Ferske Fjes: Hydros superselger
BRA SALGSRECORD: I motsetning til skakkjørte Kværner har Norsk Hydro bevist at de kan selge unna virksomheter i stor skala, og oppnå gode priser. I 1999 utmeislet selskapet ny strategi; «Fokus for fremtiden», og gjorde det klart at de skulle selge ut virksomheter for 10 milliarder kroner i løpet av to år.
Selskapet leverte. Faktisk solgte Norsk Hydro unna for mer enn 10 milliarder, og gjorde unna salgene raskere enn annonsert.
Nå skal Norsk Hydro igjen selge unna i stor skala. Virksomheter for 10 milliarder skal selges unna i løpet av de neste to årene.
- Vi er ikke desperate. Vi skal ikke selge for enhver pris. Vi skal sørge for at aksjonærene får best mulig avkastning, erklærer Wenche Agerup, som 1. mars overtok som ny vice president for Mergers & Aquisitions (M&A) i Norsk Hydro. På godt norsk handler det om fusjoner, oppkjøp og salg.
M&A ER DAGLIGDAGS: - M&A er blitt en del av den daglige virksomheten. Vi restrukturerer, endrer porteføljen, kjøper og selger virksomheten, sier Agerup, som ikke lar seg skremme av at hennes forgjenger har bidratt til at Norsk Hydro har ry på seg for å være en av Norges beste selgere.
- Helt forferdelig utgangspunkt, ikke sant, fleiper hun, før hun blir alvorlig: -... Det gjør bare utfordringen større. Vi kan alltid bli bedre. Vi drar med oss masse erfaring fra tidligere prosjekter som gjør oss bedre rustet i neste runde.
På salgslisten står foreløpig Norsk Hydros petrokjemi-virksomhet, det danske børsnoterte selskapet KFK (Korn- og foderstof Kompagniet) og Flexible Packaging. Mer kommer.
- Vi er ikke bare ute etter å selge. Vi rydder opp, og gjør det renere. Og så har vi et stort ansvar for å få nye prosjekter inn, understreker M&A-sjefen.
Salgsinntektene skal dels brukes til å få ned Hydros gjeldsgrad, men også investeres i nye prosjekter som kan løfte Hydros kjernevirksomheter.
FRA SANDEFJORD TIL OSLO: Wenche Agerup kom til verden i Sandefjord, en junidag i 1964, på en tid av året da småbyidyllen er på sitt mest sjarmerende. Hennes advokatpappa var flink til å selge inn jusstudiet som en utdanning som ga store valgmuligheter i yrkeslivet.
- Jeg var alltid fri til å gjøre det jeg ville. Hvorfor jeg ble advokat, ja si det. Jeg var vel arvelig belastet, fremholder Sandefjordjenta.
Hun vokste opp i et hjem med livlige og engasjerte diskusjoner om politikk og samfunn, og markerte seg som skole- og ungdomspolitiker i Unge Høyre, som hadde et oppegående lokallag i Sandefjord.
Etter videregående skole i Sandefjord, med hovedvekt på samfunnsøkonomi og bedriftsøkonomi, fikk hun seg jobb i sekretariatet til Unge Høyre i Oslo. Wenche Agerup ble også valgt inn i Unge Høyres sentralstyre.
Ifølge Aftenpostens rapport fra Unge Høyres valgkampåpning 1. mai 1985 var det Wenche Agerup som «høstet størst applaus» da hun fortalte at Høyre gikk inn for å selge brennevin til 18-åringer.
- Jeg var aktivt engasjert i debatten om et åpnere samfunn, et arbeid som ble videreført av statsråd Astrid Gjertsen. Innlegget må ses i sammenheng med det. Det var veldig gøy å være med på en prosess der teori og ideologi ble gjort til praksis.
BETATT AV JUSEN: Høsten 1985 entret Wenche Agerup jusstudiet i Oslo, og ble ganske tidlig oppslukt av jusen. Hun kuttet ut Unge Høyre for å vie all sin tid til det juridiske embetsstudiet.
- Det var morsomt å føle at jeg behersket et fag. Det er stor bredde i jusen, og det bidrar til å forstå mer av det som rører seg i samfunnet, sier Wenche Agerup, som tidlig lot seg fascinere av forretningsjuridiske problemstillinger.
- Det var en faglig innfallsvinkel til hvordan ting skjer i næringslivet, og hvordan verdier blir skapt, sier hun. Stud. juris Agerup tok også arbeidsrett som spesialfag, som hun karakteriserer som forretningsjus med en menneskelig dimensjon.
Hun brukte somrene til å skaffe seg praksis, først sommerjobb i Thommessen, Karlsrud, Heyerdahl og Brunsvig, og neste sommerjobb i Krefting, Løchen & Co, to anerkjente forretningsadvokatfirmaer.
NESTE STOPP BOSTON: Wenche Agerup hadde ikke fått nok av å studere da hun i 1989 gjorde seg ferdig med jusstudiene. Hun søkte og fikk et Fulbright-stipend, som ikke bare var penger, men også en døråpner til MBA (Master of Business Administration) ved Babson College i Boston.
- Boston var kjempegøy, og utrolig utfordrende. Jeg gikk til studiene med skrekkblandet fryd, sier Wenche Agerup, som var en av få studenter som ikke hadde økonomi i sin faglige bagasje da hun entret MBA-studiet.
- Jusstudiet er utpreget faglig og analytisk. MBA ga meg en tilleggsdimensjon i form av mye teamarbeid og aktiv deltakelse i klassesituasjonen.
Wenche Agerup prøvesmakte også på livet i et amerikansk advokatfirma i Boston. - De jobbet veldig annerledes fra hva jeg var vant med fra norske advokatfirmaer. De var mye mer aggressive, og brukte tid på å lage prosjekter og idéer til transaksjoner, og selge inn løsninger mot potensielle klienter.
BUSINESS-ADVOKATEN: Valget var lett da Wenche Agerup kom tilbake til Norge. Da hadde nettopp Thommessen-advokatene fusjonert med Krefting-advokatene, og blitt til Thommessen Krefting Greve Lund. Agerup kjente begge fusjonspartnerne fra tidligere sommerjobber.
Hun gikk inn som advokatfullmektig i firmaet, og gikk gjennom en god treårig skole i hvordan profesjonelle advokater jobber med faget. Men hun savnet noe.
- Jeg ville være i større inngrep med klienten, prøve å forstå hvordan de tenkte og jobbet, sier Agerup.
Hun var derfor ikke så vanskelig å be da Hafslund Nycomed tilbød henne post i selskapets juridiske avdeling, som var under oppbygging. Det manglet ikke på store saker.
Først fisjon. Hafslund Energi ble skilt ut som eget børsnotert selskap. Deretter et mislykket fusjonsforsøk før det ble fusjonsnapp hos Amersham. Da det ble klart at Amersham Nycomed skulle flytte sitt hovedkontor til London, sendte Wenche Agerup ut signaler om at hun ønsket å flytte på seg. Signalene ble fanget opp av Norsk Hydro, som i 1997 tok Wenche Agerup inn som nytt medlem av selskapets interne advokatkontor.
I fjor høst gikk hun ut i permisjon for å følge opp tvillingjentene sine, som begynte i 1. klasse på skolen. Mens hun var ute i permisjon, ringte Hydro-direktør John O. Ottestad, og lurte på om hun kunne tenke seg å bli med i hans M&A-team.
- Jeg ble overrasket. Det sies at når du er «Out of Sight» er du «Out of Mind». Det gjorde Hydro til skamme. De viste mot.
Før Wenche Agerup var tilbake etter endt permisjon, rykket Ottestad opp i konsernledelsen, og Agerup fikk Ottestads jobb som øverste leder av Hydros M&A-enhet.
Wenche Marie Agerup
Leder for enheten Fusjoner og Oppkjøp i Norsk Hydro.
Født: 19. juni 1964 i Sandefjord.
Utdanning: MBA (Master of Business Administration) fra Babson College i Boston, USA, 1991. Cand. juris fra Universitetet i Oslo, 1989.
Fritid: Familien. Glad i å gå på ski. Kjører snøbrett (Snowboard). Seiler. Reiser.
Sivil status: Gift med Karl-Christian, tre barn.
Aktuell: Fersk sjef for Norsk Hydros spesialenhet for Fusjoner, oppkjøp og salg (M&A: Mergers & Aquisitions).