Ferske fjes: Friskt rentepust

Publisert: 21. august 2002 kl 14.05
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

«FRP-HAGENS STEDATTER»

Fredag 28. juni i år ble Elisabeth Hunter oppnevnt som nytt medlem av Norges Banks hovedstyre, et prestisjetungt verv i rentemaktens sentrum.

Ikke så mange minutter senere kimte det hissig i Hunters mobiltelefon. Første journalist på tråden. Og mobilen fortsatte å kime nærmest uavbrutt de neste 48 timene, og satte sitt preg på Hunter-familiens utflukt til Hunderfossen. Det blåste opp til en aldri så liten mediestorm i en ellers nyhetsfattig sommeruke.

Bladsmørerne la ikke to fingrer imellom: Elisabeth Hunter ble oppnevnt på Fremskrittspartiets kvote. Hunter er stedatter av partiets mektige mann Carl I. Hagen. Ergo var det stefaren som sikret Hunter det prestisjetunge vervet.

- Jeg var forberedt på at det ville bli fokusert på familielinken, selv om det ble verre enn jeg hadde trodd. Men jeg kunne jo ikke si nei til denne sjansen. Det får heller storme litt i mediene. Det tåler jeg. Og livet går videre, sier Hunter. Hun angrer ikke et sekund på at hun takket ja, og ber om å bli vurdert på sin bakgrunn, utdanning og kvalifikasjoner.

TUNGVEKTERE I STYRET

Sentralbanksjef Svein Gjedrem leder møtene i Norges Banks hovedstyre med backing fra visesentralbanksjef Jarle Bergo.

Saken fortsetter under annonsen

For øvrig består styret av tungvektere som Sigbjørn Johnsen, Trond R. Reinertsen, Vivi Lassen og Sylvi Røssland Sørfonn. Og så Elisabeth Hunter da, som har fått utdelt en av syv «stemmesedler», det samme som sentralbanksjefen har. Men Gjedrems ord og argumenter veier nok fortsatt tyngre enn Hunters innlegg i diskusjonene.

- Jeg har all mulig respekt for tungvekterne som sitter i styret. Jeg bidrar med noe annet. Jeg er kvinne, jeg er ung, jeg er siviløkonom fra utlandet, med fordypning i sosialøkonomi. Jeg har ti års erfaring fra norsk næringsliv, både fra økonomi og markedsføring. Jeg bidrar til større mangfold og allsidighet i styret.

Hunter understreker at hun ikke vil la seg diktere verken av Fremskrittspartiet eller Carl I. Hagen. - Dette er ikke nødvendigvis et politisk verv, hevder hun, selv om hun er oppnevnt av et politisk parti. - Jeg ser det heller ikke som min oppgave å delta i den løpende økonomiske og politiske debatten, erklærer Hunter.

- Så da er det kanskje ikke noe poeng å spørre deg om hva du synes om inflasjonsmålet på 2,5 prosent?

- Jeg kommer i hvert fall ikke til å svare deg.

SKOTTLAND KALLER

Elisabeth Hunter ville studere økonomi etter gymnaset, og hun fikk et stipend som førte henne til Skottland og University of Strathclyde i Glasgow.

Saken fortsetter under annonsen

En høstdag i slutten av september 1988 pakket Elisabeth Hunter en gammel sølvgrå golf, og skjørte til sitt nye lærested.

- Det var like før bursdagen min. Jeg kjente ingen der, og syntes synd på meg selv, erindrer Hunter. Bekymringen var aldeles ubegrunnet, og Hunter skled lett, kanskje for lett, inn i det norske miljøet ved skolen.

Noen måneder senere bestemte hun seg for å få seg noen skotske venner. Det var ikke like enkelt. Men etter hvert lyktes hun overmåte, og giftet seg også med en av dem. På Strathclyde spesialiserte Hunter seg i sosialøkonomi og markedsføring. Hun skrev hovedoppgave om økonomi i helsevesenet, og sammenlignet forholdene i Norge, Storbritannia og Frankrike.

Hunter fikk også brynt seg i rollen som leder for studentorganisasjonen ANSA i Storbritannia.

Hver sommer reiste Elisabeth Hunter hjem til Norge, og jobbet som assistent for en av Norges råeste sjefer, Coca-Colas tidligere general, Tore Kr. Bu.

TALL OG VITAMINER

Sommeren 1992 skulle den ferske siviløkonomen fra Skottland entre norsk næringsliv, men det var ikke så mye å velge i. Hunter hadde sett for seg en fast jobb i Coca-Cola Norge, men der var det ingen passende åpning.

Saken fortsetter under annonsen

I stedet meldte hun seg til tjeneste for Hafslund Nycomed og senere Nycomed Pharma som økonomikonsulent. Kanskje ikke verdens morsomste jobb, men hun lærte ikke så rent lite om konsolidering av tall, regnskaper og årsrapporter.

- I dag er jeg kjempeglad for å ha jobbet med tallene, det gjør jo ingenting å ha med seg en slik erfaring, sier Hunter i dag.

Og så hadde hun Helge Lund som sin sjef. Den gang var han økonomidirektør i Nycomed Pharma, i dag er han konsernsjef i Kværner ASA. Det er jo ikke utenkelig at Lund og Hunter møtes igjen på neste årsmiddag i regi av Norges Bank.

Elisabeth Hunter kunne tenke seg å drive med noe annet enn tall og regnskaper, og sa fra til økonomidirektør Helge Lund at hun kunne tenke seg over til markedsføring. Hun ble først satt på som controller på markedsføring og salg før hun fikk prøve seg som produktsjef for vitaminer og kosttilskudd mot dagligvarehandelen, både Nycovit, Sana-sol og Biovit.

TRAN-KRIGER

Hunter må ha levert resultater, og ble flyttet over til jobben som produktsjef for nye produkter, og fikk i oppgave å jobbe både med satsingsområder og problemområder i Nycomed Pharma.

Et av problembarna Hunter fikk i fanget var tran, et område der Nycomed uten altfor stor suksess hadde forsøkt å ta opp konkurransen med markedsleder Møllers tran.

Saken fortsetter under annonsen

Skulle Nycomed gi opp tran, et marked som utgjør rundt 100 mill. kroner i årlig omsetning?

- Vi konkluderte med at Møllers tran ikke skulle få være alene på markedet, sier Hunter. Resultatet ble utvikling og lansering av en helt ny tranvariant, Lofottran, som lyktes med å få innpass i alle de store dagligvarekjedene. - Vi lyktes med å få en bred distribusjon fra dag en, sier Elisabeth Hunter.

Suksessen skulle få et alvorlig tilbakeslag. Statens forurensningstilsyn (SFT) påviste for høye konsentrasjoner av giftstoffer i Lofottran, og produktet ble for en periode trukket tilbake fra markedet. Nå er Lofottran igjen ute i butikkhyllene, og skal være behørig renset for alle uønskede stoffer.

Men Elisabeth Hunter fikk ikke selv ryddet opp i Lofottran-affæren. Hun var blitt headhuntet, og var på plass hos sin nye arbeidsgiver apotekkjeden Alliance Unichem.

APOTEKENE KJEDER SEG

I fjor fikk Elisabeth Hunter telefon fra en av hodejegerne i Heidrick & Struggles, som lurte på om hun kunne tenke seg å jobbe med markedskommunikasjon i Alliance-apotekene (Alliance Unichem).

Alliance Unichem er en av nykommerne i apotek-Norge etter at det norske apotekmarkedet ble deregulert 1. mars i fjor, de kontrollerer allerede 80 apotek, og vil i år omsette for rundt 2 milliarder kroner. Alliance Unichem er en av tre store kjeder som har tatt grep om den norske apotekhandelen.

Saken fortsetter under annonsen

Hunter var ikke i tvil om at jobben var midt i blinken, men måtte først gjennom tre tøffe intervjurunder med hodejegere og oppdragsgivere før jobben var hennes.


Elisabeth Hunter

Market Communications Manager i apotekkjeden Alliance Unichem Norge AS.

Født: 5. oktober 1968 i Oslo.

Utdanning: Siviløkonom fra University of Strathclyde i Glasgow i Skottland, 1992, med sosialøkonomi og markedsføring som hovedfag.

Fritid: Seiler med en 21 fot Wanderer seilbåt. Elsker å være ute, nesten uansett vær. Står mye på ski, både langrenn og slalåm. Prøver å trene, på Elixia (som før het Frisk). Treffe venner.

Sivil status: Gift med David, 2 barn.

Aktuell: Nyutnevnt medlem av Norges Banks hovedstyre, og en av syv utvalgte som jevnlig møtes for å bestemme hvor renta skal gå; opp, ned eller på stedet hvil. Hun er også ansvarlig for markedskommunikasjon i en av landets tre store apotekkjeder.