Ferske fjes: Paragrafenes Frøken Detektiv
1 januar i år ble Solseth tatt opp som partner i advokatfirmaet Wikborg, Rein & Co, og liker å være med når næringslivet skal gjennomføre sine store transaksjoner: Oppkjøp, fusjoner og salg.
MED JUSEN SOM ALIBI
Det fine med å være advokat, erklærer Berit S. Solseth, er at du har et legitimt alibi for å stikke nesen din bort i andres saker. Du lærer deg til å forstå flere økonomiske sektorer, og du møter mange forskjellige typer mennesker. Klientene er profesjonelle, og en utmerket kilde til læring. Og fortsatt gir den juridiske metode, som det noe pompøst heter, et effektivt angrepsvåpen for paragrafenes Frøken Detektiv.
I en nesten uforskammet ung alder, vi skriver 33, ble Berit S. Solseth tatt opp som partner i advokatfirmaet Wikborg, Rein & Co. Men la deg ikke lure av alderen. Solseth har rukket å praktisere jus i 10 år, og har fått prøvd seg på et bredt repertoar av saker, også utenfor forretningsjusen.
FRØKEN DETEKTIV
Berit S. Solseth kommer fra Bardu i Indre Troms. Hun tok naturfaglinjen, deretter et «hvileår» som lærer før hun reiste til Tromsø for å studere jus.
Det var ikke faget i seg selv som lokket, men jusstudiets muligheter til å ta ansvar for sin egen læring. Berit S. Solseth fant seg ikke til rette i studentmiljøet i ishavsbyen.
- Jeg synets studentmiljøet var «skummelt». Det var litt vel kult og hipt. Det var for mange verdensmestere, studenter som ville markere sin egen fortreffelighet. Og jeg syntes ikke det var så kult å drikke opp studielånet, sier hun i dag.
Solseth skygget unna fellesforelesninger og kollokviegrupper, og leste stort sett hjemme. Hun lot seg fascinere av jusen: - Du må være litt Frøken Detektiv, og jobbe deg gjennom mange kilder. Finne spor. Kjenne at tampen brenner, og så Yes! Så er løsningen der.
Da Berit S. Solseth begynte på jusstudiene i 1988, var studentkullene tallrike. Hun skaffet seg et forsprang ved å forsere studiene.
- Det var mulig å utnytte tiden mer effektivt, fastslår hun. Solseth tok sin juridikum på 3 år, mens studiet er normert til seks år (inkludert forberedende). Med stipend fra Nordisk Ministerråd plukket hun med seg spesialkurs i EF-rett ved det juridiske fakultet i København, som skulle vise seg å være et matnyttig spesialfelt.
SPADE OG KJELEDRESS
Berit S. Solseth prøvesmakte på en akademisk tilnærming til jusen, som vitenskapelig assistent og amanuensis ved Institutt for Rettsvitenskap i Tromsø.
- Kjempeteoretisk og kjempekjedelig, syntes Solseth, som i stedet valgte å gå ut i praksis som dommerfullmektig hos sorenskriveren i Tana og Varanger. Det var i 1992.
- Det året ble 10 prosent av alle drap i Norge begått i vårt distrikt, forteller Solseth. Hun var ikke mer enn fire dager i jobben før hun ble sendt ut til et fengslingsmøte i en drapssak. Først etterpå fikk hun vite at det slett ikke var nødvendig å gå gjennom obduksjonsrapporten, med blodige og detaljerte fotobevis, for å gjøre unna fengslingsmøtet.
- Det var et spennende distrikt å jobbe i. Anbefales! Embetet byr på det meste, på både godt og vondt, sier hun. Distriktet er stort, og omfattet den gang både Sør-Varanger, Kirkenes og Karasjok. - Jeg kjørte rundt, og hadde alltid med meg spade og kjeledress.
LOV OG RETT I ORKLA
I 1994 så Orkla seg om etter en ny husadvokat med EU/EØS-rett som spesiale, og valget falt på Berit S. Solseth. Hun ble først satt til å drive forebyggende arbeid i Orklas datterselskaper for å forsikre seg om at de ikke satt på konkurransebegrensende avtaler i strid med EØS-avtalen.
Ikke lenge etter fikk hun være med på Orklas svenskeraid: Oppkjøpet av Volvos matvaredivisjon Procordia med både Abba Seafoods og Pripps.
- Jeg fikk være med der det skjedde. Utrolig spennende, sier Solseth. Som jurist var hun med da fusjonen mellom Pripps og Ringnes skulle opp til eksamen og godkjennelse for EU-kommisjonen. Solseth var også med da Orkla Media og Orkla Foods posisjonerte seg i Polen.
HARDE STUDIETAK PÅ INSEAD
Berit S. Solseth ville fylle på med mer kunnskap, og satte kursen for Fontainebleau og MBA-studer ved INSEAD.
Hun ville tilegne seg markedsforståelse og kommersiell forståelse for å gjøre henne i stand til å forstå sine klienter bedre; de ulike Orkla-selskapene. Hun var også innstilt på å gå over i en operativ linjeposisjon i Orkla-konsernet.
- Verdien av en MBA avhenger mye av hvilken skole du har tatt den på.
Og INSEAD er toppranket, og regnes med blant verdens beste læresteder. INSEAD har også vært Orkla-toppenes førstevalg, med både Jens P. Heyerdahl d.y, Dag J. Opedal og Roar Engedal på alumnilisten (listen over tidligere studenter). Mens hun tok jusen som hjemmestudier, fikk Solseth her oppleve hvordan det var å være en del av et aktivt studentmiljø på INSEAD.
- Det var helt fantastisk. Lærte så masse at hodet holdt på å eksplodere. Det var intenst, både læringsmessig og sosialt. Jeg har skolen mistenkt for å plassere folk sammen i den hensikt å skape konflikter.
GEDIGEN NEDTUR
INSEAD var et kick, og vel tilbake i Orkla ville Berit S. Solseth prøve seg som linjemenneske, og startet da nærmest på scratch som produktsjef for kategori sauser i Orkla Foods, et kategori som også omfatter ketchup, sennep og dressinger.
Det ble en gedigen nedtur.
- Jeg klarte ikke å finne den intellektuelle utfordringen. Når jeg var ferdig med arbeidsdagen følte jeg at hjernen var så liten som en ert, sier hun. Dagen ble fylt av masse praktiske gjøremål, som krevde sine løsninger. Det ble lite tid og anledning til å tenke de store tanker.
Solseth understreker at hun hadde fire flotte år i Orkla, men produktsjef var ikke hennes greie. MBA var likevel ikke bortkastet.
- Jeg følte jeg hadde gardert meg. En MBA ville også gjøre meg til en bedre advokat. Jeg lyttet til råd jeg hadde fått, om at jeg ikke måtte la det gå for lang tid før jeg gikk tilbake til advokatyrket.
Berit S. Solseth tok kontakt med folk hun kjente i advokatfirmaet Bugge, Arentz-Hansen & Rasmussen (BAHR), og fikk innledet en dialog som resulterte i at hun ble ansatt som fast advokat i BAHR, et firma som løser oppdrag for kjente og profilerte klienter. Kjell Inge Røkke for eksempel. - Hysj, er alt hun har å si om sine klienter.
Så en dag ble hun oppringt: Kunne hun tenke seg å vikariere som sorenskriver i Rana et halvår. - Ja, hvorfor ikke, tenkte Solseth. Bestemte seg på korteste mulige varsel. Gikk først i fjellene i Himalaya før hun meldte seg til tjeneste i Rana.
I fjor begynte Berit S. Solseth som fast advokat i advokatfirmaet Wikborg, Rein & Co, og det skulle altså ikke gå lang tid før hun ble utnevnt til partner.
Berit Svensli Solseth
Partner i Wikborg, Rein & Co.
Født: 25. september 1968 i Bardu, Indre Troms.
Utdanning: MBA (Master of Business Administration) fra INSEAD, Fontainebleau utenfor Paris, 1997. Cand. juris fra Universitetet i Tromsø, 1991.
Fritid: Alt som har med fjell å gjøre. Brevandring. Fuglejakt. Synes det er superfestlig å lage mat. «Min Tiramisu er uslåelig!». Har motorsykkel.
Sivil status: Ugift.
Aktuell: 1. januar 2002 rykket hun opp som partner i Wikborg, Rein & Co, knyttet til virksomhetsgruppen for naturressurser.