Ferske fjes: Polets E-handelssjef
EN LITEN HEMMELIGHET:
Hysj... Ikke fortell det til noen. Allerede i dag kan du klikke deg innom Vinmonopolets sider på Internett (www.vinmonopolet.no), søke deg frem til dine favoritt viner, og bestille dem for levering direkte hjem til deg. Men det koster! For 150 kroner får du kjørt 1 kolli hjem til deg. Da får du inntil 12 helflasker levert hjem på døren, det tilsvarer et kjøretillegg på 12,50 pr flasken. Kjøper du inn større kvanta, reduseres serviceavgiften ned mot to kroner flasken. Dagens løsning, lansert 5. februar i år, er helmanuell. Din bestilling går videre til en av Vinmonopolets ordinære utsalg, som plukker varene, og får dem fraktet til din bestillingsadresse. Det er i dag ikke mulig å avtale leveringstidspunkt direkte på nettstedet. Men dette er bare en liten forsmak. E-handelssjef Kristin Jansson setter sin ære i å bygge opp en E-handelsløsning som blir lagt merke til. Vinmonopolet er rede til å investere minimum 20-30 mill. kroner for å få opp en av Norges største og beste handelsløsninger på nett. I løpet av året skal polets E-handelsvarehus være klart, slik at den nye salgskanalen kan åpnes i begynnelsen av 2002. Vinmonopolets E-varehus skal skaleres til å kunne håndtere 50.000 ordre i løpet av desember måned 2002.
FRA FREDRIKSTAD TIL AMERIKA:
- Jeg pleier alltid å si at jeg er fra Fredrikstad, innleder Kristin Jansson når vi spør hvem hun er. Og mimrer om Gamlebyen, barndommens somrer (det burde ikke ha vært vinter i Fredrikstad) og småbyens uhøytidelige og avslappende puls. Mulig hun har tatt vare på det uhøytidelige, men både puls, tempo, ord pr. minutt og arbeidsenergi ligger avgjort ikke på noe slappav-nivå. - Her blir jeg nok sett på som en skikkelig bulldoser, sier hun, og ler hjertelig. Sommeren 1985 jobbet hun som byguide i Fredrikstad, og det må ha gitt mersmak. Kristin Jansson reiste ut til det store Amerika, til Milwaukee, der hun hadde noen fjerne slektninger som kunne by på kost og losji. - Jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre, så hvorfor ikke? tenkte Jansson-jenta. Hun havnet på Stratton College, og satset på reiseliv og turisme. - Jeg kom hjem som stor jente. Skal du klare deg i USA, må du fjerne skylappene, og åpne opp. Du får et krasjkurs i fleksibilitet og tilpasningsdyktighet. Og du avlæres alle tilbøyeligheter til å være sjenert.
SOLGTE FERIEDRØMMER:
Kristin Jansson fikk seg jobb som reisekonsulent i Berg-Hansen Reisebureau. - Jeg satt flere år i booking. Det er morsomt å gi service. Å være blid og fornøyd mens du betjener kundene, fremholder Jansson. Etter fem-seks års menig bookingtilværelse, avanserte hun til teamleder for bookingavdelingen på Oslo-kontoret. - Jeg har nok alltid hatt en leder i meg, sier hun. Så kom sommeren 1994. Berg-Hansen vant Telenor som kunde. Avtalen forutsatte at Berg-Hansen åpnet nytt kontor i Ålesund, og at de også overtok overtallige Telenor-ansatte fra TNM (Telenor Nye Muligheter). «Jeg vil. Jeg vil», sa Kristin Jansson til sine overordnede, og ga seg ikke. Mens hun vandret i fjellheimen ved Tafjord, brukte hun mobilen, og terroriserte daværende Berg-Hansen-sjef Øystein Steiro. Han så ikke noen annen løsning enn å slippe Jansson til. Hun fikk Ålesund-kontoret opp og stå, og ble senere belønnet med direktørjobb på Berg-Hansens Oslo-kontor. Reisebyrået eies 100 prosent av kongevennen Johan H. Stenersen. - Stenersen har både inspirert og motivert meg som fersk leder og gitt meg en enestående voksenopplæring. Og så viste han meg stor tillit.
BERUSET AV DOT-COM:
I 1999 ble Kristin Jansson satt på som prosjektleder med ansvar for å utvikle E-handel og E-drift i Berg-Hansen. Hun ble sendt ut til den anerkjente lederskolen IMD i Lausanne i Sveits for å få innblikk i hva som skal til for å fornye og forandre en bedrift. Jansson tok deretter turen til Silicon Valley der det norske eksportrådet arrangerte et e-business nettverkstreff på tampen av 1999, mens dot-com-revolusjonen herjet for fullt. - Det ga meg massevis av entusiasme, sier Jansson. Så mye at hun pakket sekken, og reiste fra Berg-Hansen for å være med og starte opp et norsk dot-com selskap. - Jeg fant ut at jeg ville bruke kompetansen et annet sted. Det var nok illojalt av meg, erkjenner hun. Jansson søkte på en stillingsannonse fra Systemsenteret (nå Move Group), som det ikke ble noe av. Men de hadde et prosjekt som trengte en gründertype. Med Stein H. Annexstad som styreformann, og ex-Norsk-Data-sjef Arild Aspaas som faglig støttespiller etablerte Kristin Jansson internettselskapet Cobuso AS. Dot-com eventyret skulle vise seg kortvarig. Pengekranen tørket ut. - Konseptet var kjempebra og unikt. Vi kunne gå world wide med en gang. Vi fikk etablert selskapet. Det kunne vært veldig bra. Så ble det veldig fokus på å skaffe penger. Det var et evig jag etter penger, og jeg fikk stadig nye bekreftelser på at det stort sett ikke fantes.
VINHANDEL OVER NETTET:
Corbuso.com er fortsatt på nett, men uten Kristin Jansson. Etter fire-fem måneders fartstid som dot-commer, kjente hun kjærlighetssorg til Berg-Hansen. - Jeg hadde hatt så mye fokus på at jeg skulle slutte i Berg-Hansen at jeg kanskje ikke fikk tenkt så mye på hva jeg gikk til, sier Jansson i etterpåklokskapens klare lys. Nå fikk hun til gjengjeld tenkt seg grundig om. Og Jansson fikk full tenning da Vinmonopolet skulle hente inn en sjef for selskapets E-handel. I fjor høst var hun på plass i Vinmonopolets lokaler, og bruker nå all energi til å lage et E-handelssenter som blir lagt merke til. I mangel av andre aktører i bransjen (polet har enerett på butikksalg av vin og brennevin), bruker Kristin Jansson forbrukerelektropusheren Elkjøp som sparring partner. - Vi befinner oss på samme utviklingsnivå i forhold til e-handel, forklarer hun. I motsetning til Elkjøp får ikke Vinmonopolet lov til å vise frem bilder av produktene på nett, men det er ikke Kristin Janssons feil.
Kristin Kjøge Jansson
Salgssjef E-handel i AS Vinmonopolet.
Født: 2. november 1966 i Fredrikstad.
Utdanning: IMD-kurs i Leading Corporate Renewal, 1999. Diploma i reiseliv fra Stratton College, USA, 1986.
Fritid: Trener på SATS for å forebygge kontorskuldre. Spiller golf om sommeren. Elsker å lage mat. Smaker rødvin etter alfabetet.
Sivil status: Ugift, ingen barn.
Aktuell: Har ansvaret for å etablere Vinmonopolets direktesalgskanal, med planlagt åpning i starten av 2002.