Ferske Fjes: Lukter på «ny business»

Publisert: 26. juli 2002 kl 11.34
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

PÅ HISTORISK GRUNN

På Oslo Børs noteres tre forskjellige Tandberg-selskaper (Tandberg ASA, Tandberg Data ASA og Tandberg Television ASA), som har det til felles at de i 1979 ble etablert som selvstendige enheter fra boet etter legendariske Tandberg Radiofabrikk. Et av dem driver fortsatt industriell produksjon i lokalene til det som var et norsk industrieventyr. Men det er lenge siden det ble laget radioer i fabrikkbygningen på Kjelsås. Tandberg Data ASA utvikler og produserer båndstasjoner for lagring av store datamengder, og konkurrerer på den internasjonale arenaen mot amerikanske og japanske giganter. Tandberg Data eksporterer 97 prosent av produksjonen. Islendingen Gudmundur Einarsson tok i fjor over som konsernsjef i Tandberg Data ASA, og er i full sving med å gjennomføre en snuoperasjon. Kostnadene er kraftig barbert, og regnskapstallene er på bedringens vei. Men inntjeningen må opp, både på eksisterende og nye produkter. Einarsson har hentet inn Susanne Schneider til å spore opp nye forretningsmuligheter som kan sikre klingene mynt for Tandberg Datas aksjonærer og ansatte.

TO FORAN SKJEMA

Susanne Lene Schneider ble født med familienavnet Taftø i Narvik, en marsdag i 1966. Hun vokste opp i Mo i Rana, flyttet til Oslo, og senere til Øst-Berlin. Susanne Schneider hadde en 2,5 år eldre søster, men minstejenta skjønte ikke hva aldersforskjell var for noe. Denne manglende respekt for alder har gitt som utslag at Susanne Schneider stort sett har ligget «to foran skjema» på sitt skole- og karriereløp. Da storesøster fortalte fra sin skoledag, fikk Susanne også fryktelig lyst til å gå på skole, og begynte et år for tidlig på barneskolen. Da storesøster skulle flytte fra Øst-Berlin til Bø i Telemark for å gå på internatgymnas, ble lillesøster med. Susanne Schneider var heller ikke gammel da hun tok high school-diplom ved en skole i New York. Og hun var ikke mer enn 20! - vi skriver - tyve år, da hun i 1986 fullførte sin juridikum ved Universitetet i Oslo, som den aller yngste jurist gjennom tidene.

FORRETNINGSADVOKATEN

- Jeg ville bli forretningsadvokat, det var helt klart, tenkte Susanne Schneider da hun skulle orientere seg i arbeidsmarkedet. På jusen hadde hun spesialisert seg på engelsk og amerikansk kontraktsrett knyttet til petroleumsindustrien, og har senere fylt på med sjørett og EU-rett. Schneider ble kalt inn til jobbintervju i det ærverdige advokatfirmaet Vogt & Co, som har en sterk posisjon på sjørett. Mot alle spilleregler ble Susanne Schneider tilbudt stilling som advokatfullmektig på slutten av intervjuet, en beslutning som normalt fattes i partnermøtet. - De øvrige partnerne fikk seg nok en sjokkopplevelse da jeg ble presentert som firmaets nye advokatfullmektig, sier Schneider. 1990 ble hun utnevnt til advokat. Noen år senere fikk hun det klare råd å skaffe seg flere innfallsvinkler til jusfaget før hun slo seg til ro som forretningsadvokat.

BURET INN SPRITSMUGLERE

Saken fortsetter under annonsen

Susanne Schneider fikk i 1993 et engasjement ved EU-kommisjonen i Brüssel der hun blant annet jobbet med støtteordninger til den europeiske skipsverftsindustrien. - Jeg ville posisjonere meg til en godt betalt byråkratstilling i Brüssel med lav skatt, melder Schneider. Mens hun satt i Brüssel ble det utlyst en dommerfullmektigstilling i Asker og Bærum. Schneider søkte, og kunne ikke si nei da hun ble tilbudt jobben. På hennes tredje dag i ny jobb, fikk hun en stor spritsmuglersak i fanget. Det handlet om flere trailerlass med alkohol, og syv personer ble innbrakt til rettsforhandlinger. Deres skjebne lå i dommerfullmektigens hender. Sjåføren ble sluppet fri, mens de øvrige seks ble varetektsfengslet. I starten av sin gjerning som dommerfullmektig idømte hun mye samfunnstjeneste. Hun håpet på at det kunne bringe unge lovbrytere på rett spor igjen. Noe av idealismen forsvant da hun møtte flere av de samme menneskene senere, tiltalt for nye lovbrudd.

FRELST AV BUSINESS

På slutten av dommerfullmektigperioden fødte Susanne Schneider planmessig sitt barn nummer to. Ved permisjonens slutt bestemte hun seg for å praktisere jus i en industribedrift, for å skaffe seg nok en innfallsvinkel til jusen. Skal du være en god forretningsadvokat, må du også skjønne deg på business, resonnerte Susanne Schneider. Hun kom over en stillingsannonse fra Elkem som søkte etter ny advokat. Som Elkem-advokat ble hun involvert i alle ledd av verdikjeden, fra råvarer via produksjon til kunder. Schneider fikk styringen for flere prosjekter, og førte forhandlinger som kunne resultere i oppkjøp. Hun fikk sansen for det å drive business.

HEADHUNTED TIL RØKKE

En dag ringte hodejegerne i A. T. Kearney for å avtale et møte. Susanne Schneiders ville ikke være illojal mot Elkem, men var samtidig nysgjerrig på hvordan navnet hennes hadde dukket opp på hodejegerens blokk. Det kunne hun bare få vite om hun møtte jegerne, tenkte hun. Svaret fikk hun aldri. Derimot fikk Schneider servert en jobbmulighet som passet godt til hennes faglige bakgrunn. Oppdraget gikk ut på å strukturere verftene som lå under Aker RGI og Aker Maritime til nyskapningen Aker Yards. Etter tre intervjurunder takket Susanne Schneider nei til jobben. Så skulle hun gjennom en rutinemessig oppsummeringssamtale. Der og da lot hun seg likevel overtale til å melde overgang til Aker-systemet. Da Aker Yards-strukturen var på plass, hadde Susanne Schneider langt på vei gjort seg selv overflødig. I Aker Yards møtte hun et spesielt engasjert styremedlem i Kjell Inge Røkke. - Det er en av de flinkeste lederne jeg har sett. Han er utrolig flink til å motivere, hevder Schneider.

PÅFYLL AV KUNNSKAP

Susanne Schneider hadde for alvor fått mersmak på forretningslivet. Hun ville styre og lede, men innså at hun trengte faglig påfyll. - Du blir sårbar som leder hvis du ikke kan finans, strategi og markedsføring, mener Schneider. Svaret ble MBA (Master of Business Administration), og det skulle skje i utlandet. Ektemannen August skulle være hjemme med barna (6 og 12 år), og mente at skulle hun første ta et studieår, måtte hun gå på en skole der det jobbes hardt. Hardt arbeid, det er IMD i Lausanne, der det fortsatt undervises på lørdager. - På IMD er det tøft, med undervisning fra 8-20, og lekser frem til midnatt. Men du er inne i en kvern, og du kommer ut av det. Jeg tror mannen min hadde et atskillig tøffere år enn meg, sier hun. Før hun sjekket ut av IMD, ringer Gudmundur Einarsson, og spør om hun ikke vil gå inn i toppledelsen i Tandberg Data. De to kjenner hverandre fra Elkem. - Jeg kjenner stilen, og jeg vet hva han står for. Jeg følte også at det var et riktig tidspunkt å skifte bransje på.

Saken fortsetter under annonsen