Ferske fjes: Nettets bokhandler

Publisert: 25. juni 2002 kl 16.56
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

SPRUDLENDE SALG
Bokkildens ferske toppsjef Annika Karlsen har latt korkene sprette, og skjenket italiensk musserende vin i glassene til sine ansatte. Det er grunn til å feire seg selv, når det settes nye salgsrekorder og målene nås

- Men vi må ha realistiske forventninger. Hvorfor skulle det gå raskere å etablere lønnsomhet på Internett enn det gjør å starte opp en tradisjonell bokklubb, spør Karlsen.

Besøket på internettbutikken hennes øker markant, og det samme gjør antall salgsordre. I 2001 omsetter Bokkilden AS for 28 mill. kroner, en vekst på vel 35 prosent i forhold til i fjor. Hun er ikke skremt over massakren blant internettselskapene.

- Luftslottene har forsvunnet. Tiden er kommet for oss som er orientert mot drift og økonomiske resultater, sier Karlsen som gjør det klart at hennes viktigste oppgave nå er å gjøre Bokkilden lønnsom. Hun har tidfestet når Bokkilden AS skal passere break-even-punktet. Når det skal skje, nei det vil hun ikke fortelle oss.

SVENSK I NORGE

Annika Karlsen er født på landsbygda i Sverige, en forsommerdag i 1959. Også den nystartede norske internettbanken Bankia Bank holder seg med en svenske som toppsjef; Christina Åhlander, som frister med både gratis Internett og landets høyeste sparerente på innskudd.

Annika ble født i en legefamilie, men hadde ikke gode nok karakterer til å holde familietradisjonen i hevd.

Saken fortsetter under annonsen

I gymnasårene tjente hun ekstraknäck i et reklamebyrå, og fikk en følelse med hva det var. Annika Karlsen utdannet seg til siviløkonom ved Universitetet i Göteborg. Der studerte også en del nordmenn, som skrøt av hvor flotte jobber de kunne få i Norge.

- Jobbmarkedet for ferske siviløkonomer var bedre i Norge enn i Sverige. Jeg hadde lyst på marketing. Og da var Lilleborg «the place to be», forteller hun. Annika Karlsen flyttet til Norge for å jobbe med LaMote strømper og undertøy i Lilleborg Trading.

- En utmerket skole. Jeg lærte masse om marketing, import, logistikk, innkjøp, forhandlinger og salg. Du fikk lov til å prøve deg, og fikk nødvendig oppbacking og korrektiv.

PÅ JOBBJAKT I KOREA

Mannen hennes fikk jobb i Asia, og Annika Karlsen ble med på flyttelasset til Seoul i Korea. Hun fikk klar beskjed om at det ville være umulig for en ung kvinne som fulgte mannen sin å skaffe seg jobb der. Det stoppet ikke Karlsen.

Full av ungdommelig vågemot bestemte hun seg for at hun skulle jobbe med marketing i det unge hurtigvoksende koreanske markedet. Så gikk hun rundt til de største amerikanske reklamebyråene i Seoul, og tilbød sine tjenester gratis i en prøvemåned. Hos J. Walter Thompson fikk hun napp, og ble tildelt en pult og beskjed om at: «så får vi se hvor mange kunder du klarer å hente inn».

Annika Karlsen passerte nåløyet, og avanserte etter hvert til senior prosjektleder. Hun jobbet for flere multinasjonale selskaper som skulle satse i det koreanske markedet i oppladningen mot De olympiske leker.

Saken fortsetter under annonsen

Kellogg’s for eksempel, kunne spørre om hvor mye det koster å ta 20 prosent av frokostmarkedet i løpet av to år. Ikke akkurat noen beskjeden ambisjon. Men Kellogg’s klarte det. Koreas økonomi vokste raskt midt på 1980-tallene, med en årlige BNP-vekst på mellom 8 og 14 prosent. Og Annika Karlsen fikk boltre seg med, etter norske forhold, enorme budsjetter.

BØKENES VERDEN

Fra Asias boom-økonomi, vendte Annika Karlsen hjem til Norge. Mens hun var underveis med sin førstefødte, og magen este ut, underviste hun BI-studenter i markedsføring.

Deretter var hun innom Masterfoods, det norske salgsselskapet til multinasjonale Mars, men det var en stilling som vanskelig lot seg kombinere med tilværelsen som småbarnsmor. Annika Karlsens tidligere sjef i Lilleborg, Peter D. Lowzow (som i dag jobber i Nopal), satte henne i forbindelse med Sven Eide Haukås, som ga henne karriereråd som coach.

- Han fikk meg til å tenke på Cappelens Forlag. Jeg er veldig interessert i bøker, og her lå det muligheter til å jobbe med produkter som for meg er meningsfulle, sier Annika Karlsen. Den gang hadde selskapet vært på konkursens rand, og blitt kjøpt opp av den svenske forlagsgiganten Bonnier. Annika Karlsen valgte Bonniers norske avlegger, der hun har jobbet opp mot både Cahtrine Holst og Cappelen-høvding Sindre Guldvog.
BONNIER-SKOLEN
Annika Karlsen ble raskt satt til store oppgaver. Hun etablerte Direct Mail (DM) som eget profit senter i 1989, en avdeling som senere har gitt særdeles hyggelige bidrag til Cappelens resultater.

I 1995 ble hun hentet over til Cappelens bokklubbsektor. Annika Karlsen ble satt på som sjef i forlagets Romanbokklubb, og fikk ansvaret for å lansere en egen hobbybokklubb.

- Kjempespennende. Bonniers «hjerte» ligger i bokklubbene, og selskapet har utrolig mye kompetanse. Vi kunne trekke på erfaringene. Her var det mye samarbeide på tvers av landegrensene, sier hun. I fjor avanserte Annika Karlsen til ass. direktør i Cappelens bokklubbvirksomhet, og ble senere også konstituert som direktør for all bokklubbvirksomhet.

Saken fortsetter under annonsen

Da hadde hun vært i Bonniers tjeneste i 12 år, og Annika Karlsen følte at hun hadde forsynt seg godt av utfordringer og lederutviklingsprogrammer i Bonniersystemet.

MODERNE BOKHANDLER

I slutten av august i år ble Annika Karlsen hentet inn som ny toppsjef i Schibsted-eide Bokkilden AS, som opererer nettbokhandelen bokkilden.no.

- Jeg hadde jobbet med bokklubb i ti år. Jeg fikk lyst til å jobbe med et mer moderne medium, der kundene selv får velge hvilke bøker de vil kjøpe, sier den ferske nettbokhandleren, og tar opp konkurransen mot sin forrige arbeidsgiver.

Hun innrømmer at hun tenkte «i helvete», da hun så de blodrøde minustallene i regnskapsbøkene. Men Annika Karlsen er overbevist om at Bokkilden er kommet for å bli, og har stor tiltro til sin styreleder Sverre Munck: - Det finnes knapt maken til handlekraftig, spennende og visjonær person, erklærer hun.

Annika Karlsen følger spent med på julesalget over nettet. Salgskurvene peker oppover. - Min forgjenger fikk på plass en bra teknisk plattform og et bra redaksjonelt produkt. Nå skal vi sikte mot resultater, fastslår Annika Karlsen.
------------------------------------------------------------------------
Annika Karlsen
Adm. direktør i Bokkilden AS

Født: 1. juni 1959 på den svenske landsbygda, utenfor Göteborg. Flyttet første gang til Norge i 1982.

Saken fortsetter under annonsen

Utdanning:Siviløkonom fra Göteborgs Universitet i Sverige, 1982. Bonniers lederutviklingsprogram, 1999.

Fritid: Familien, har fire barn. Går tur i fjellet, både i Norge og i Alpene. Siste fjelltur gikk til Tatrafjellene i Slovakia. Seiler. Leser. Glad i å lage mat.

Aktuelt prosjekt: Har satt seg som mål å gjøre Bokkilden AS lønnsom, og samtidig opprettholde de ansattes arbeidsglede.