Ferske fjes: Gebyr-dödaren

Publisert: 24. juli 2002 kl 13.22
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Det var i fjor en gang. Christina Åhlander i Gjensidige Spareforsikring tar den iltert summende telefonen. Hodejeger Harald Kringlebotn er på jakt etter et menneske som har lyst til å være med å starte opp en helt ny type bank i Norge. Åhlander sitter trygt med en godt betalt direktørjobb i Gjensidige, et finanskonsern med masse utviklingsmuligheter. Og så vil hodejegeren rykke henne ut av Gjensidiges grep for å ta spranget over i det usikre. For ennå hadde ikke Bankia konsesjon til å drive bank. Ennå hadde ikke Bankia noen penger til å drive bank. Alt banken hadde å vise frem var fire svært unge gründere med følgende balanse; En frisk idé (hentet hjem fra statene) og to rike onkler (Christen Sveaas og Einar Nagell-Erichsen), som hadde betalt for prosjektutviklingen.

- Det var mange usikkerhetselementer. Men gründerne overbeviste meg. Etter hvert så jeg at de hadde et godt konsept, og ikke bare et luftig prosjekt. Det at så tunge investorer som Sveaas og Nagell-Erichsen så mulighetene, var viktig for min beslutning, sier Christina Åhlander.
SVENSK INNVANDRER
Jo, da, Christina Åhlander er uhelbredelig svensk, født og oppvokst i Malmø. På skolen var hun flink i matte, og hun havnet etter hvert på Universitetet i Lund for å gjøre siviløkonom av seg. Her krydde det av nordmenn som ikke hadde passert nåløyet til Norges Handelshøyskole i Bergen eller som av andre årsaker tok studiene sine over kjølen. Åhlander hadde det ikke travelt med å fullføre studiene. Etter et år på skolebenken i Lund, pakket hun sekken og reiste rundt i Asia og Australia et halvt års tid, og var skikkelig på loffen. Underveis bodde hun blant annet hjemme hos fiskere i Malaysia. Men det var ikke nok til å kurere reise- og eventyrlysten. Hun søkte på USA-stipend, og fikk seg et studieår i økonomi ved University of California, Santa Barbara, som hun utnyttet til fulle. Det betydde juleferie i Mexico og påskeferie på ski i Utah. Så roet hun seg ned litt. Fullførte siviløkonomstudiene ved Lund. Siktet seg inn på sommerjobb i Norden, og fikk napp i Oslo som junior i Norges Arbeidsgiverforenings avdeling for lønnsstatistikk. Her i byen traff hun igjen flere av sine norske studievenner.
LEASING PÅ HEDMARKEN
Oslo ga mersmak. - Kombinasjonen av fjell og sjø er jo bare helt fantastisk, sier svensken, som påstår at hun aldri, aldri, siden har tenkt tanken på å flytte hjem til sitt fødeland. Den første ordentlige jobben fikk hun i Elcon Finans AS i 1982. Hun ble satt til å pushe leasingkontrakter på Hedmarken, og ordnet blant annet leasing av maskiner til trelastindustrien. Elcon ble slukt av Gjensidige, og utviklet seg til en rimelig stor organisasjon. Våren 1986 ble hun hentet over til Fokus Finans, et relativt lite og nyetablert selskap under Fokus Bank. Fokus Finans hadde vokst raskt, så raskt at rutiner og systemer ikke helt hadde klart å holde tritt med veksten. Jappetiden var i full fremmarsj. Christina Åhlander fikk i oppdrag å få orden på rutiner og systemer. - I ettertid er det ikke vanskelig å se at man burde ha vært litt mer forsiktige med å bevilge kreditter, sier hun i dag, men bedyrer at hun ikke selv lot seg rive med av japperacet. I Fokus Finans startet Åhlander som soussjef, og avanserte etter hvert til direktør og stedfortreder for adm. direktør. Og så, tidlig på høsten, kjøpte Elcon Finans opp Fokus Finans, og Åhlander ble for andre gang fusjonert inn i Gjensidige-systemet.
GJENSIDIGE FOR TREDJE GANG
I det fusjonerte Elcon Finans fikk Åhlander jobb som soussjef i kreditt- og driftsavdelingen, og ble utpekt til formann i den sentrale kredittkomiteen. Men Åhlander hadde mer lyst til å jobbe med mennesker enn med drift og kreditt. Hun ville praktisere faget ledelse. Så kom hun over en stillingsannonse fra Nor Forsikring som skulle ansette en direktør for privatseksjonen. Selskapet hadde konvertert til et nytt forsikringssystem. Ingenting fungerte. Kundene var misfornøyde, og de ansatte var langt fra tilfreds med sin arbeidssituasjon. Åhlander var ikke i tvil om at dette var jobben for henne, og ble ansatt. - En drømmesituasjon å komme inn i noe sånt og få orden på det, melder hun ubeskjedent. Og så noen år senere, blir hun forsyne meg for tredje gang en del av Gjensidige gruppen etter at Sparebanken NOR og Gjensidige slo seg sammen med virkning fra juli 1999. Året etter blir Christina Åhlander direktør i Gjensidige Spareforsikring. Det går ikke mange månedene før hodejegeren ringer, og lokker henne over til Bankia Bank.
GEBYR-DÖDAREN
Midt i sommerferien lanserte Bankia Bank sitt aller første produkt; et aldeles gebyrfritt Visa-kort, til forskjell fra de etablerte bankenes høyt gebyrlagte kreditt og betalingskort. Faktisk suger norske banker og finansinstitusjoner til seg to milliarder gebyrkroner i året for at du og jeg skal få lov til å dra plastkortene våre gjennom betalingsterminaler i inn- og utland. Bankia Bank deler ut VISA-kortene helt gratis, og du betaler ingenting for å bruke det. Glem årsgebyrer og fakturagebyrer. Åhlander frister med inntil seks ukers betalingsutsettelse uten at det koster deg en krone. Forutsatt selvfølgelig, at du betaler på forfall. Bankia Bank gir deg kreditt begrenset oppad til 50.000 kroner, men kan etter individuell vurdering høyne til 100.000 kroner. Bankia bank tar ikke gebyrer fra kortkundene, men får rundt halvparten av de gebyrer som VISA krever fra brukerstedene sine (VISA tar ca. fire prosent av kortomsetningen fra norske brukersteder). Bankia Bank skal også leve av renteinntekter. Velger du å forlenge kreditten utover forfall, må du betale en effektiv rente på 19,9 prosent, en rente du også må betale hvis du bruker kortet til å heve kontanter. I løpet av de neste par ukene lanserer Bankia Bank sitt neste produkt, et innskuddsprodukt med høy rentefot. Om Bankia skal banke Actas 7,4 %, vil Åhlander ikke si noe om i dag. - Vi skal komme med et godt tilbud. Vi skal være blant de beste i markedet.
Christina Åhlander
Adm. direktør i Bankia Bank ASA.
Født: 5. januar 1958 i Malmø. Innvandret til Norge i 1981.
Utdanning: Siviløkonom fra Universitetet i Lund, 1981. Økonomistudier ved University of California, Santa Barbara, stipendprogram.
Fritid: Familien. Spiller golf sammen med sønnen på 16. Handicap på 35,5 (debuterte med golfkøller for 2 år siden). Står på ski. Har leilighet ved Valdres Alpinsenter.
Sivil status: Samboer med Knut, tre barn(16, 13 og 2 år).
Aktuell: Toppsjef i Bankia Bank ASA, som startet opp for en drøy måned siden. Har lansert gebyrfritt Visakort. Neste produkt ut er et høyrente/innskuddsprodukt, som kommer i løpet av et par uker.

Saken fortsetter under annonsen