Ferske fjes: Beste IR-offiser

Publisert: 23. juli 2002 kl 10.46
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

BRATT LÆREKURVE
Tomra-aksjen har definitivt ikke vært noen kjedelig aksje de siste månedene. Rykter, politikk og fakta fra både Nederland, Tyskland og USA, har sendt kursen opp og ned som en mini-jojo.

Tomra har som selskap utviklet seg fra å være en produsent av panteautomater til å være et selskap som tar mål av seg til å hjelpe en hel verden med å resirkulere. Og Tomra har skaffet seg forretningsmessig fotfeste på tre kontinenter. Selskapet kan vise til en eventyrlig vekst gjennom de siste årene, og har skjenket sine aksjonærer atskillig gull, selv om Tomra-kursen nå ligger godt under all time high. Akkurat dét er ikke unikt for Tomra.

Selskapet har inntatt en solid plass blant de ti mest verdifulle selskapene notert ved Oslo Børs, og figurerer ikke så rent sjelden blant børsens mest omsatte aksjer.

På tampen av fjoråret kåret det anerkjente økonomimagasinet Forbes sine 20 SMB-favoritter for 2002, og inkluderte norske Tomra Systems på vinnerlisten.

Det var dette Fredrik Witte havnet midt oppe i, da han i juli i fjor gikk inn i en nyopprettet stilling som sjef for analyse og investor relations i Tomra Systems. - Det har vært en del turbulens. Men det er greit å starte et sted der det skjer noe. Du må bare hoppe rett i det. Lærekurven blir bratt, sier Fredrik Witte.
INTERNASJONAL PROFIL
Fredrik Witte har tysk far og norsk mor (fra Bergen), og kom til verden i New Jersey, USA.

Noen måneder senere fulgte han med på flyttelasset til Stuttgart, Tyskland. Pappa Witte jobbet for Mercedes-fabrikken. Etter ni år i Tyskland, gikk ferden over Atlanteren igjen, og til USA, til Maryland og senere Los Angeles.

I 1985 flyttet Fredrik Witte til Bergen, til sin mors by, og snakket da bare gebrokkent norsk. Men han lærte seg fort å snakke, om ikke norsk, så i alle fall kav bergensk.

Saken fortsetter under annonsen

Han tilbrakte gymnasårene i Bergen, tok IB-linjen (International Baccalaureate) på «Katten», et program som ble undervist på engelsk. For Fredrik Witte skulle tilbake til USA, for å studere.
FINANS I PENNSYLVANIA
Unge Witte lot seg innrullere ved University of Pennsylvania, et stort, anerkjent og ressurssterkt lærested. Første året tok han kurs innenfor «liberal arts», før han rokerte innenfor Pennsylvania-systemet til Whaton School of Finance and Commerce.

Fredrik Witte hadde bestemt seg for å dra tilbake til Norge etter USA-studiene, og da var finans en mer praktisk og matnyttig billett til norsk arbeidsliv.

Wharton-studiet byr på atskillig mer enn strengt bedriftsøkonomisk og samfunnsøkonomisk fag, du får også med deg fag innen «liberal arts» som tar sikte på å gi kandidatene en bred samfunnsforståelse. Men hvorfor velge Norge fremfor USA?

- Jeg har alltid likt Europa bedre enn USA. Det er mye positivt med USA. Materialistisk sett er det enestående. Har du en viss inntekt, er alt tilgjengelig, og det i en helt annen målestokk og utstrekning enn i Norge. Men jeg synes det er vel mye «Jeg»-kultur i USA. Og jeg tror heller ikke det er noe sjakktrekk å oppdra sine barn i det amerikanske samfunnet.
JUNIOR I DNB
Med rykende fersk bachelorgrad i finans i lomma reiste Fredrik Witte hjem til Norge i 1994, og meldte seg til pliktig militærtjeneste i Sjøforsvaret.

USA-fødte Witte har dobbelt statsborgerskap, både amerikansk og norsk.

Han begynte å søke på jobber, og orienterte seg mot finansbransjen. Witte fikk etter hvert napp hos Den norske Bank (DnB), som var ute etter en analytiker til energiavdelingen i bankens konsernkundedivisjon.

- Som nyutdannet er du langt fra 100 prosent operativ. DnB gir en fin plattform og god ballast til å utvikle deg faglig og analytisk. Du får også nyttig innsikt i finansielle produkter, sier Witte.

Saken fortsetter under annonsen

DnBs stillingsannonse kunne dessuten lokke med muligheten til et traineeopphold ved DnBs Houston-kontor i Texas

- Det var et fint pluss ved jobben. Jeg følte at det kunne være interessant også å få med seg jobberfaring fra USA. Men det var ikke avgjørende for at jeg begynte i DnB, fremholder han.
HODEJEGEREN RINGER
Fredrik Witte gikk gradene i DnB. Han var analytiker frem til 1998, og plukket med seg halvannet års traineeopphold i Texas.

I 1998 rykket han opp som kundeansvarlig, med tittel soussjef. Senere avanserte han til ass. banksjef. Finere tittel, men i praksis var økonomen fortsatt kundeansvarlig for en rekke selskaper innen leverandørindustrien, eksempelvis Hydralift, Aker Maritime og Umoe.

Fredrik Witte bedyrer at han ikke var på utkikk etter ny jobb da hodejeger Sven Eide Haukås i Amrop International ringte en januardag i 2001. Tomra Systems var ute etter en kandidat til en nyopprettet stilling som Analyse- og IR-ansvarlig. Witte gikk noen runder med hodejeger og oppdragsgiver, og ble tilbudt jobben.

Kort fortalt må en IR-ansvarlig kunne sin egen bedrift på fingerspissene, og ha evnen til å kommunisere med krevende investorer og analytikere. Det er også en funksjon der du må jobbe tett opp mot toppledelsen i bedriften for å lykkes.

- Lærekurven er bratt. Du må bygge opp substans, og over tid oppnå troverdighet, både internt og eksternt, sier Fredrik Witte, som synes det er morsomt å snakke om Tomra, et selskap som de fleste har et forhold til, i hvert fall i panteregulerte deler av verden.

- Gründerånden preger fortsatt selskapet, selv om Tomra nå har over 2000 ansatte, hevder IR-offiseren.

Saken fortsetter under annonsen

Fagtidsskriftet Investor Relations Magazine kåret i desember i fjor Nordens beste IR-offiserer, og Fredrik Witte vant prisen som beste norske IR-offiser (Best Investor Relations Officer at a Norwegian Company) under en høytidelig tilstelning på Grand Hôtel i Stockholm. Det ønsker ikke Witte å ta æren for. Han ser hedersprisen som en belønning for Tomras investorpleie over flere år, en oppgave som har vært ivaretatt av finansdirektør (CFO) Helge Nerland.



Fredrik Witte
IR & analyseansvarlig i Tomra Systems ASA.

Født: 20. juli 1971 i New Jersey. Både norsk og amerikansk statsborger. Bodd både i USA, Tyskland og Norge, rundt ti år i hvert land.

Saken fortsetter under annonsen

Utdanning: Bachelor of Science in Finance fra Wharton School of Finance and Commerce i USA, 1994.

Fritid: Familie og venner. Spiller basketball på Persbråten (5. divisjon) når prolapsen ikke sier stopp.

Sivil status: Gift med Monika, ingen barn (men underveis mot fødselstermin i juni).

Aktuell: Ble nylig kåret som «Best Investor Relations Officer» i norske bedrifter, etter bare seks måneders fartstid som IR-ansvarlig i Tomra.