Ferske fjes: Børsvalpens ildprøve
Alfred Ydstebø
Konsernsjef i Acta Holding ASA.
Født: 20. oktober 1969 i Stavanger.
Utdanning: MBA (Master of Business Administration) fra Handelshøyskolen BI, 1992. Automasjonsingeniør fra NKI Ingeniørhøyskolen, 1991.
Fritid: Familien. Båtliv og fiske, - bor rett ved sjøen. Fotballtrener for seks og syvåringene på Mosterøy (sønnen hans spiller på laget). Prøver å holde kontakten med «gamle» kamerater.
Sivil status: Gift med Kristin, tre barn.
Aktuell: Acta er nykommer på Oslo Børs, og debuterte med elendige resultattall. Sparker 80 ansatte i Norge, men satser fortsatt friskt i Sverige.
«SALEN», HOTEL CONTINENTAL
Klokken tikker mot 08.30 på augustmånedens aller siste dag, en fredag. Det er satt frem rikelig med kaffe, mineralvann og påsmurte rundstykker til de fremmøtte investorer, analytikere, meglere og journalister. Veggene er smakfullt dekorert i grønt, som er pengenes farge. Alfred Ydstebø skal opp til sin første eksamen som børsnotert direktør. Han har vært ute i hardt vær før, i småbåt, utenfor Kvitsøy og Mosterøy og resten av den vestlandske kyststripe. Som finansmann derimot, har det meste gått rett til himmels. Acta er størst på privatøkonomisk rådgivning i Norge, og forvalter mer enn 10 milliarder kroner. Selskapet satser friskt i Sverige, og skal bli størst også der. I vår startet Ydstebø & Co likeså godt en ny bank, de startet opp online rådgivningstjeneste, drar i gang et fondsforsikringsselskap, og snekrer sammen nye finansielle produkter på løpende bånd. For et år siden ble selskapet priset til hele 1,44 milliarder kroner. Men i dag har Alfred Ydstebø en vanskelig sak å selge. For også Acta Holding er hardt rammet av turbulensen på aksjemarkedene. I tillegg har hverken bank eller rådgivning over nettet svart til forventningene. I løpet av første halvår har Acta tapt drøye 100 mill. kroner. Et fryktelig tall om vi ser på total omsetning, som lå på 137 mill. kroner i samme periode. Alfred Ydstebø finner frem øksa, og varsler oppsigelser av 80 mennesker. Ennå vet ikke de ansatte dette, det får de vite et par timer senere. - Det var fælt å møte de ansatte face to face. Sannsynligvis det verste jeg har gjort. Hver eneste oppsigelse er et personlig nederlag for meg, forteller Ydstebø etter at han har møtt sine ansatte.
MEKKER FISKEBÅTER
Alfred Ydstebø vokste opp på Kvitsøy sammen med små fiskebåter. - Jeg likte å skru og mekke på båter, datamaskiner og dill og dall. Det var i hvert fall ingen der som tenkte finans, forteller Ydstebø, som fant seg kona Kristin da han tok båten ut til Mosterøy og ble mer enn godt kjent med en av de «innfødte» på øya. Ydstebø tok automasjonslinjen ved NKI Ingeniørskolen. Det gjorde at han kunne ta første året i Stavanger, bo hjemme, og kombinere studiene med å selge tomater på torget. Ydstebø dro ut og kjøpte tomatene rett fra gårdbrukerne, og la på noen kroner før han solgte det til Stavangerfolk på bytur. Etter hvert solgte han også forsikring for en kremmer med navn Fred Ingebrigtsen som den gang jobbet i Vital. Det var Ingebrigtsen som først startet opp Acta. Andre året på automasjon tok Alfred Ydstebø i Bergen, det var liksom et mindre skritt ut i verden enn å dra til Oslo, der han uansett måtte ta sisteåret på ingeniørstudiet. Jo, da, finansvalpen Ydstebø er automasjonsingeniør. - Det bli litt feil, fant Ydstebø ut. Han fullførte NKI, men tok siste års ingeniørstudier parallelt med bedriftsøkonomistudiet på BI. Det ga ham inngangsbillett til MBA-programmet på BI, som han gjorde seg ferdig med i 1992. Studiet gikk på engelsk, og halvparten av studentene kom fra utlandet. - Jeg var en liten gutt fra Stavanger som nesten ikke kunne engelsk.
GAMBLET PÅ ACTA
De store anerkjente konsulentfabrikkene McKinsey, Boston Consulting Group (BCG), Andersen Consulting (nå Accenture), var ute for å fiske de ferske MBA-kandidatene. Ydstebø lot seg intervjue, men følte at det ble helt feil. Som fersk småbarnsfar fristet ikke utsiktene til 80-timers uke og hyppig reisevirksomhet. Da hadde han skrevet sin hovedoppgave i Tyskland, på oppdrag fra et ingeniørselskap som skulle ekspandere inn i det asiatiske markedet. Det ble nok reising av det. I stedet for McKinsey og BCG, satset Ydstebø på kompisen Fred Ingebrigtsen som året i forveien hadde startet opp for seg selv med rådgivningsselskapet Acta. Det ble neppe færre arbeidstimer av det. Ydstebø ble med på Actalaget høsten 1992. - Alt var fortsatt trist og leit. Aksjemarkedet var dårlig. Rentenivået var fælt høyt, minnes Ydstebø. Den gang besto Acta av fem ansatte, hadde et eneste kontor, som var lokalisert i Stavanger. Kombinasjon av kremmeren Fred Ingebrigtsen og den nyutdannede finansverdensmester Alferd Ydstebø var dynamitt. Allerede fra starten var det klart at Acta skulle bli landsdekkende. Over i 1993 snudde stemningen seg, og Acta fikk fantastisk drahjelp fra markedet. Og så har Acta-treet nærmest vokst inn i himmelen, og senere fått inn både Storebrand og Jan Petter Collier som storaksjonærer.
FINANSINGENIØR
Acta har tjent stort på å selge alskens aksjefond, og henvender seg det øvre sjiktet, de 20 prosent rikeste av landets innbyggere. I snitt har Acta-kundene investert mellom 350.000 og 400.000 kroner. Aksjemarked og aksjefond er ikke like hot lenger, for å si det mildt. Acta har svart med å konstruere og lansere nye finansielle produkter, enten det er hedgefond, garantiprodukter eller såkalt boligspar, som lanseres i september. Acta skal selge inntil 3000 boliger på Fornebu, og legger det ut som et spare/investeringsprodukt. 100.000 kroner i innskudd, og deretter et månedlig sparebeløp. I mai åpnet Ydstebø & Co til og med en splitter ny bank, Acta Bank, som lokker med 7,4 prosent innskuddsrente. - Hadde vi visst hvilke rammebetingelser vi ville få, hadde vi aldri startet opp bank. I hvert fall ikke i Norge, innrømmer Alfred Ydstebø. De 15 største eierne er blant annet pålagt å selge seg ned under 25 prosent innen neste vår. For å få dette til har Acta følt seg tvunget til å gå på børs, selv om markedet er råttent, for å få likviditet i aksjen.
«SALEN», HOTEL CONTINENTAL
Konsernsjef Alfred Ydstebø gjør et forsøk på å sukre det heller triste budskapet om massive oppsigelser, med å fortelle hvor strålende det går for Acta i Sverige. - Vi skal bli den største spilleren også i Sverige. Jeg føler vi har et vindu der, og kjører videre, melder Ydstebø. Det betyr flere kontorer, og det betyr flere ansatte. Men det er neppe noen trøst for de av Actas ansatte i Norge som får sparken. Aksjemarkedet svarer med å sende kursen ned, og markedsverdien av Acta falt i forrige uke under 500 mill. kroner.