Ferske fjes: Hestespilleren

Publisert: 25. juli 2002 kl 16.18
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07
JAKTER PÅ LYKKESPILLERE
Norsk Rikstoto deler kundene sine i to hovedgrupper; kunnskapsspillere og lykkespillere. Den første gruppen, de profesjonelle hestespillere, teller 60.000, og står for mer enn 80 prosent av totalomsetningen til Norsk Rikstoto som i fjor nådde en ny topp på 2,575 milliarder kroner. Kunnskapsspillerne (flott navn!) følger hestesporten nært, og setter sin ære i å fange opp stalltips, mer eller mindre løse rykter og fakta om både trenere, spillere og jockeyer. Og de bruker mange penger på hestespill. Proffene har økt innsatsen betydelig etter at rikstoto lanserte direkte TV-overføringer fra samtlige 12 løpsarenaer. - Nå begynner vi å se et metningspunkt. Omsetningsveksten fra våre kunnskapsspillere flater ut, konstaterer Johan Kvarme. Likevel budsjetterer Norsk Rikstoto med friske 11 prosent omsetningsvekst i 2001. - Vi må nå ut til et bredere lag av befolkningen, varsler markedsdirektøren. Det betyr økt satsing på Lyntoto (som ikke krever hestekunnskap), TV-reklame (minibanken som spyr ut tusenlapper), Asgeir-show, fem- og ti ukers kuponger, premiepenger rett inn på kontoen og bruk av både SMS-meldinger og Internett. Kort sagt, Kvarme tar i bruk alle lovlig triks for å få flere lykkespillere (Lotto-segmentet) til å satse pengene sine på hester.
NIKOTINLANGER
Den sommeren Johan Kvarme fylte 12 år, blomstret det medfødte kremmerinstinktet. Familien har hytte på Son, og der sto det en nedlagt kiosk. Unge Kvarme tok kontakt med den eldre damen som eide lokalet, og fikk leie kiosken for sommersesongen. Han etablerte selv kontakt med leverandører, Moss Bryggeri, Bladcentralen, Dagbladet, VG, smågodtleverandøren og tobakkfirmaet Conrad Langaard AS (!). Den fremmelige 12-åringen solgte tobakk til hyttefolket, men passet på at enten storesøster eller mamma var til stede da tobakksleverandøren leverte varene. Kioskhandler Kvarme kunne notere seg for en «kjempefortjeneste». Johan Kvarme fikk også tidlig sansen for hest. En eldre fetter har lang fartstid som travtrener, og var en god guide til både dyrehold og hestesport.
Saken fortsetter under annonsen

KURER FOR MUNCH
Johan Kvarme hadde fått mer enn nok av å følge det oppsatte pliktløpet da han gjorde seg ferdig som russ på Ulsrud videregående skole i Oslo. - Jeg hadde behov for å gjøre noe annet enn å fortsette pliktløpet, som ville ha betydd direkte overgang til nye fire år på skolebenken, kun avbrutt av militærtjeneste. Jeg ville utforske flere dimensjoner, og skaffe meg praktisk erfaring fra arbeidslivet, sier Kvarme. Han fikk seg jobb som lærervikar i Oslo og stuer for SAS. - Jeg har alltid likt å teste ut mine pedagogiske egenskaper. Å undervise en barneklasse er litt av en utfordring i så måte, sier Kvarme. Det flotte med å være SAS-stuer, er at det ga mulighet til å skaffe seg billige flybilletter, en mulighet Kvarme utnyttet til fulle. Som om ikke det var nok fikk han også jobb for et internasjonalt spedisjonsfirma som i Norge har spesialisert seg på å transportere kunst. Johan Kvarme har blant annet reist som kurer sammen med flere av Edvard Munchs hovedverker (Pikene på broen og Skrik) helt til Kina i forbindelse med et kongebesøk. Kvarme legger ikke skjul på at han likte tanken på å flytte og transportere uerstattelige kunstverk, og bidra til at de kom trygt frem til bestemmelsesstedet.
KREMMERSKOLE
Saken fortsetter under annonsen
Etter noen år i arbeidslivet var Johan Kvarme 100 prosent klar på at han ville bli siviløkonom, en bra inngangsbillett til flere av jobbene han drømte om å få. Og typisk nok, han holdt seg med 2-3 jobber på si, ved siden av fulle økonomistudier ved handelshøyskolen BI. Johan Kvarme jobbet blant annet som sportsjournalist i NTB (Norsk Telegrambyrå) og dekket både trav og fotball. Han skrev også for det mer spesialiserte organet «Stallskriket». BI-studenten fortsatte å løfte bagasje for SAS-passasjerer, og ble stadig tilkalt for å transportere kunst. Johan Kvarme skrev diplomoppgave for Marker kommune, en typisk utkantkommune som sliter med å holde på sine unge. De flytter ut av kommunen, tar seg høyere utdanning, og kommer ikke tilbake. Både ungdom og kompetanse flytter ut. Kommunens næringssjef ga Johan Kvarme og to medstudenter i oppdrag å synliggjøre hva Marker kommune kunne gjøre for å utvikle ny næring som både kunne tiltrekke seg nye innbyggere og for å holde på kommunens unge.
HESTEHANDLER
I 1987 kjøpte Johan Kvarme sin første hest sammen med en bror og noen kamerater. - Det er en kjempesosial greie å gå sammen om å eie hest, og det gir en lavere inngangsbillett til hestesport, sier Kvarme. Andelseierne reiser rundt og følger sine hester i aksjon. Kvarme & Co har hatt vekslende økonomisk hell på sin hestehandel. En hest med innkjøpspris 12.000 kroner løp inn over en million i premieinntekter, mens dyre hester har gitt småpenger. - Vi hatt hester helt opp i Norgeseliten, og så har vi hatt hester som knapt er kommet til start, sier Kvarme. Han legger mer vekt på at det er moro enn at det er en måte å tjene penger på.
MENNESKEHANDLER
Saken fortsetter under annonsen

Som fersk siviløkonom fikk Johan Kvarme i 1997 konsulentjobb i rekrutteringsfirmaet Mercuri Urval International. - Mercuri var et kjempested. Jeg hoppet rett inn i et miljø som jobbet konkret med ekte bedrifter. Jeg lærte raskt, og følte at jeg ble løftet opp, sier Johan Kvarme, som ser på Mercuri-systemet som et utmerket «springbrett til videre karriere». Etter noen år i konsulentrollen, fikk Johan Kvarme mer og mer lyst til selv å ta et lederansvar og operativt ansvar, ikke bare komme med råd til kundene. For et drøyt år siden, 1. mai 2000, gikk han inn som salgs- og markedssjef i Norsk Rikstoto, med tilhold i Hestesportens hus. Av ulike årsaker sluttet sjefen hans, og Kvarme ble konstituert som øverste ansvarlig for alt salg og markedsarbeid i påvente av ny permanent markedsdirektør som skulle hentes eksternt. Mot mange odds, ung alder var et av dem, ble Johan Kvarme tilbudt jobben som direktør for hele markedsseksjonen, og tok fatt på den nye jobben 1. januar i år.
HESTESPILL ELLER GAMBLING?
Hva er det som trigger Kvarme mest, hestesporten eller gamblingen? - For meg hadde spillet vært uinteressant om ikke hestene hadde vært der. Hestesporten kunne ha vært interessant også uten spillet. Men det er kombinasjonen som er unik, svarer Johan Kvarme, som om han skulle ha vært Ole Brumm eller også salgs- og markedsdirektør i Norsk Rikstoto.
Saken fortsetter under annonsen
Johan Kvarme
Salgs- og markedsdirektør i Norsk Rikstoto.
Født: 26. juni 1971 i Oslo.
Utdanning: Siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1997.
Saken fortsetter under annonsen

Fritid: Jobben er også hobby. Eier hest sammen med kamerater. Spiller golf. Bruke tid på samboer, familie og venner. Holde fysikken i shape. Glad i å reise.
Sivil status: Samboer, ingen barn.
Aktuelt prosjekt: Få flere nordmenn til å spille på hest.