Ferske fjes: Finansingeniøren
FLYTENDE FRANSK
Tarjei Mellin-Olsen har en utpreget internasjonal legning, som startet med at han som 13-åring begynte på fransktalende skole i Brüssel. Faren hans jobbet på NATO, og oppholdet strakk seg over tre år. Det gir flytende fransk som bonus, et fortrinn Mellin-Olsen har utnyttet til fulle. Allerede den gang, midt i tenårene, fikk han høre om prestisjeskolen INSEAD på Fontainebleau, rett utenfor Paris, og ble fascinert. Han flyttet hjem, og tok norsk artium på Eikeli videregående skole. Studievalget sto mellom Handelshøyskolen BI og NTHs (Norges Tekniske Høgskole, som nå er en del av NTNU i Trondheim) linje for industriell økonomi.
- Jeg kommer fra Oslo, og bodde bare noen meter unna BIs lokaler, sier Mellin-Olsen. Det avgjorde saken. Det måtte bli Trondheim, og ingeniørstudier. - Jeg har vel egentlig aldri brukt fagkunnskapen. Derimot har jeg hatt mye bruk for ingeniørstudiets angrepsmetode med vekt på struktur og systemering, sier han, og er ikke i tvil om at ingeniørkunsten på det området går utenpå økonomenes verktøykasse.
ROMANTIKK I PARIS
En av professorene ved NTH, Gunnar Wille, satt i styret for Cap Gemini Norge, et konsulentfirma som hadde sitt internasjonale hovedkvarter i Paris. Den vordende sivilingeniør Mellin-Olsen gikk rett på sak, og lurte på om ikke Wille kunne skaffe ham en jobb i Paris. Det kunne han, og Mellin-Olsen kunne igjen få varmet opp fransken sin. Cap Gemini Sogeti har sitt hovedsete ikke langt unna Triumfbuen, og Mellin-Olsen hadde utsikt til alle som måtte finne på å krasje på veien rundt buen, et relativt hyppig forekommende fenomen. Tarjei Mellin-Olsen fikk leid seg rom på det norske huset i den internasjonale studentbyen Cité Universitaire, helt sør i Paris. Der bodde han i femte etasje, og på den samme gangen møtte han Ellen, som han senere skulle gifte seg med. Faglig sett fikk han i oppgave å analysere noen av Cap Gemini Sogetis multinasjonale prosjekter, med sikte på en best mulig utnyttelse av selskapets kompetanse. - Jeg satt midt oppe i konsernledelsen. Det var virkelig moro, ytrer han. Da Paris-prosjektet tok slutt, ble Tarjei Mellin-Olsen overført til Oslo-kontoret, der fokuset var mye mer rettet mot IT, teknologi og anvendelser av IT. - Jeg ønsket meg etter hvert over på et mer kommersielt spor. Jeg ville skifte gir.
HENRY FORD II-PRISEN
Tarjei Mellin-Olsen ville fylle på med en MBA (Master of Business Administration), og var aldri i tvil om at det måtte bli INSEAD, et av Europas aller tøffeste MBA-programmer. Mellin-Olsen tok med seg kona, og var mentalt forberedt på å jobbe beinhardt på ukedagene og ta helgen fri, et forsett han levde opp til. - Jeg var veldig dedikert på å jobbe strukturert og skikkelig, og jeg var disiplinert. Men jeg husker likevel ikke dette som en ekstrem jobbeperiode, hevder Mellin-Olsen. Han husker atskillig bedre det sosiale livet, og mulighetene til å spinne fantastisk sterke internasjonale nettverk. Han påstår selv at det kom som en overraskelse når toppkarakterene rant inn i bøttevis. Faktisk ble Tarjei Mellin-Olsen ropt opp som beste student på avslutningsdagen for class of 1992, og fikk overrakt den symbolske Henry Ford II-prisen. Ingen liten prestasjon.
LYCKLIGA ÅR I STOCKHOLM
Topprankede Mellin-Olsen fra INSEAD var fast bestemt på å få seg jobb i et stort internasjonalt konsern, og kunne ganske sikkert nærmest velge og vrake i tilbud. Men så kom han bort i noen svensker med visjoner og ønske om å gjøre noe stort på konsulentsiden. De skulle starte opp en nordisk gren av det internasjonale konsulentfirmaet LEK Partnership, og var ikke i tvil om at de skulle bygge et skandinavisk «powerhouse» på rådgivningssiden. Mellin-Olsen ble smittet av entusiasmen, og ble med på leken. De opplevde raskt at de ikke fikk noen særlig backing fra hovedselskapet, det var lite erfaringsutveksling mellom de enkelte LEK-kontorene. De følte seg mer som passasjerer på en isolert satellitt enn som deltakere i et sterkt internasjonalt nettverk. Syv av LEK-konsulentene, Mellin-Olsen inkludert hoppet av, og meldte overgang til det amerikanske konsulentfirmaet Bain & Co. Mellin-Olsen måtte tilbringe et helt år ved Bains base i Boston USA for å ble «hjernevasket» til god Bain-disippel. Så tilbake til Stockholm igjen for å dra i gang Bain & Co. Mens han jobbet for Bain vokste selskapet fra 10 til 75 ansatte. Så langt har Bain & Co ikke etablert eget Oslo-kontor. - Det gikk vanvittig bra i Sverige. Vi fikk verken tid eller kontinuitet til å starte opp i Norge.
VALGETS KVAL
Tarjei Mellin-Olsens eldstedatter Eline begynte å nærme seg skolealder. Familien hadde bodd nærmere åtte år i sammenhengende utlendighet. Tanken om å flytte hjem til Norge meldte seg. På den andre siden av vektskålen var utsiktene til å bli tatt opp som partner i Bain & Co. Midt i denne prosessen ringer en hodejeger på oppdrag fra DnB Markets Corporate Finance, og legger ut DnB-åtet. - Det var ikke noe lett valg. Jeg hadde det fantastisk morsomt. Det ble et familievalg. Men jeg har ikke angret et sekund, fastslår Mellin-Olsen, som takket ja til Corporate Finance i DnB Markets. Og jobben har vist seg atskillig morsommere enn han hadde forestilt seg. -Corporate Finance er et område der det er legitimt å få råd for toppledere på en annen måte enn for strategi. Som finansiell rådgiver står du høyt på toppledernes agenda. Det er ikke like opplagt på strategiområdet. Gjennom DnB kommer vi inn over alt. Som strategikonsulent måtte det mye tøffere salgsjobb til for å få innpass, sier han. Mellin-Olsen kom inn i 1999, og har fått med seg to år hvor nærmest alt har gått til himmels. - I 99 og 2000 handlet det om emisjoner, nå 2001 blir det mer omstrukturering, sier Mellin-Olsen.
Tarjei Mellin-Olsen
Leder for M&A i DnB Markets, Corporate Finance.
Født: 7. mai 1964 i Oslo.
Utdanning: MBA (Master og Business Administration) fra INSEAD, Frankrike, 1992. Sivilingeniør fra NTNU, Trondheim, 1988.
Fritid: Familie, kultur (konsert/opera etc.) og friluftsliv (sjø, fjell, marka).
Sivil status: Gift med Ellen, tre barn.
Aktuell: DnB Markets er involvert i redningsaksjonene på Børsen.