Ferske fjes: Fersk sjef for 100 PR-hoder

Publisert: 22. juli 2002 kl 16.01
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

ROLLEBYTTET

Etter et par turbulente og tapsbringende år, gikk Geelmuyden. Kiese Gruppen ut av fjoråret med pluss i regnskapene og fornyet selvtillit. Nå teller selskapet rundt 100 hoder totalt, de aller fleste i Norge, men Geelmuyden. Kiese har også erobret fotfeste i Sverige og Danmark. Både Sverige og Norge gikk i pluss i 2000, mens den danske operasjonen gikk ut av fjoråret med minus i regnskapsbøkene. For to år siden skiftet Stein Jacob Frisch rolle, og gikk fra å være kommunikasjonsrådgiver i Geelmuyden. Kiese til å bli ryddegutt i selskapet, først som controller, og året etter operativ leder. Styret i Geelmuyden. Kiese Gruppen, under ledelse av Einar C. Nagell-Erichsen, må ha merket seg unge Frisch’s administrative ferdigheter. 15. mai i år ble Frisch ansatt i den nyopprettede stillingen som administrativ daglig leder for hele Geelmuyden. Kiese Gruppen, og har totalansvar for selskapets daglige drift. Gründeren Hans Geelmuyden bærer tittelen ledende senior, og har som leder for det såkalte «seniorskapet» det øverste faglige ansvar. Men klarer storkjeftede Geelmuyden å holde fingrene unna den daglige driften? - Vi har en klar deling. Hans (Geelmuyden) er Norges beste, nei, Skandinavias beste kommunikasjonsrådgiver, og har mer enn nok å gjøre for kundene sine. Mitt ansvar er den daglige driften, hevder Frisch.

DRØMMEJOBB HOS PAPPA

Stein Jacob Frisch har vokst opp med jobben til faren, Frisch & Frisch, en gang en betydelig importør av kontormaskiner. Han husker godt at han som tiåring fikk jobben med å teste kvaliteten på de første kopieringsmaskinene til Sharp beregnet for ordinære papirark. Stein Jacob ble satt inn på et rom sammen med Sharp-maskinen, og fikk beskjed om å prøve å ødelegge maskinen. - Det var virkelig morsomt, erindrer Frisch i dag. Maskinen fikk kjørt seg, og ble sendt tilbake til Japan i en ikke spesielt pen forfatning. Det skal ha utløst et par produktforbedringer.

JAGUAR OG THATCHER

Stein Jacob Frisch gikk ut som blåruss fra Oslo Handelsgymnasium en junidag i 1987, og følte han måtte ut av landet for å være med på noe av det spennende som skjedde ute, enten i USA eller Storbritannia. Det var kombinasjonen Jaguar E-type og Margaret Thatcher som avgjorde Frisch’s nye hjemland.

- Jaguar E-type er et av bilhistoriens store mesterverk, og jeg trodde jeg skulle få kjøpt meg en billig i England, sier Frisch. Det ble det ikke noe greie på, og han har i senere år kjøpt seg en amerikaner, en Trans Am, som har stått på bilverkstedet gjennom det siste året, og har mistet en del av det som måtte ha vært av sjel. Om det ikke ble Jaguar, så ble det Margaret Thatcher til fulle. Frisch sluttet seg til Thatchers bevegelse, og ble endog formann for Warwick-Universitetets konservative samfunn. Han plukket med seg bachelorgraden i Management Sciences fra universitetet som ligger mellom Coventry og Warwick.

Saken fortsetter under annonsen

GLISENDE GREKERE

Englandsfareren var ikke rede for å sette kursen hjemover. Han sonderte ulike Master-tilbud på utkikk etter et lærested som var sterk på kombinasjonen Shipping og Finans. Han fant det han søkte i London, på City University Business School som hadde et masterprogram i Shipping, Handel og Finans. Et utpreget internasjonalt miljø, med gode kontakter mot Citys finansmiljø og ledende redermiljøer i London, Pireus og Oslo. De norske studentene måtte tåle brede drakmeglis fra de greske kursdeltakerne, flere av dem oppvokst i rederfamilier. Grekernes analyse var som følger. Når shipping var på topp, kunne norske redere uten cash fullfinansiere splitter nye båter. Så kom nedtur og krasjlanding, og bankene tvang de norske rederne til å selge båtene sine billig til greske redere. Så kom ny oppgang. De norske rederne, fortsatt uten cash, fikk lån til å kjøpe tilbake båtene sine fra grekerne, men til langt høyere priser enn de solgte for. Og grekerne gliser hele veien hjem til banken.

SKIPSFINANS I SVEITS

Påsken 1992 hadde ikke Stein Jacob Frisch råd til å reise hjem til Norge, og Frisch var en av få nordmenn som oppholdt seg i skolemiljøet da det Zürich-baserte finansieringsselskapet Viking Ship Finance Limited skulle rekruttere fra City University Business School. Frisch fikk jobben, og gikk inn som credit officer i 1992. Shippingmarkedet var heller labert. I stedet for å finansiere nye prosjekter og båter, fikk Stein Jacob Frisch masse erfaring i å følge opp problemengasjementer og var med på å reforhandle og restrukturere tapstruede lån og shippingselskaper. Men det var ikke bare morsomt å jobbe i Sveits. - Kravene til ensretting og orden var ekstreme, og det tok lang tid å komme inn i sosiale nettverk, sier Frisch.

HONGKONG ELLER KONG HANS

Etter halvannet år i Sveits, reiste Stein Jacob Frisch i 1994 til Hongkong for å sondere mulighetene for å jobbe videre med shipping der. - Hongkong representerte et mangfold, en hastighet og et trøkk som tiltalte meg, sier Frisch. Mens han var hjemom en tur, fikk han vite at et selskap han kjente litt til, Geelmuyden. Kiese, var på utkikk etter rådgivere som hadde peiling på finansiell kommunikasjon. Nysgjerrigheten var vekket. Som kredittoffiser i Viking Ship Finance hadde han sett at de rederiene som var bra på finansiell kommunikasjon, også var de som stort sett klarte å komme seg helskinnet gjennom problemene. De som ikke var åpne og offensive på informasjonssiden, var de som oftest ikke klarte seg og måtte gi fra seg skipene til tvangssalg. Stein Jacob Frisch møtte Hans Geelmuyden & Co. til et intervju som varte 2-3 timer og munnet ut i et jobbtilbud. Frisch brukte helgen til å tenke seg om, og bestemte seg for å satse på finansiell kommunikasjon og en videre karriere i Geelmuyden.Kiese. - Det var trøkk i Hongkong, men sannelig var det trøkk her også, sier han i dag.

FRA RÅDGIVER TIL GK-SJEF

Saken fortsetter under annonsen

- Det tok tid å venne seg til rådgiverrollen. Selv om du er ekspert på noe, betyr det ikke at du egner deg som rådgiver. Det er et fag i seg selv. Det tok et halvt års tid før jeg følte meg komfortabel. Du må tro så mye på rådene du gir at du klarer å overbevise kunden om at det er det rette, sier Stein Jacob Frisch. På introduksjonskurset til Geelmuyden. Kiese møtte han Birgitte, som han senere giftet seg med. Jo, da, Frisch må ha blitt varm i rådgiverrollen, og ble på tampen av 1997 sjef for Finansbasen i Geelmuyden. Kiese, som er et av selskapets fagmiljøer. For to år siden ble han spurt om å ta på seg ryddejobb internt i selskapet, og har siden avansert til administrativ daglig leder. - Jeg kan ikke tenke meg noe morsommere sted å jobbe, hevder Frisch.

Stein Jacob Frisch

Administrativ daglig leder i Geelmuyden. Kiese Gruppen AS.

  • Født: 31. august 1968 i Oslo.
  • Utdanning: Autorisert Finansanalytikerstudium (AFA), 1998. Master of Science i Shipping, Trade and Finance fra City University Business School i London, 1992. Bachelor of Science i Management Sciences fra Warwick University Business School, 1991.
  • Fritid: Familien. Håper også å få bruke mer tid på sin Trans Am, som for tiden står på verksted.
  • Sivil status: Gift med Birgitte, to barn.
  • Aktuell: Fersk superadministrator i Geelmuyden.Kiese Gruppen.