Ferske fjes: Ryddejenta i dot.com-land

Publisert: 18. november 2002 kl 14.39
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

NESTEN DOT KONK

Anne-Mette Øvrum er ikke spesielt skvetten av seg, og lot seg ikke skremme av de mørke skyene som hviler over alt som smaker av dot.com og Internett.

Hun kom i kontakt med selskapet NetConnect Systems AS, og tok seg en prat med styremedlemmene Aksel Gresvig og Ola Røthe, som også er store aksjonærer i selskapet.

NetConnect Systems har utviklet telefonkonferanseløsninger som baserer seg på Internett, og har også lansert en egen «Ring meg»-løsning som skal gjøre det lettere å få kontakt med kundebehandlere gjennom hjemmesidene til bedriftene.

På tross av at Øvrum kunne fint lite om både Internett og teknologien i sin alminnelighet, ble hun i fjor sommer engasjert som ryddejente i NetConnect Systems AS.

- Teknologien er ikke min greie. Men jeg ser funksjonaliteten. Jeg spør om alt mulig, og må ha det inn med teskjeer.

Anne-Mette Øvrum brukte ikke lang tid på å konstatere at NetConnect Systems AS var et spennende selskap, som faktisk hadde et produkt som ikke bare fungerte, men også hadde et stort markedspotensial. Folkene som jobbet der var flinke. Men det var også en typisk gründerbedrift, med sterkt fokus på teknologi og produktutvikling. Og som ikke hadde vært så altfor opptatt av å bygge opp struktur og organisasjon.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg var kjempemotivert til å prøve noe nytt. Jeg så potensialet, og jeg så en bedrift som hadde behov for nettopp min kompetanse på å utvikle mennesker og bygge en organisasjon, sier Øvrum.

Men Anne-Mette Øvrum brukte heller ikke lang tid på å konstatere at kassa var bunnskrapt. Fikk ikke selskapet inn friske penger, var det ingen vei utenom konkurs og skifteretten.

KRONERULLING

Det ville være en overdrivelse å si at investorene sto i kø for å skyte inn nye millioner i NetConnect.

- Det var forferdelig tørt i fjor sommer.

Ikke desto mindre gikk en gruppe investorer, anført av Anne-Mette Øvrums samboer Rolf I. Larsen, inn med til sammen tre friske millioner for å gi NetConnect Systems muligheten til å drive videre. Øvrum deltok selv i emisjonen, og sitter i dag på rundt fire prosent av aksjene i selskapet.

Deretter ble Anne-Mette Øvrum ansatt som adm. direktør i selskapet fra 1. september i fjor, mens Rolf I. Larsen rykket inn som ny styreleder i selskapet.

Saken fortsetter under annonsen

Dermed kunne Øvrum bruke sitt organisasjonstalent på NetConnect Systems.

Alle kostnader er saumfart. NetConnect Systems har flyttet til lavere husleie, kuttet ut firmabilene, redusert bruken av innleide konsulenttjenester. Alt som ikke er strengt nødvendig er kuttet.

MENNESKEMOTOR

De fleste oppegående mennesker skjønner at du ikke kan kostnadskutte deg til bedriftsøkonomiske overskudd sånn uten videre.

Anne-Mette Øvrum er overbevist om at det er menneskene som er motoren i en kunnskapsbedrift som NetConnect Systems.

- En leder må kunne fortelle de ansatte hvor de skal, og gi dem troen på en framtid, sier hun.

Øvrum har vært opptatt av å ta grep også på produktsiden, og klargjøre teknologi og brukerfordeler. Hun har gått inn med krav om økt stabilitet, mer funksjonalitet og mer brukervennlighet. Og fått det fra selskapets teknologikyndige.

Saken fortsetter under annonsen

Nylig lanserte NetConnect Systems et nytt produkt, et «online meeting center».

NetConnect Systems har samtidig bygd opp en mer slagkraftig salgs- og markedsføringsavdeling. Det var ikke noe å si på kvaliteten på selgerne, men de var preget av å ha solgt på noe som ikke var helt ferdig utviklet.

Nå er produktene der, og Øvrum har ansatt flere selgere ved hovedkontoret i Nydalen i Oslo. Samtidig har selskapet gått inn i både Sverige, Danmark og Finland. Men forsiktig, uten å pådra seg store faste kostnader.

KARRIERE I AETAT: Anne-Mette Øvrum vokste opp på Årnes i Romerike, og legger ikke skjul på at hun er Nesbu. Hun gikk ut fra Flisa videregående skole i 1988, der hun tok markedsføringslinjen. Så jobbet hun et år som sekretær i Forsvaret før hun meldte seg som student på eksportmarkedsførerstudiet ved Norges Markedshøyskole (NMH).

Etter to års NMH-studier fikk hun i 1993 tilbud om et engasjement som konsulent i Aetat på Årnes, der hun fikk ansvar for å forhandle og kjøpe inn AMO-kurs (arbeidsmarkedsopplæring).

Øvrum tok pause fra NMH-studiene for å skaffe seg yrkeserfaring. Det var meningen å vende tilbake til skolebenken. Slik skulle det ikke gå.

Nesbu-jenta deltok aktivt i fagforeningsarbeidet i Norsk Tjenestemannslag. Slik kom hun også i kontakt med Aetats fylkesadministrasjon i Oslo og Akershus. Øvrum søkte, og fikk jobb som personalkonsulent i Aetat Oslo og Akershus, og fikk ansvar for personal og lønnsarbeid for vel 700 ansatte. Deretter bar det tilbake til Aetat på Årnes, først som avdelingsleder med markedsansvar, og senere fungerende distriktsarbeidssjef.

Saken fortsetter under annonsen

FYLKESARBEIDSSJEF

I 1998 fikk Anne-Mette Øvrum tilbud om å gå inn som distriktsarbeidssjef på Stovner i Oslo, som er et stort Aetat-kontor. Distriktet var preget av relativt stor ledighet, og høyt innslag av fremmedkulturelle arbeidssøkere.

- Jeg er veldig opptatt av å få til dynamikk og løsninger, og hadde to veldig morsomme år på Stovner, sier Øvrum.

Dette var i en periode der Aetat var i ferd med å utvikle seg i retning av en mer moderne statlig serviceenhet.

Da Ikea skulle åpne sitt nye møbelhus på Furuset i Oslo, tok varehussjefen kontakt med Øvrum og hennes stab på Aetat Stovner.

Ikea var opptatt av å rekruttere et Ikea-mannskap som gjenspeilte befolkningen i nærområdet. Og Aetat bisto med å finne frem til rundt 200 nye medlemmer av Ikea-familien. Den nye Ikea-gjengen ble rekruttert fra 21 forskjellige nasjonaliteter.

Da Jordan skulle kvitte seg med rundt 140 ansatte på sin fabrikk i Groruddalen, kontaktet selskapet Aetat på Stovner, for å få hjelp til å omstille de overtallige til nye jobber. - Mesteparten fikk ny jobb eller tilbud om etterutdanning.

Saken fortsetter under annonsen

Aetat på Stovner fikk også i oppdrag å rekruttere finske sykepleiere til sykehus i Oslo og Akershus.

Så ble Anne-Mette Øvrum på ny hentet inn til Aetats fylkesadministrasjon der hun var både markedssjef og stedfortredende og fungerende fylkesarbeidssjef i Oslo og Akershus.

Men etter at Ted Hanisch måtte gå fra sjefsjobben i Aetat, var det ikke like morsomt å jobbe i etaten lenger. Øvrum følte at klokken ble skrudd ti år tilbake. Fra å være en moderne serviceetat, rykket Aetat tilbake, og ble mer byråkratisk og mindre løsningsorientert.

BREAK-EVEN OG PLUSS!

I mai i fjor forlot Anne-Mette Øvrum Aetat etter ti års tjeneste. Og i fjor sommer rykket hun altså inn som ryddejente i NetConnect Systems.

Fra å være nær døden, kan NetConnect Systems vise til en pen inntektsutvikling. I fjor omsatte selskapet for 5 mill. kroner. I år passerte NetConnect Systems 7,6 mill. kroner etter årets ni første måneder, og budsjetterer med en 2002-omsetning på 12 mill. kroner. I september kunne NetConnect Systems for første gang rapportere om breakeven.


Anne-Mette Øvrum

Adm. direktør i NetConnect Systems AS.

Født: 24. juni 1969 på Årnes i Romerike.

Utdanning: To års studier ved Norges Markedshøyskole (NMH), med fokus på eksportmarkedsføring. Praktisk skole gjennom 10 år med utfordringer i Aetat. Kurs i offentlig administrasjon og ledelse.

Fritid: Trener aerobic på Elixia. Leser, («fengslet» av Henning Mankell). Spiller tennis. Glad i å reise. Familie. Harley Davidson-fantast.

Sivil status: Samboer med Rolf.

Aktuell: Gikk i fjor på som ryddejente i nettselskapet NetConnect Systems. Nå friskmelder hun selskapet, og styrer mot pluss i regnskapsbøkene.

Motto: «Se på mulighetene, og ikke på begrensningene. Da går alt bra til slutt».