Ferske fjes: Hydros sosiale ansikt
«HYDROS SAMVITTIGHET?»: CSR er på full fart inn, også i norsk næringsliv! CS....hvafornoe? CSR er forkortelsen for Corporate Social Responsibility, som gjør det klart at bedrifter har et ansvar for å opptre ansvarlig, ikke bare i forhold til sine ansatte, men også til de samfunn de opererer i.
Kort sagt: CSR handler om bedriftens samfunnsansvar.
Camilla Viken Teigre ble tidligere i år ansatt som Norsk Hydros første Social Reporting Manager, og er i ferd med å utvikle rammeverk for sosial rapportering hos den norske industrikjempen. Hun skal også misjonere for CSR-filosofien gjennom opplæring og informasjon til Hydro-folket.
Om hun føler seg som et sosialt alibi eller også som Hydros «samvittighet»? Nei, slett ikke. For dette handler ikke om uselvisk samfunnsengasjement og veldedighet, men om å gjøre forretninger på en skikkelig måte. Det handler om å kombinere bedriftens samfunnsengasjement med hva som også gagner Hydros forretninger.
- Bedriftens samfunnsansvar skal ha en strategisk forankring, og skal prege forretningene i det daglige, sier Viken Teigre, og er overbevist om at samfunnsansvar vil gjennomsyre og prege morgendagens business.
EKSAMEN PÅ UNGARSK: Camilla Viken Teigre meldte overgang fra ordinær norsk grunnskole til Steinerskolen i 6. klasse. Faren hennes ville være en aktiv bidragsyter i forhold til skolen og undervisningen, men nådde ikke gjennom i forhold til en tradisjonelt tenkende skole i Oslo. Svaret ble Steinerskolen, som forventer aktiv innsats fra foreldrene.
I 1990 falt jernteppet i daværende Øst-Europa. Ungarn skulle for første gang ta imot utvekslingsstudenter. Den sjansen lot ikke Camilla Viken Teigre gå fra seg.
Hun ble med på historiens første AFS (American Field Service) -utveksling til Ungarn, og havnet som eneste utlending på ungarsk skole i Budapest.
Hun var 16, lærte seg språket, og tok eksamener på ungarsk. Ingen liten prestasjon. Ungarsk er et språk med en betydelig grad av stolthet, der selv apotek er komplett uforståelig på lokalt mål.
- Det var mer morsomt enn slitsomt. Og som 16-åring er du jo formbar. Men du må tore å drite deg ut, og gjenta og gjenta til det sitter. Det var et utrolig spennende år, minnes Camilla Viken Teigre, som også kunne observere de første frie valgene i Ungarn etter jernteppets fall. - Det var i Ungarn at mitt fokus ble internasjonalt, i sinn og sjel.
Tilbake i Norge fullførte hun gymnaset på Steinerskolen. Så fikk hun forespørsel om å dra til Irkutsk i Sibir for å være assistentlærer på en skole for psykisk utviklingshemmede. Der var hun i tre måneder, et opphold som gjorde sterkt inntrykk.
BLINDERN-STANFORD: Camilla Viken Teigre har alltid hatt sansen for språk. Høsten 1994 startet hun ut med å studere nordisk språk og litteratur på Blindern.
Hun likte fagene godt, men syntes det hele ble litt vel «fluffy», og valgte seg statsvitenskap, som er mer stringent, metodisk og logisk bygd opp. Camilla Viken Teigre tok sin cand.mag-grad, med mellomfag i statsvitenskap. Med i cand. mag.-pakken er også foruten språk og litteratur sosiologi, makroøkonomi, informatikk, metodologi og kulturforståelse.
Parallelt med cand.mag-studiene ved Universitetet i Oslo og på NTNU i Trondheim jobbet hun som pleieassistent både på Regionsykehuset i Trondheim og på Ullevål sykehus.
Du kommer ikke så fryktelig langt på en cand. mag grad. Hovedfag var for Viken Teigre uaktuelt. - Jeg er ikke forskertype.
Etter cand. mag.en siktet hun seg derfor inn på en Mastergrad, og havnet etter anbefaling på Monterey Institute of International Studies i USA.
Både skole og studenter var internasjonale så det holdt, men Viken Teigre var ikke fornøyd med den faglige kvaliteten.
- Jeg syntes ikke det var verdt å bruke mer tid og penger der, sier hun, og søkte seg i stedet til topprankede Stanford University.
- Det var et helt rått sted. Jeg har aldri jobbet så hardt noe sted, det var 70-80 timer i uken.
Etter å ha surfet gjennom Monterey med en serie utmerkede A-karakterer uten all verdens arbeidsinnsats, ble hennes første besvarelse på Stanford honorert med en middelmådig C. Et nederlag? Nei, ikke for Viken Teigre. - Endelig var jeg kommet til et sted der jeg kunne pushe meg selv videre, et sted der taket var høyere. Det var utrolig motiverende.
På Stanford tok hun sin Master of Arts ved Department of International Policy Studies, med fordypning i internasjonal handel og strategi.
Blant lærerne var professor Coit D. Blacker, som også var spesialrådgiver for president Bill Clinton. Camilla Viken Teigre spilte også golf, og ble undervist av en av Tiger Woods trenere.
«KONSULENTFABRIKKEN»: Med fersk Master-grad i lomma stemplet Camilla Viken Teigre inn som Associate konsulent i BCG (The Boston Consulting Group).
Hun gikk til BCG for å teste ut flere faglige disipliner, og skaffe seg praktisk erfaring fra flere ulike bransjer, og hadde ikke tenkt til å være der mer enn to år. Hun gikk til BCG, mens pilene fortsatt pekte opp for den vidunderlige nye økonomien. Viken Teigre ble i starten sendt ut på strategioppdrag mot telekom-industrien. Senere fikk hun prøvd seg på kostnadskutting i mer tradisjonell industri. Strategi var atskillig morsommere enn kostnadskutt.
- I BCG lærte jeg mye om struktur og presentasjon av komplekse problemstillinger. Men etter hvert ble det litt for ensidig. Jeg følte behov for å bruke litt mer av den faglige bagasjen jeg hadde med fra Stanford, forteller hun.
Lykken smilte til Camilla Viken Teigre. Da hun hadde bestemt seg for å slutte i BCG, leste hun en stillingsannonse i Aftenposten, og tenkte: Yes! Det var Norsk Hydro som søkte etter en person som kunne gå inn i den nyopprettede stillingen som Social Reporting Manager.
I konkurranse med 280 søkere fikk Camilla Viken Teigre sin drømmejobb. Hvilke ambisjoner har hun så fremover? - Min viktigste ambisjon er å ha det gøy der jeg er!
Camilla Viken Teigre
Social Reporting Manager i Norsk Hydro ASA.
Født: 9. april 1974 i Sandefjord, flyttet til Oslo som 6-åring, og er Oslo-jente i sjelen.
Utdanning: Master of Arts fra Stanford University, International Policy Studies, med fordypning i internasjonal handel og strategi, 2000. Cand. mag. fra Universitetet i Oslo, 1998.
Fritid: Aktiv deltaker i nettverket Råstoff, som er opptatt av å finne frem alternativer til tvungen kjønnskvotering til bedriftsstyrene. Spiller innebandy på Sagene (hun er dobbelt Norgesmester). Blått belte i forsvarssporten Aikido. Håndarbeid (har sydd sin egen bunad). Leser mye. Spiller PlayStation 2.
Sivil status: Gift, ingen barn.
Aktuell: Norsk Hydros aller første Social Reporting Manager. I ferd med å utvikle og forme sin egen stilling. Styreverv i WWF Norge og Hippopotamus AS.