Ferske fjes: Match-dama
LINDAS MATCH
I 1998 kjøpte børsnoterte Scandinavian Retail Group ASA (senere omdøpt til Voice ASA) Kvalitex og Samtex, og fikk med seg Match-navnet på kjøpet. Året etter ble Linda Refvik hentet inn for å rydde opp og gjøre Match-kjeden til en pengemaskin for aksjonærene i Voice. - Jeg forbandt Match med noe som var dyrt, og kanskje litt voksent. Men jeg har alltid vært interessert i klær. Og Match var landsdekkende, og kunne friskes opp. En utfordring jeg ikke kunne si nei til, sier Linda Refvik. Match teller 188 avdelinger fordelt på de tre butikkonseptene Match Woman, Match Man og Match Jeans som til sammen omsetter for mer enn en halv milliard kroner på årsbasis. - Så langt har det vært mye omstrukturering og ingeniørarbeid, og det har handlet om kostnadskontroll. Nå skal vi bearbeide butikkene og få kolleksjonen til å sitte, melder kjededirektøren. Matchkjeden balanserer mellom kjente merkevarer og egne handelsmerker. Ifølge Refvik skal Match-kjeden skille seg ut på personlig service og butikkselgere som har peil på klær. - Kom til oss. Vi skal kle deg opp til den perfekte match mellom klær og din unike person. Hvorfor går nesten alle menn med hvite skjorter når det er så få som kler det? spør Refvik. Det var reklamen! Første kvartalstallene til Voice ASA viser en pen utvikling for Match-divisjonen. Match kan notere seg for en driftsmargin på 6,7 % etter årets tre første måneder, mot fjorårets 2,3 prosent. - Vi er på vei, men har masse å gå på.
SHOWGRUPPE I STATENE
Linda Refvik tok seg lesepause etter det første gymnasåret, og fikk seg jobb som sekretær i firmaet Defa, som er markedsleder på motor- og kupévarmere. Tenåringsjenta satt barnevakt hjemme hos tidligere Peppes-general Sten Magnus. Broren til Magnus representerte «Up with People» i Norge, og unge Linda Refvik lot seg verve til et års tjeneste for den amerikanske danse- revy- og showgruppen. Som 18-åring reiste hun over Atlanteren med kurs Arizona, som skulle bli basen hennes det neste året. - Jeg var ikke tøff i trynet da jeg reiste ut. Jeg var 18, og kjente ingen, sier Linda Refvik i dag. Det skulle vise seg å bli et avgjørende år. - Alt er mulig for amerikanerne. Det synes jeg er en god greie med USA, troen på at du kan få til det du vil. Amerikanere er uredde av seg, det har jeg lært av. Og så er de skremt kommersielle. De lever veldig i nuet, sier Match-dama. Der kom hun i kontakt med en karriererådgiver som sa til henne at du Linda, du skal satse på salg og marketing.
«HELT KING KONG»
Etter to års skolepause, vendte Linda Refvik tilbake til lærebøkene, og gikk ut som blåruss i 1983. Hun startet sin karriere i salg med salgssekretærjobb for den svenske emballasjekjempen Thomas Jeppson AS. Emballasje er ikke akkurat verdens mest sexy produkt, så vi er ikke veldig overrasket over at hun i 1985 skiftet beite. Refvik fikk plass i selgerkorpset til OCE Norge, og solgte kopieringsmaskiner. - Der lærte jeg salg. De var proffe, og de kunne det der med å dyrke frem talenter. Og så hadde jo OCE-produktene noe unikt over seg, skryter Refvik. På kveldstid tok hun diplommarkedsførerstudiet til Norges Markedshøyskole (NMH). - Det er fint å få med seg teorien. Men en skole kan aldri gi deg erfaring i å lykkes og mislykkes med salg. Det er ute i marken det skjer, melder Refvik, som for alvor fikk kjenne hvor moro det er å være ute i marken når salgsstatistikkene peker rett inn i himmelen. Hun var OCE Norges beste selger to år på rad, og fikk etter hvert et årlig salgsbudsjett på opp under 50 mill. kroner! - Jeg var helt King Kong, tjente masse penger. Jeg kunne kjøpe meg ny bil uten å ha solgt den gamle. Men jeg tok ikke opp store lån, minnes Refvik. Dette var i de glade, gale 80-årene. Så ble det slutt på moroa. Linda Refvik var klar for å skifte bransje, og satset på mer glamour, livsstil og estetikk.
FRA KOPIMASKIN TIL KOSMETIKK
Familieselskapet Madsen AS, som hadde agenturet på Max Factor og andre kosmetikkmerker, trengte noen som kunne puffe salget, og satset på OCEs superselger Linda Refvik som sin nye salgssjef. Hun kopierte alt hun hadde lært om salg fra OCE over på kosmetikken, og bidro til å øke salget fra 18 til 25 mill. kroner. Viktigste lærdom;
1) Lær deg til å lytte til kunden.
2) Vær aktiv. Sørg for å ha nok salgscases i lufta. For hvert ja du får, får du X nei. Spark opp tilsvarende med baller.
3) Presentasjon teller, og tilpasses de behov du har forsøkt å bygge.
4) Sist, men kanskje viktigst. Du må brenne for produktene. Du skal være sikker på at produktene dine er unike, og kjenne at hjertet banker.
Superselger Refvik gjorde så bra at Collett Marwell Hauge (senere en del av Nycomed Pharma) kjøpte hele Madsen-selskapet og deres agenturer. Refvik fikk prøvd seg som både avdelingssjef, markedssjef og salgsdirektør i Nycomed Pharma, først i avdeling Madsen senere i konsumvaredivisjonen.
RASTLØS SUPERSELGER
Linda Refvik er en rastløs sjel. - Poenget med salg er å tjene masse penger. Da er det gøy å være på jobben. Men jeg synes det er morsomst å være med på oppbyggingsfasen, det brenner jeg virkelig for. Før jeg forlater noe vil jeg se at jeg har fått det til. Jeg må kunne si; Yes, Linda, dette greide du. Selskapet Hygoform, etablert av den danske gründeren Kim Hindsgaul, ringte Linda Refvik og ville ha henne til å få fart på salget av vann. - Hygoform er ikke mye estetikk, men det er praktisk, og det var morsomt å være med på å åpne markedet for kildevann. I løpet av to år plasserte vi ut 10.000 vannkjølere på norske arbeidsplasser, forteller Linda Refvik. Så ble det Geab Norge, og salg av telekommunikasjon. Der ble hun engasjert som adm. direktør, og skulle trimme opp Geab Norge mot ny strategi og helst lage et godt oppkjøpscase ut av det. Netcom slo til, og Refvik sto uten arbeid. Det varte ikke lenge. Hygormform-gründer Hindsgaul lurte på om ikke Linda Refvik hadde lyst til å være med på en ny reise, denne gang med vendingmaskiner (salgsautomater) i firmaet Abra Servicesystem. Der var hun i to år før hun altså igjen ble oppringt, og bestemte seg for å bli den nye Match Woman.
Linda Refvik
Kjededirektør for kleskjeden Match, en divisjon i børsnoterte Voice ASA.
Født: 16. september 1962 i Hønefoss.
Utdanning: Diplom markedsøkonom fra Norges Markedshøyskole (NMH), 1989.
Fritid: Kobler av med hendene i jorden, Refvik elsker å dyrke frem hagen. Trener; klatring og aerobic. Kjører snøbrett om vinteren. Gå i fjellet. Har trebåt som hobby. Gjøre ting sammen med venner.
Sivil status: Samboer, ingen barn.
Aktuelt prosjekt: Skal gjøre Matchkjeden mer lønnsom. Forhandler frem nye avtaler med franchisetakerne i Match-kjeden. Ti Match-avdelinger drives i Voiceregi, resten er franchise.