Ferske fjes: Økonomiledernes forbilde
INSPIRASJONSKILDEN
Det finnes priser for det meste her til lands, faktisk også for økonomiledere.
Siviløkonomforeningen står bak prisen Årets økonomileder som i år deles ut for tredje gang.
Det er ikke nok å holde rede på tall og bilag for å kunne kjempe om å bli Årets økonomileder. I tillegg må hun (eller han) innta en strategisk rolle, og være med på å skape verdier for bedriften gjennom lederskap, kreativitet, innovasjon og effektivitet.
Juryen har som uttalt mål å finne frem til en økonomileder som kan fungere som en inspirasjonskilde for alle landets økonomiledere. Juryen, som har vært ledet av konsernsjef Dag Mejdell i Dyno Nobel, fant økonomiledernes nye forbilde i børsnoterte ProSafe ASA.
- Personlig er jeg glad for prisen. Samtidig føles det tyngende. Jeg lurer jo på hvilke forventninger som stilles til meg nå, sier Stig H. Christiansen, som nærmest er uforskammet ung til å være finansdirektør i et stort børsnotert selskap.
- Jeg har lyst til å takke alle som har tatt en risiko ved å la meg få muligheter i ung alder, sier prisvinneren.
INTERNASJONAL SPILLER
ProSafe tenker stort. Selskapet ønsker å være en ledende spiller i den globale olje- og gassindustrien, og har blinket seg ut tre nisjeområder.
Selskapet har en flåte av bolig- og servicerigger for offshoreindustrien. ProSafe er stor på produksjonsboring i Nordsjøen, og driver også flytende produksjon ute i den store verden.
I fjor omsatte selskapet for 2,4 milliarder kroner, og selskapet kan vise til vekst inn i 2002. ProSafe ASA har til sammen rundt 1900 ansatte, og børsverdien til selskapet har i de siste dagene skvulpet rundt i farvannet rundt 3,7 milliarder kroner.
- Vi har en visjon om å bygge et stort internasjonalt selskap som skal fortsette å være norsk, sier Stig H. Christiansen.
EVENTYRLYSTEN
Stig H. Christiansen kom til verden i Oslo en marsdag i 1968, og trådde barneskoene på Rødtvedt på Oslos østkant. Da pjokken fylte fem år flyttet familien til Stavanger. «Fattern» hadde fått seg jobb i et nystartet selskap, som het Statoil.
H-en i H. står for Harry. Mellomnavnet har til tider vært for skjellsord å regne, men nå tillater han seg å være litt stolt av Harry-navnet
- Harry er et navn som har fått sin renessanse. Are Kalvø har til og med skrevet bok om navnet mitt, sier han.
Stig H. Christiansen tok videregående i Stavanger med fokus på bedriftsøkonomi og sosialøkonomi. Fagene ga mersmak.
Høsten 1988 pakket Stig H. Christiansen sakene sine, og satte kursen for Universitetet i Birmingham for å studere økonomi.
Unge Christiansen var full av eventyrlyst, og hadde latt seg blende av nostalgien knyttet til staselige gamle engelske universiteter med lange tradisjoner.
England var også en billett til raskt å lære seg språk, samtidig som fagkombinasjonen ved Birmingham-universitetet fremsto som fristende.
Etter tre år kunne han smykke seg med en bachelor-grad i Commerce, og var egentlig klar for å kaste seg rett ut i arbeidslivet. Men han fikk et råd om å fylle på med mer kunnskap. Han valgte seg Aalborg og en dansk cand. merc-utdanning med hovedfokus på finans, strategi og makroøkonomi.
- Det var midt i blinken for meg, erklærer Stig H. Christiansen som gikk ut fra Birmingham med karakterer midt på treet, mens han gikk ut som en av de beste studentene i Aalborg.
Studiene krevde også praksis, og Stig H. Christiansen fikk innpass i Aker AS, og fikk skreddersydd et traineeprogram som bød på relevant erfaring både i morselskapet og ute i operative datterselskaper.
JERNBINDER
Sommeren 1993 var den ferske cand. merc Christiansen klar for å tilby sine tjenester til norsk næringsliv. Men jobbene vokste ikke på trær. Han kunne ikke gå rundt og slenge, og tok seg jobb som jernbinder i Norwegian Contractors (NC).
- Det var blytungt arbeid. Som jernbinder bærer du og binder armeringsjern. Det er fantastisk bra trening, og jeg kom i god form. Jeg traff veldig mange forskjellige typer mennesker. En fantastisk erfaring, og lønnen var god.
Mens han jobbet som jernbinder opprettholdt han forbindelser med sine kontakter i Aker-systemet (NC var jo også en del av Aker-konsernet).
Han ble tipset om et engasjement som økonomikonsulent i Aker AS i Oslo der han jobbet i konsernregnskapsavdelingen. Så fikk han prøvd seg som prosjektkoordinator i Aker Sement og Scancem AB. Så begynte Stig H. Christiansen å lengte hjem til Stavanger.
TURBULENT I TRANSOCEAN
Stig H. Christiansen leste stillingsannonsene, og søkte på en jobb som Tax Manager i Transocean som den gang holdt til i Stavanger. Det var på ingen måte gitt at Christiansen skulle få jobben, selv om han i studietiden skrev sin hovedoppgave nettopp om Transocean.
- Jeg hadde egentlig ikke så veldig mye peiling på skatt, innrømmer Christiansen, som takker sin daværende sjef for at han likevel tok sjansen på å ansette ham.
Stig H. Christiansen flyttet hjem til Stavanger igjen, og kunne en tidlig januardag i 1996 titulere seg som Tax Manager. Han jobbet nesten 24 timer i døgnet for å komme på høyden. Hans skattekarriere skulle vise seg å bli kortvarig.
To utenlandske storspillere kom på banen; Reading & Bates og Sonat, som begge ville kjøpe opp norske Transocean. Det var Sonat som gikk seirende ut av budstriden.
Og Stig H. Christiansen fikk underveis prøvd seg i flere roller, både som commercial controller og Strategy Manager. Som strategisjef hadde han et spesielt ansvar for å følge opp den norske virksomheten, og rapporterte til hovedkontoret, som nå var flyttet til Houston.
HOUSTON ELLER STAVANGER?
Transoceans nye eiere valgte å selge ut den norske plattformborevirksomheten, som ble skilt ut, og solgt tilbake til Norge og børsnotert som Procon Offshore ASA (som senere fusjonerte med Safe Offshore til dagens ProSafe ASA).
Stig H. Christiansen fikk tilbud om jobb for Transocean i USA. Det var bare ett problem. Han var blitt samboer med Kjersti. Og amerikanerne ville ikke akseptere Christiansen samboerskap. Hadde han vært gift, ville Transocean lagt forholdene til rette også for Christiansen ektefelle. Som samboer ville han ha blitt behandlet som om han kom alene. Det ville han ikke være med på.
Så Stig H. Christiansen fikk seg jobb som finanssjef i ProSafe ASA (som bygger videre på det gamle norskeide Transoceans virksomhet). Etter hvert avanserte han til Manager for finans og strategi før han for snaue to år siden ble forfremmet til Chief Financial Officer (CFO) eller finansdirektør som det heter på godt norsk.
Stig Harry Christiansen
Finansdirektør i ProSafe ASA.
Født: 10. mars 1968 i Oslo, flyttet til Stavanger som femåring.
Utdanning: Cand. Merc. i International Business Economics fra Aalborg UniversitetsCenter i Danmark, 1993. Bachelor of Commerce fra University of Birmingham i England, 1991.
Fritid: Jobber mye! Være sammen med familie (har en sønn på seks måneder) og venner. Spiller squash (men altfor sjelden). Elsker å gå tur. Glad i å lese (ikke så ofte, dessverre), særlig Lars Saabye Christensen («Beatles» er strålende) og Gunnar Staalesen.
Sivil status: Gift med Kjersti, 1 barn.
Aktuell: Kåret til Årets Økonomileder 2002, en pris som deles ut i regi av Siviløkonomforeningens organisasjon NSFkan.