Ferske fjes: Full beredskap
FRA 60 PLUSS TIL 30 MINUS:
Helt innerst i Samferdselsdepartementets lange korridorer, holder Beredskapsseksjonen til, bak et ekstra sett låste dører sånn for sikkerhets skyld. Her vokter den unge nordlandsjenta Kariann Skar Sørdahl et topphemmelig hvelv fylt av graderte dokumenter og Kongeriket Norges planer for den sivile beredskapen knyttet til transport, post- og telesektoren. - Hvor relevante de er i dagens situasjon, det er en annen sak, melder Sørdahl. Før var det pensjonerte offiserer fra Forsvaret som holdt fortet her, med en snittalder på 60 år og pluss. Nå er det nye tider, med en beredskapssjef som har flere år igjen før hun fyller 30.
UTNEVNT AV KRONPRINS HAAKON
Det var konprinsregenten i statsråd som for tre uker siden utnevnte Kariann Skar Sørdahl til underdirektør og leder for Beredskapsseksjonen i Samferdselsdepartementet. Sørdahl har i den siste tiden jobbet på spreng med å utarbeide et nytt konsept og en ny strategi for beredskap og sikkerhet, tilpasset en situasjon med konkurranse i telesektoren. Arbeidet materialiserer seg i en stortingsmelding. I dag er eksempelvis Telenor den eneste teleaktøren som er pålagt beredskapsmessige oppgaver. Det var naturlig i en tid da Televerket (Telenor) var monopolist. Nå har vi en ny situasjon med konkurranse på teleområdet, og beredskapen må tilpasses en ny konkurransesituasjon.
- Samfunnet blir stadig mer sårbart etter hvert som vi gjør oss avhengige av IT og telekommunikasjon, og det må vi forholde oss til, sier ei jente i full beredskap, og minner om en episode fra Kristiansand i fjor sommer. Nødnumrene ble satt ut av spill da en kabel ble ødelagt av gravearbeid.
SMELTEVERK I SENTRUM
Hun er født i Bodø, hadde liksom ikke noe valg. Der lå nærmeste sykehus. For det er i Sørfold hun vokste opp, på en plass som var bygd opp rundt et av Elkems smelteverk. Unge Skar Helland som hun het før hun giftet seg Sørdahl, bestemte seg tidlig for å studere lenge, enten til siviløkonom eller mer nærliggende sivilingeniør. Det siste som en inngangsbillett til smelteverket. Sørfoldingene forventet at hun tok ingeniørretningen. Dermed valgte Skar Helland seg heller økonomi. Hun hadde slett ikke lyst til å gjøre det folket forventet av henne. Det ble bedriftsøkonomi på Fauske videregående skole. Hun veide Handelshøyskolen i Bergen mot Siviløkonomutdanningen i Bodø, og valgte bort regnfulle Bergen. - Jeg må innrømme at jeg er heimkjær. Når jeg kunne ta studiene jeg ønsket nær heimplassen, så valgte jeg det.
MASTER I COLORADO
Under studietiden i Bodø ble hun kjent med mannen hun senere skulle gifte seg med. De ble etter hvert kjærester, og 14 dager etter reiste han til statene for å ta en bachelorgrad i økonomi. Hun skulle fortsette sine økonomistudier i Bodø. Det var nok av dem som tvilte på at det transatlantiske forholdet skulle vare. Kariann Skar Sørdahl besøkte ham i statene, holdt forholdet ved like, og fikk samtidig smaken på USA. Etter at hun var ferdig siviløkonom i Bodø, skulle mannen fylle på med en mastergrad i statene. Sørdahl fulgte etter, og tok MBA-graden ved Colorado State University. - Vi så bevisst etter en skole der det ikke var noe særlig nordmenn, sier hun. I Colorado fant de en skole der de kunne gå inn som eneste nordmenn på Masterprogrammet. - Vi ville virkelig smake på en annen kultur. Det var utrolig artig å studere i USA, både intenst og inspirerende.
JOBBJAKT I TIGERSTADEN
De to nyutdannede siviløkonomene skulle hjem til Norge for å skaffe seg jobb etter USA-studiene, først han, så henne. Arbeidsmarkedet nordpå var ikke mye å skryte av. De bestemte seg for å lete etter jobber i Oslo, like godt først som sist. Da Kariann Skar Sørdahl reiste fra Colorado til Oslo i desember 1997, hadde mannen funnet seg jobb i Oslo. Hun leste stillingsannonsene, og søkte på alt som fenget interessen. Samferdselsdepartementet var først ute med å kalle henne inn til intervju om en rådgiverjobb i Beredskapsseksjonen. De var raskt ute med å tilby henne jobb som førstekonsulent. Kariann Skar Sørdahl hadde ingen spesielle forestillinger om hvordan livet i departementene artet seg, og hadde få idéer om hva arbeidet med den sivile beredskapen innebar. - Jeg ville ta sjansen, og se hva dette var for noe. Jeg ble positivt overrasket, både over Staten og fagområdet, sier Sørdahl. Hun tror heller ikke det er usunt for en siviløkonom å måtte forholde seg til at det finnes flere måter å tenke på. - Tenkemåten her er veldig forskjellig fra siviløkonomenes verden.
FRA RÅDGIVER TIL UNDERDIREKTØR
Det er ikke hver dag ei jente på 27 år blir forfremmet til underdirektør etter bare tre års departemental fartstid. Tilfeldighetene ville det slik at posisjonen ble ledig, og Kariann Skar Sørdahl fant det naturlig å søke på den utlyste stillingen som leder av Beredskapsseksjonen. Det sto 17 navn på søkerlisten, blant dem flere sterke navn, med atskillig lenger fartstid i departementene enn tre år. - Jeg ble overrasket over utnevnelsen, og synes det er både artig og inspirerende, fremholder Sørdahl, som feiret forfremmelsen sammen med sin mann på Big Horn, som også er en smak av USA. - Men vi spiste norsk kjøtt, understreker Kariann Skar Sørdahl, selv om dette er et beredskapsfelt som sorterer under et annet departement.
Kariann Skar Sørdahl
Underdirektør i Samferdselsdepartementet, leder for Beredskapsseksjonen.
Født: 3. mai 1973 på sykehus i Bodø, men vokst opp i Sørfold.
Utdanning: MBA (Master of Business Administration) fra Colorado State University, USA, 1997. Siviløkonom fra SiB (Siviløkonomutdanningen i Bodø), 1996.
Fritid: Familie og venner. Interiør og innredning. En hobby som lever godt for tiden. Skal bygge hus, og legger planer for husprosjektet. Gå på kino, men det blir altfor sjelden.
Sivil status: Gift med Ove, ingen barn.
Aktuell: Fersk underdirektør i Samferdselsdepartementet med ansvar for sivilt beredskap innen transport, post- og telesektoren.