Få jobben gjort; billig.
Nettleksikonet Wikipedia gjør det, og norsk næringsliv kunne vært mye flinkere til å benytte seg av samme metode, mener Espen Andersen ved Institutt for strategi og logistikk ved Handelshøyskolen BI:
Man inviterer rett og slett brukerne med på dugnad, og ved hjelp av kombinasjonen Internett og frivillig arbeid utvikler man nye, forbedrede løsninger.
Det er denne formen for brukerdugnad som kalles "crowdsourcing", skriver bladet Arbeidsmiljø men den fungerer bare under gitte forutsetninger:
- Det handler jo i stor grad om å mobilisere folk, og å få mange personer til å gjøre litt hver. For at det skal skje må prosjektet ha troverdighet, og jobben må oppleves som meningsfylt. Innsatsen til den enkelte må også være synlig, og det må ikke kreve for mye tid. Derfor er det en fordel hvis arbeidet kan startes og stanses raskt. Jobben bør også være morsom, eller interessant. Belønningen må ligge i selve arbeidet, og ikke det endelige resultatet, sier Andersen til Arbeidsmiljø.
Et gruveselskap i USA la ut all informasjon om en gammel gullgruve ut på nettet, og utlovet en premie til den som kom med det beste forslaget om hvordan man kunne finne mer gull i gruven. Her hjemme bruker programvareselskapet TrollTech dugnadsmetoden. De har en gratisversjon av et program med åpen kildekode. 4500 kunder i over 60 land rapporterer inn feil, mangler og nye muligheter; hvilket gir TrollTech mulighet til å oppdatere produktene sine kontinuerlig.