Ferske fjes: Designkometen
HJELP FRA STJERNENE
Den britiske astrologen Astri Barlow var ikke et øyeblikk i tvil. Skulle Dinamo Design få et langt og lykkelig liv måtte det unnfanges 4. august 2001, og det på slaget 10.30.
- Ja, men det er jo en lørdag, innvendte Anniken Fjelberg Lunde, som var headhuntet til jobben med å dra i gang et nytt designbyrå innenfor det stadig voksende Dinamo-konsernet, med hovedsete på landlige Lagåsen, ikke langt unna Fornebu.
- Hva så, parerte Barlow, som fløy til Norge for å velsigne firmaet med å skåle i champagne, og lese firmaets horoskop. Så vanket det både tapas og chablis.
- Dinamo og design handler om kultur, det handler om å gjøre sosiale, morsomme og litt annerledes greier, melder Anniken Fjelberg Lunde.
Om det er stjernene som har skylden, er vi vel ikke helt overbeviste om. Men på ni måneder har Dinamo gått fra 0 til 10 hoder, og har tjent penger fra første stund. I år vil Dinamo Design trolig omsette for 10-11 mill. kroner.
Tidligere i år kapret Dinamo Design Norges Turistråd som kunde, og skal videreutvikle Norges profil utad. I tillegg lager Dinamo Design etiketter for leskende produkter fra Hansa, og har også Posten, Swix, Montér, Regal, ErgoGroup, Stiftelsen Miljømerking og Oslo Konserthus i porteføljen.
PØLSER OG BENSIN
Anniken Fjelberg Lunde er kanskje arvelig belastet. Faren hennes er i dag sjef for Nestlés iskremsatsing i Skandinavia, med hovedsete i København, og har jobbet med markedsføring hele sin karriere, uten at han egentlig tok med seg jobben hjem.
Etter videregående på Stabekk, var Anniken Fjelberg Lunde likevel ikke riktig sikker på hva hun skulle bli. Mens hun tenkte seg om, tok hun seg jobb på Essos bensinstasjon på Ramstadsletta.
- Du får et godt innblikk i den gjennomsnittlige nordmanns atferd, sier Fjelberg Lunde i dag, og solgte merkevarer i lange baner, Leiv Vidar pølser.
Etter ett år på bensinstasjon reiste hun til Bergen, og tok stud. fag med it og fransk på Bergen Handelsgym.
- Jeg bodde i jentekollektiv, og hadde det kjempegøy, erindrer hun. Det var da Anniken Fjelberg Lunde kom til at markedsføring kanskje ikke var så dumt.
- Jeg var ikke så keen på å studere økonomi.
OSLO - GRENOBLE - LONDON
Hun startet sin reise mot markedet ved sivilmarkedsførerstudiet til Norges Markedshøyskole (NMH) i 1990.
NMH kunne lokke med studieopphold i Frankrike, og Anniken Fjelberg Lunde hadde selv bodd i en fransktalende del av Sveits da hun var liten.
Etter ett år på skolebenken i Schous Bryggeri Oslo, bar det derfor til Handelshøyskolen i Grenoble, der all undervisning foregikk på fransk, og det krevde sitt å henge med i svingene. Det var et innholdsrikt år. Hun ble tillitsvalgt for klassen sin, og var aktivt med på å arrangere Norgesdager i det norske Handelskammeret.
NMH-studentene fikk sponset inn tradisjonsrik mat og drikke, og fikk også den norske «polarhelten» Erling Kagge ned til Grenoble for å fortelle eventyr fra sine ekspedisjoner. I frihelgene kunne hun reise til både Alpene og ned til Middelhavet.
Fra Grenoble gikk Fjelberg Lundes markedsreise videre til London og City University Business School.
- Det var ikke like gøy som Frankrike. Vi hadde kommet lenger i studiene. Det var blitt mer alvor, og det var mye mer hard jobbing, sier hun, og reiste tilbake til Oslo for å fullføre studiene, og kastet seg også ut i det studentsosiale livet, og var med på å arrangere NMHs vinterleker på Lillehammer. På NMH ble hun også godt kjent med revysjefen, som hun senere skulle gifte seg med.
«ROADSHOW»
Anniken Fjelberg Lunde fant sin første jobb som daglig leder i Språkreisebyrået AS, som var en norsk avlegger av en svensk formidler av språkreiser for ungdom og voksne.
Fjelberg Lunde fikk brukt sin teori, og laget brosjyrer og markedsplan, og reiste rundt på «roadshow», både i Skandinavia og i Europa for øvrig. Hun var fornøyd etter ett år, og følte at det neste året kunne bli mye gjentakelser, og ansatte derfor sin etterfølger.
Anniken Fjelberg Lunde ringte NMHs karriereservice for å høre om de hadde fått inn noe. - Ja, vet du hva. Det er kommet en henvendelse fra Scandinavian Design Group (SDG), som vil ha navn på aktuelle NMH-kandidater. Jeg setter deg på listen, fikk hun høre.
Design hadde hun ennå ikke noe forhold til. Anniken Fjelberg Lunde var eksosrype på en Yamaha 1200 sommeren 1995. SDG-sjef John Arne Medalen ringte mens motorsyklistene befant seg på Baroni Rosendal. En kjapp avstikker tilbake i Oslo, og et intervju som resulterte i jobb som prosjektleder i SDG.
I DESIGN-LÆRE
- Jeg kunne ingenting om bransjen, hevder Anniken Fjelberg Lunde, som etter ett år som prosjektleder ba om å få større oppgaver. Det fikk hun i form av et oppdrag fra en gruppe slaktere, som ville samles om en felles profil. Resultatet ble Angus-kjeden.
- Det var kjempeskummelt og fantastisk lærerikt, sier hun om sin svenneprøve i designfaget. Og Anniken Fjelberg Lunde rykket opp som konsulent i SDG, og har vært med på en rivende utvikling av designfaget i Norge.
- Merkevarebygging er kommet som et skudd, og prosjektene og prosessene er bare blitt større, sier hun. I 1998 fikk hun finere tittel, strategisk rådgiver, og rykket opp i ledergruppen. Anniken Fjelberg Lunde var med på å starte opp SDGs kontor i København. - Det var kulturbygging i praksis, og jeg fikk god nytte av min internasjonale bakgrunn.
EN UVENTET TELEFON
I 1999 kom lille Frida til verden, og Anniken Fjelberg Lunde gikk ut i barselpermisjon. Mens hun var ute i permisjon påtok hun seg et oppdrag for firmaet Både Og AS, et firma som har spesialisert seg på strategisk lyddesign.
Fjelberg Lunde må ha overbevist, for hun ble bedt om å gå inn i styret for lydfirmaet. I Både Og ble hun kjent med Geir E. Osnes, som havnet i Dinamo-gruppen.
For et drøyt år siden var det Osnes som ringte Anniken Fjelberg Lunde, som da var tilbake i Scandinavian Design Group (SDG) som markedsdirektør, og lurte på om hun kunne være interessert i å starte opp Dinamo Design. Fjelberg Lunde var ikke ute etter ny jobb, men kjente suget i magen. Hun fikk lyst til å kaste seg ut i det litt ukjente. På tross av at det kanskje ikke er så vanlig for en nybakt mor å kaste seg inn i en gründertilværelse.
Anniken Fjelberg Lunde ble kalt inn til møte hos super-Dinamo Ingebrigt Steen Jensen og Jan Økern, som er konsernsjef i Dinamo-gruppen.
- Vi fant tonen, sier Anniken Fjelberg, som først ringte sin ex-kollega fra SDG Kristine Lillevik. - Jeg gjør det hvis du blir med, sa Fjellberg Lunde. Og Lillevik som skulle føde om tre uker, ble med på Dinamo-laget.
Anniken Fjellberg Lunde
Daglig leder og medeier i Dinamo Design AS.
Født: 21. september 1969 på Høvik.
Utdanning: Sivilmarkedsfører fra Norges Markeshøyskole (NMH), 1994.
Fritid: Jobb, familie og venner. Mest mulig tid sammen med datteren Frida. Har «sovende» hobbyer: Foto og mørkerom. Pluss en cello som støver.
Sivil status: Gift med Geir, 1 barn (på 2,5 år).
Aktuell: I fjor startet hun opp Dinamo Design, som i år vil omsette for 10-11 mill. kroner. Hun har blant annet ansvar for å videreutvikle profilen til Norges Turistråd.