Ferske fjes: Krydrer hodejakten

Publisert: 4. juni 2002 kl 17.03
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

ET UTFORDRENDE BEKJENTSKAP

Benja Stig Fagerland vokste opp sør for København, på idylliske Præstø i Danmark, der den prisbelønte serien «Matador» ble spilt inn. De lokale forhold ble etter hvert litt for små, for jenta ville ut og erobre verden. Det ble High School i USA, og bijobb som klesmodell for Benetton, også det «over there».

Med gründer- og kremmerblod i årene var det kanskje ikke så rart at Benja Stig Fagerland utdannet seg til internasjonal markedsøkonom.

Studiene brakte henne til Kiel i Tyskland. En uke før hun skulle hjem, møtte danske Benja en nordmann. Det utartet seg en faglig og intellektuell diskusjon om hvordan nordmenn og dansker oppfører seg i business. - Vi utfordret hverandre, minnes hun. Og det ga næring også til kjærligheten.

«FANT» JOBB PÅ JENTEDO

Benja Fagerland bestemte seg for å gi Norge en sjanse. En sommerdag for ti år siden, i 1991, flyttet hun til Oslo for å teste ut sitt norske bekjentskap. Og fylte på med ny kunnskap, og diplom i kommunikasjon ved Handelshøyskolen BI. Om forholdet skulle ryke, ville det uansett ikke være forgjeves. - Jeg kunne jo saktens flytte tilbake, erklærer hun.

Den innvandrede danske ble boende. Hun fullførte studiene, og bestemte seg for å begynne med salg.

Saken fortsetter under annonsen

- Uansett hva du skal drive med i livet, er salg et godt verktøy, hevder Benja Fagerland. Men tro ikke at hun søkte seg til Orkla, Coca-Cola eller andre kjente merkevarebedrifter. Nei, hun ville prøve seg på noe som markedet i utgangspunktet ikke ville ha. - Jeg skulle utfordre meg selv. Jeg ville ikke gå for det trygge.

Løsningen var snublende nær. En dag var hun på det trendy utestedet Horgan’s i Hegdehaugsveien i Oslo, og måtte en tur på do. Der så hun det for første gang. Hygoforms konsept for sanitærartikler. «Genialt! Her er det en businessmann som virkelig har skjønt det», tenkte Benja Stig Fagerland. Ringte Hygoform og fikk en flying start på sin selgerjobb. - På en måned solgte jeg for et helt års salgsbudsjett.

TELECOM-GRÜNDER

Etter at hun hadde bevist for seg selv at hun kunne salg, så hun seg om etter nye utfordringer. Firmaet Connexion Telecom Systems, en dansk produsent av telefonapparater, skulle etablere seg i det norske markedet, og var på jakt etter en country manager som kunne bygge opp det norske salgsselskapet.

Benja Stig Fagerland søkte jobben, og ble innkalt til intervju. Men ble nærmest kastet ut før intervjuet hadde begynt. Den gang var pikenavnet intakt, hun het Benja Stig, og Connexion ble tydelig overrasket over at de hadde innkalt en kvinne til intervju.

- Jeg følte en ekstra stor seier da jeg til slutt fikk jobben, smiler hun.

Den danske kremmer klarte raskt å få de fem største kjedene til å ta inn Connexion apparatene i sitt sortiment. Kanskje et utslag av kvinnelig intuisjon, Benja Stig Fagerland fikk en følelse av at ikke alt var som det skulle i det danske morselskapet. Hun ba om å få oversendt regnskapsbøkene, og så at varsellampene lyste rødt. I forståelse med Connexion-ledelsen tok hun kontakt med selskapets investorer. Selskapet ble avviklet i Danmark, og jeg valgte å legge ned i Norge. - Jeg ville ikke være en del av et synkende skip. Men først ville jeg rydde opp etter meg.

Saken fortsetter under annonsen

TRAUSTE TELENOR, TØFFE ORACLE

Etter to gründeropplevelser, i Hygoform (som den gang ikke var innarbeidet) og Connexion, var Benja Stig Fagerland klar for noe helt annet, og fant kontrasten i Telenor bedrift, NOVIT. - Jeg er ekstremt nysgjerrig, og dette var et møte med en ny kultur og et nytt miljø. Jeg oppfattet Telenor som noe som var traust, tungt og norsk. Jeg så muligheten til å utfordre og være innovativ, sier hun. Kollegene holdt nesten pusten da Benja S. Fagerland skulle presentere sin markedsplan for Novits nye forretningskonsept, og strødde rundt seg med byggeklosser og puslespill. Det var avgjort i spenstigste laget. Men hun klarte å få byggeklosser og businesskonsept til å spille på lag, det illustrerte konseptets fleksibilitet og muligheter. Etter et par år i Telenor Bedrift ble hun fisket over til Oracles norske avlegger for å gå inn i stillingen som Channel Manager. - Oracle var amerikansk, og preget av beinhard businesskultur. Det var høye forventninger og tøffe krav til resultater. Det var utfordrende, og full action hele tiden. Det var få kvinner der... Og jeg elsket det.

FRA FORELESNING TIL FØDSEL

Benja Stig Fagerland er en type som reiser seg. Hun brenner for business. Og tar ikke fem øre for å utfordre ledelsen, og kaste ut sine tanker og idéer. I stedet for å gi henne munnkurv, inviterte Oracle-ledelsen henne inn i selskapets strategiske råd. Etter hvert ble hun lagt merke til. Hun var kvinne blant masse it-menn, og leverte varene.

Hodejegerne begynte å ringe henne ned. Og telefonene opphørte ikke da hun i fjor sommer gikk ut i fødselspermisjon. Det hører med til historien at samme dag som Benja Stig Fagerland fødte sin datter hadde hun vært på forelesning på managementstudiet ved Handelshøyskolen BI!

Så kom telefonen som skilte seg ut, og fikk henne til å gå inn i sitt lønnkammer.

Benja Stig Fagerland lot seg overtale til et møte med en hodejeger som kunne friste med at hun hadde flere passende jobber. I løpet av samtalene ble følgende oppdrag servert: Konsulentfirmaet Isco Group skulle ansette ny rådgiver. Om det kunne være av interesse? «Hmm... Jøss.! Dette var interessant», var første reaksjon.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg hadde ikke tenkt i den retning i det hele tatt, innrømmer Fagerland.

Senere fulgte flere måneder hvor Isco og Fagerland snuste på hverandre. Hun hadde møter og intervjuer med samtlige partnere og rådgivere i Isco-systemet.

- Det endte med at vi sa Yes!, her er det match. La oss bli partnere. Jeg tror jeg kan bidra med ungdommelighet, ikke i betydningen alder, men i kraft av nye idéer og tanker. Jeg tror jeg kan utfordre, både bransjen og markedet. Jeg ser for meg en rolle som chili’en i bransjen.


Benja Stig Fagerland
Rådgiver i ISCO Group AS.
Født: 7. august 1970 i Danmark, flyttet til Norge i 1991.
Utdanning: Master of Management fra Handelshøyskolen BI, 2001. Diplom i kommunikasjon fra Handelshøyskolen BI, 1993. Internasjonal markedsøkonom fra Business School Denmark, 1991. Studier i England, Tyskland og USA.
Fritid: Elsker å lese: Hva er vel bedre enn en god bok og et glass rødvin foran en knitrende peis. Trener. Går lange turer for å rense bort hverdagens støy. Være sammen med familie og gode venner.
Sivil status: Gift med Tore, en datter (på ett år).
Aktuell: Nyansatt rådgiver i hodejegerfirmaet ISCO Group AS.