Ferske fjes: Bondedatter i finans

Publisert: 29. mai 2002 kl 16.55
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

BONDEVETT

Det er et godt stykke vei fra bondegården på Øksna i Elverum til livet som finansdirektør i Selvaag Gruppen som i fjor omsatte for 1,2 milliarder. Eller?

- Nei, avstanden er ikke så stor som den kan høres ut. Finans er også et stykke hardt arbeid, parerer Eli Sætersmoen. Som finansdirektør har hun blant annet ansvar for å styre en konsernbalanse på mer enn 4 milliarder kroner. Men i tillegg sitter hun som en av fem toppledere i Selvaag Gruppen, og jobber også med strategiutvikling for Selvaag-selskapene, som har mer enn 500 ansatte i sving. Sætersmoen er styremedlem i Selvaagbygg, Selvaag Invest og Selvaag SpinOff.

På slutten av fjoråret rykket hun dessuten opp som ny styreleder i SND, og brenner for å drive næringsutvikling ute i distriktene. Da er det kanskje ikke så dumt å ha røtter ute på bondelandet.

Eli Sætersmoen vokste opp som en av fire døtre, og fikk tidlig sine plikter på familiegården, som beskjeftiget seg med både skogdrift og melkeproduksjon. Hun ble flasket opp i troen på at alt kan løses, bare du arbeider og står på.

- Det var ingen grense for hva jeg kunne gjøre. Ingen oppgave var uovervinnelig. Som jente er det ekstremt viktig å få utdanning og komme seg i posisjon. Det var de viktigste lærdommene jeg fikk med meg hjemmefra, sier Eli Sætersmoen.

OPPGJØR MED BARBIE

Saken fortsetter under annonsen

Eli Sætersmoen tok naturfaglinjen på ELVIS, som er det lokale kjælenavnet for Elverum Videregående Skole.

- Jeg syntes det var morsomt med matte, fysikk og kjemi, minnes hun, og dro til Trondheim og Norges Tekniske Høgskole (NTH) for å fordype seg i realfagene. Hun så også NTH som inngangsbillett til arbeidslivet.

Sætersmoen engasjerte seg i arbeidet med å rekruttere flere jenter til NTH-studiene.

- Mønsteret er der tidlig. Jenter har litt for lite selvtillit, og er litt for lite frempå. Vi jobbet med å oppmuntre jenter til å søke seg til NTH, og komme i posisjon til gode jobber.

Selv har ikke Sætersmoen problemer med selvtilliten, noe hun takker opphavet for, som var mer opptatt av å diskutere samfunnsspørsmål enn å videreføre bygdesladder.

- Det beste man kan gjøre med sine døtre, er å gi dem selvtillit, og ikke oppdra dem som Barbiedukker.

Kanskje ikke så overraskende da at hun definerer seg som feminist.

Saken fortsetter under annonsen

- Feminisme handler om å bli godtatt på like vilkår. Det er fortsatt et stykke igjen. Derfor er det både flott, nødvendig og helt riktig å true med riset bak speilet for å få flere kvinner inn i bedriftenes styrer. Det viser politisk mot.

OFFSHORE

Eli Sætersmoen spesialiserte seg i petroleumsteknologi på NTH, og fikk sin første jobb som petroleumsingeniør i Hydro.

Eli Sætersmoen har blant annet vært med på å designe den første horisontale brønnen på Troll-feltet, og har også jobbet offshore. Som Hydro-ingeniør ute på oljefeltene lærte hun hvor viktig det var å være på «schedule», og helst litt raskere. Blir prosjektene forsinket, renner millionene raskt.

- Som teknolog følte jeg at jeg hadde en viktig jobb, men jeg hadde lyst til å være der beslutningene ble tatt.

BUSINESS I NEW HAMPSHIRE

Etter tre år som Hydro-ingeniør bestemte Sætersmoen seg for å fylle på med en MBA (Master of Business Administration).

Saken fortsetter under annonsen

Hun bladde i en tykk katalog over de beste amerikanske MBA-programmene, og landet på anerkjente Tuck School of Business, som ligger ute i skogen i New Hampshire, USA.

- Det var ekstremt krevende. Jeg har aldri vært så sliten noen gang som etter det første semesteret på Amos Tuck.

Etter et summer internship i McKinsey, gikk hun inn som strategirådgiver ved McKinseys Oslo-kontor.

- McKinsey kjennetegnes av en sterk profesjonell kultur. Det er et miljø som gir deg en utrolig god analytisk bagasje. Du blir eksponert mot et bredt spekter av ledelsesmessige problemstillinger og startegiutvikling.

Hun var McKinsey-konsulent i tre år, hele tiden på reisefot mellom oppdrag, både i Oslo, London og Moskva. Ikke dårlig å ha med seg på CV-en.

Så fulgte et år i GE Capital Europe, med base i London. - Jeg hadde lyst til å komme over i finans, og så meg om etter interessante jobbmuligheter i London.

GE Capital Europe er en intern investment-bank innenfor det verdensomspennende GE Capital-konsernet, som har som spesialoppdrag å gjennomføre oppkjøp.

Saken fortsetter under annonsen

- GE Capital vokser ved oppkjøp, og er en restruktureringsmaskin. De er knallgode på det. Det er et selskap med en veldig sterk bedriftskultur. Her lærer du å fokusere på det vesentlige, og virkelig gå til bunns der.

SUSET FRA GRANTRÆRNE

Seks år i utlandet, på skole og jobb, var ikke nok til å viske ut røttene fra Norge. Hun ønsket seg hjem.

- Jeg hadde lyst til å gå på ski om søndagene. Jeg ville høre suset fra grantrærne i skogen. Det slår kule barer og restauranter i London ned i støvlene.

Eli Sætersmoen reiste hjem, og gikk inn som finansanalytiker i Orkla Finans Fondsmegling, og fulgte og analyserte selskaper innenfor oljeservice og landbruk. Etter tre år som finansanalytiker har hun falt ned på følgende suksesskriterium:

- God ledelse er uerstattelig. Lederens vurderingsevne og etiske forståelse avgjør alt, og så kommer alt det andre, analytiske ferdigheter, lagspill og karisma.

Eli Sætersmoen mener meglerbransjen har et ufortjent dårlig rykte. - Det skrives bare om etiske overtråkk og hvor mye folk tjener. Men bak overskriftene er det mange positive elementer. Det er mye flinke folk der.

Saken fortsetter under annonsen

LEDERSPRANGET

Eli Sætersmoen følte at hun ved inngangen til år 2000 var kommet til et veiskille etter en utpreget faglig og analytisk karriere.

Hun hadde lyst til å prøve seg i lederrollen, og ville ha resultatansvar.

- Jeg trives godt i interaksjon med andre mennesker. Hadde jeg fortsatt på en ren analytisk «track», ville døren til lederrollen, ha lukket seg.

Slik gikk det til at Eli Sætersmoen tidlig i 2000 havnet i ledergruppen i Cell Network Norge, ikke for å kaste seg ut i den vidunderlige, nye økonomien, men for å smake på leder- og resultatansvar.

- Da jeg gikk inn i Cell, var det veldig optimisme i bransjen. Men jeg tok jobben fordi jeg hadde lyst på linjeledererfaring, ikke fordi jeg trodde det skulle bli en «kule», hevder Sætersmoen.

- Jeg lærte masse, både om salg og om lederansvar. For første gang i min karriere jobbet jeg sammen med andre jenter. Det var inspirerende og veldig morsomt, og jeg fikk tilgang også til den uformelle informasjonsflyten i selskapet.

Etter ett år i Cell Network, meldte Eli Sætersmoen i fjor overgang til jobben som finansdirektør i familieeide Selvaag Gruppen.

- Det er et selskap som kombinerer tradisjon med viljen til å investere i nyskapning.


Eli Sætersmoen

Finansdirektør i Selvaag Gruppen

Født: 25. desember 1964 i Elverum.

Utdanning: MBA (Master of Business Administration) fra Tuck School of Business at Darmouth, USA, 1993. Sivilingeniør fra NTH (Norges Tekniske Høgskole, nå en del av NTNU), 1988.

Fritid: Trener; løper og svømmer. Glad i å lese. Akkurat nå: «Halvbroren» av Lars Saabye Christensen. Følger sin far på elgjakt om høsten. Bruker mye tid på jobb.

Sivil status: Samboer, ingen barn.

Aktuell: Styrer finansene i Selvaag Gruppen. Hun er styreleder i SND og har styreverv i flere Selvaagselskaper.