforeningen IKT Norge.
Det var i 2001, og det var definitivt slutt på champagnedagene som en kort periode preget alt som smakte av Internett og ny økonomi.
I IKT Norge ble Hilde Widerøe Wibe satt på som prosjektleder for OD@-programmet, som tar mål av seg å bidra til å øke kvinneandelen i den norske IKT-næringen gjennom blant annet netteverksarbeid og lederprogrammer.
- Det er like naturlig for jenter som for gutter å hevde seg i IKT-bransjen, hevder Widerøe Wibe som vil slå hull på myten om at IKT bare er for cowboyer og nerder.
Mens Widerøe Wibe ledet OD@-programmet har i det minste kvinneandelen i IKT Norges styre tredoblet seg (fra en til tre kvinner av totalt åtte styremedlemmer), og en rekke initativ er sparket i gang.
IKT Norge skulle vise seg å være en mellomstasjon for Hilde Widerøe Wibe i karriereveien fra byråkrati til business og det private næringsliv, representert ved Telenor.
Hilde Widerøe Wibe
Rådgiver samfunnskontakt i Telenor ASA.
Født: 8. juli 1973 i Trondheim.
Utdanning: Master of Arts i International Communication fra Macquarie University i Australia, 1999. Cand. mag fra NTNU/Universitetet i Oslo, 1998.
Fritid: Trener (aerobic, løping, sykle, svømme). Gå i teater. Reise. Sosialisere seg; gå på café, prate og diskutere politikk.
Sivil status: Særbo (Har kjæreste. De bor 30 m. fra hverandre), ingen barn.
Aktuell: Meldte nylig overgang fra bransjeforeningen IKT-Norge til Telenors konsernstab som rådgiver for samfunnskontakt.
Motto: «Grip dagen».