Ferske fjes: En sjokoholikers drømmejobb

Publisert: 1. juli 2002 kl 10.21
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

BADER I SUKKER

«Spør kjæresten din om hun vil rulle seg toppløs i sukker, så forstår du hvor unike Laban Seigdamer er.», lød budskapet da Nidar 1. mai i år lanserte Laban Seigdamer. En nærmest eventyrlig lansering, der seigdamene fikk bein å gå på. I løpet av de første åtte ukene marsjerte vel 30 millioner toppløse damer ut for å forføre norske forbrukere. Så langt har de lykkes. Fortsatt selges det flere seigdamer enn seigmenn, hevder innovasjonsdirektør Hege Holter, som har vært sentral i arbeidet med å utvikle seigdamene.

- Vi ønsket å gjøre Laban mer aktuell for forbrukerne, forklarer hun. Det er mer enn pupper og lår som skiller seigdamene fra de originale seigmenn som så dagens lys i 1965. Damene har fått sine egne smaker; tranebær, mandarin, plomme og fersken, med fersken som foreløpig opinionsvinner, ifølge Nidars hjemmesider på Internett. Om det finnes likhetstrekk mellom Hege Holter og seigdamene? - Det må være godt humør det da, og et optimistisk syn på livet!

FRA HEDMARKEN TIL TIGERSTADEN

Hege Holter vokste opp i Brumunddal på tykkeste Hedmarken. Mens hun gikk på ungdomsskolen bestemte hun seg for at det var siviløkonom hun skulle bli. Når hun først bestemmer seg for noe, så gir hun seg ikke før hun er i mål. Hun søkte både på Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen og Handelshøyskolen BI utenfor Oslo, og kunne tillate seg å velge blant lærestedene. Hege Holter valgte BI, og flyttet til tigerstaden i 1989. Dels fordi BI lå nærmere Hedmarken, men også fordi hun oppfattet BI som en skole med en litt mer praktisk vinkling på studiene. Hovedstadsårene har satt sine spor, Holter har langt på vei blitt urbanisert.

- Jeg håper at jeg har med meg noen av trekkene fra Hedmarken. Vi er kjent for å ha beina godt plantet på jorden, sier hun. Kort pause, før hun for ordens skyld gjør oppmerksom på at hedmarkingene også er kjent for å være treige. Uten at det er det mest fremtredene trekk ved Holter.

MCKINSEY-REKRUTT

Saken fortsetter under annonsen

På BI spesialiserte Hege Holter seg i samfunnsøkonomi forsterket med internasjonal finans. Hun skrev diplomoppgave om hvordan miljøsatsing kunne brukes som en strategisk konkurransefaktor. Oppgaven ble belønnet med sterke 1,6, og hun gikk ut som en av de aller beste studentene på sitt kull. Det har hun ikke lyst til å kommentere. Men faktum er at vitnemålet langt på vei var et frikort inn til jobbintervjuer med hvem det nå skulle være. Holter følte seg ikke moden til å foreta noe definitivt bransjevalg etter BI-studiene. Hun var opptatt av å få seg en jobb som kunne gi henne optimale muligheter til å lære mer.

Valget sto mellom Orkla og McKinsey. - Jeg har på en måte fått i pose og sekk. Jeg begynte i McKinsey, og nå jobber jeg i Orkla-konsernet (Nidar er en del av Orkla), sier Holter. McKinsey kunne by på smakebiter fra mange forskjellige typer industrier og fagområder. Holter fant sin drømmebransje, og ble som McKinseysoldat penset inn på oppdrag fra forbrukervare-industrien, «consumer goods».

LA IGJEN CV-EN

McKinsey hadde relativt få norske klienter innen Hege Holters favorittdisiplin, så hun ble hyppig sendt til Stockholm og København på oppdrag. Jobben var såpass morsom og utfordrende at hun nærmest glemte tiden, som raskt kunne bli 60 arbeidstimer og vel så det pr. uke, uten at det skremte Holter. - Men det ble slitsomt i lengden å bo på hotell fra mandag til fredag, sier hun. Holter ville ha et mer permanent tilhold i Oslo, og ville ha seg jobb der hun fikk utfolde seg i forbrukervareindustrien, med fokus på merkevarebygging og marketing. - Da er Orkla «the place», melder Holter. Orkla annonserte etter ny medarbeider til økonomisk planlegging og analyse i konsernstab. Holter søkte, og gikk gjennom flere intervjurunder før hun konkluderte med at det ikke var riktig, verken for henne eller Orkla at hun tok jobben. Holter lot imidlertid CV-en ligge igjen. «Ring meg om det dukker opp noe innen konsernutvikling eller forretningsutvikling», sa hun.

«DU VELGER OGSÅ EN SJEF»

Møtet med Orkla ga resultater. Rolf Straume, som den gang ledet konsernutvikling i Orkla, tok senere kontakt med Holter. Han skulle ha en ny prosjektleder til avdelingen. Hege Holter glemmer ikke at Straume i et av intervjuene gjorde det klart at «Når du velger en jobb, så velger du samtidig en sjef». En måned etter at Holter hadde valgt seg Straume som sjef, ble hun kalt inn på kontoret hans. Han hadde takket ja til ny jobb i DnB Markets. Men Straumes etterfølger, Roar Engeland, var ingen dårlig erstatter. Han rykket nylig opp som en av Finn Jebsen «firerbande» i Orklas øverste konsernledelse.

- Jobben i Orkla var langt på vei en videreføring av McKinsey, men nå med bare en oppdragsgiver. Det er morsomt å jobbe tett på det som skjer sentralt, melder Holter, som gikk inn i konsernutvikling med et tidsperspektiv på et par år. Deretter ville hun over «til den andre siden», og smake på operativ drift.

Saken fortsetter under annonsen

TIL TOPPS I NEPAL, «TIL BUNNS» I NIDAR

Hege Holter meldte overgang til Orklabedriften Nidar AS, men tok seg først tre måneder fri for å reise til Nepal, India og Tibet. Hun fikk med seg en venninne, som sa opp jobben sin, for å reise på loffen og gå i fjellene. Ved inngangen til 1999var hun klar for Nidar, og gikk inn for å lære seg marketing fra bunnen av.

- Jeg begynte på bunnen, som produktsjef. Mange så på det som et karrieredipp, sier Holter. Produktsjef er kanskje en begynnerstilling innen marketing, men når produktet heter Stratos, høres det ikke så verst ut likevel. Etter en intern rokade rykket Holter opp til produktgruppesjef for Nidars samlede portefølje av sjokolader. - Jeg var sjokoholiker før jeg begynte i Nidar, bekjenner Holter, som veksler mellom Stratos og New Energy som favorittsjokolader. Bare fem måneder senere var det nye endringer i Nidar-toppen, og Hege Holter rykket på ny opp, og fikk hovedansvar for å drive frem innovasjonsprosessen i selskapet.

TID ER ESSENSIELT

Den rådende kulturen i Nidar hadde vært at nye produkter kom når de kom. Det tok den tiden det måtte ta, enten det nå var to eller fem år. Men det er ikke godt nok. - Tid til markedet er essensielt. Innovasjon er et område som får stadig større fokus. Skal vi fortsette å vokse, må vi få frem nye produkter, fastslår innovasjonsdirektøren. For Holter handler innovasjon om å få ulike fagmiljøer til å spille på lag. Og det er ikke nødvendigvis noen motsetning mellom kreativitet og et større innslag av struktur og styring av innovasjonsprosessen, hevder Holter, som gjør det klart at vi i løpet av 2002 vil få se fruktene av et «ambisiøst lanseringsprogram». Om det betyr at seigdamene og seigmennene får følge av seigbarn vites ikke. Sikkert er det at Nidars innovasjonsdirektør er underveis mot termin i februar.

Hege Holter

Innovasjonsdirektør i Nidar AS.
Født: 8. januar 1969 i Brumunddal, på tykkeste Hedemarken.
Utdanning: Siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1993.
Fritid: Elsker å reise. Glad i å gå i fjellet, sommer som vinter. Kjører telemarksski. Løpe i Marka er beste form for avkobling. Tilbringe tid sammen med samboeren.
Sivil status: Samboer, underveis mot fødselstermin februar 2002.
Aktuelt prosjekt: Få fart på innovasjonsprosessen i Nidar. Forberede et ambisiøst lanseringsprogram for år 2002.

Saken fortsetter under annonsen