Et ROM for deg?

Publisert: 30. oktober 2002 kl 22.22
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Å være individualist i Norge er både positivt og negativt. Våre store individualister har gått på ski over Grønland eller til Sypolen, eller slått seg opp mot alle odds. Individualisten, med mindre han eller hun har trekk av Espen Askeladd eller Fridtjof Nansen har ikke stått sterkt her til lands. Likhet og fellesskap, har vært viktigst.

UTFORDRER

Men tidene forandrer seg. Og Synnøve Bjørke, direktør i ROM, og entusiastisk optimist, har helt rett når hun påpeker at ordet «fagforening» ikke er noe nøkkelord for arbeidslivets unge og fremadstormende. Riktignok finner mange ut at det akkurat i disse dager, med nedbemanning i bransje etter bransje, kan være greit å ha et fellesskap som ivaretar dine rettigheter. Og med bakgrunn i dette behovet kommer nå ROM og tilbyr sine tjenester. Men reklamerer med at «kampsakene nå er individuelle».

I en pågående annonsekampanje skal ingen beskylde Bjørke eller ROM for å gå rundt grøten: Budskapet er klart og enkelt: Rom skal bli et sted for «oss som ikke ønsker å være organisert». Det står der svart på hvitt i reklamen, selv om Bjørke sier til Økonomisk Rapport at det i realiteten dreier seg om å være et supplement til den «gammeldagse organiseringen». Hun sier også at et medlemskap i en fagforening på ingen måte diskvalifiserer deg dersom du ønsker å bli ROM-abonnent. Det er ikke snakk om noen forening, men en tjeneste som du abonnerer på.

- Så dette er slett ingen krigserklæring til LO og Gerd-Liv Valla, sier Bjørke.

Når hun tør å gå så offensivt ut, har det sammenheng med at femti prosent av den norske arbeidsstokken ikke er organisert, og at andelen av kunnskapsarbeidere i Norge er sterkt voksende. Hun vet også at de tradisjonelle fagforeningene sliter, og at den som kommer opp med nye innspill når det gjelder å organiserte et stadig mer fragmentert arbeidsliv, sannsynligvis vil kunne ha en vare å selge. Og det er nok det Finansforbundet har hatt i tankene.

For det er Finansforbundet, som organiserer 36 000 finans-, bank og forsikringsansatte, som har bidratt med de knappe ti millionene som hittil har gått med for å få ROM på beina. Forarbeidet har pågått i over to år, og etter eget utsagn er ROM en skandinavisk nyskapning. Og selvsagt er det yngre arbeidstakere, pluss de som føler seg unge i hodet, som skal lokkes in i ROM-felleskapet.

Saken fortsetter under annonsen

FORANDRE

- Under prosjektfasen som pågikk i drøyt to år, frem til etableringen av ROM på forsommeren i år, fikk vi utrolig stor respons. Det virket som om mange gikk og ventet på noe slikt, sier Nina Egeli, spesialrådgiver i Finansforbundet og prosjektleder for ROM i etableringsfasen.

- Finansforbundets motivasjon for å sette i gang dette arbeidet var at vi så at arbeidslivet var i endring, og at fagforeningene hadde liten tiltrekningskraft. Selv om vi akkurat nå, knyttet til de usikre økonomiske utsiktene, ser en vekst i vårt forbund. Det som vi har sett i mange år, er at gjennomsnittsalderen går opp, og at unge arbeidstakere ikke ser det som en naturlig sak å organisere seg. Derfor var vi ute etter å lage et alternativ som la vekt på den enkelte arbeidstakers helhetlige situasjon, på jobben og privat. Vi ser at vi gjennom dette kan være med på å forandre arbeidslivet, sier Egeli.

PÅ TVERS

Kort fortalt skal ROM tilby tjenester på tvers av tradisjonelle bransjegrenser. Organisasjonen skal være rettet inn mot individet, ikke gruppen, og legge stor vekt på å lære den enkelte å ta ansvar for sine utfordringer. Blant annet forhandle frem sin egen lønn. Selv om ROMs tilbudsliste han ha likhetstrekk med det en god fagforening kan tilby, dersom du etterspør det, skiller ROM seg vesentlig fra fagforeningene når det gjelder lønns- og tariffspørsmål. For ROM snakker overhodet ikke om kollektive ordninger.

I sin egen presentasjon fremstiller ROM seg som en organisasjon til nytte, glede og inspirasjon. For en månedspris på 270 kroner kan hvem som helst, også studenter og arbeidsgivere, bli abonnenter på tjenesten som er nettbasert. Synnøve Bjørkes mål er 1000 medlemmer før jul.

- Jeg er overbevist om at vi skal få dette til. Vi har et godt produkt å tilby, sier Bjørke. Før hun begynte i ROM drev hun sin egen overnattingsbedrift, Bjørnefjorden gjestetun på Os utenfor Bergen. Før det arbeidet hun i SAS, først som flyvertinne, senere i markedsavdelingen.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg har erfaring som tilsier at det tilbudet vi nå kommer med, kan appellere til mange, blant annet til bedriftsledere på mindre steder. Og at vi er nettbasert betyr at vi er like tilgjengelige for folk i distriktene, som i Oslo. Og selv om det meste kan foregår via nettet, er det selvsagt mulig å komme i personlig kontakt med oss, sier hun.

- Den som setter seg inn i det vi har å tilby, vil se at vi er opptatt av å sette de individuelle behov i fokus, og arbeide for at hver enkelt skal finne balansen i livet sitt, sier Bjørke som trekker frem fem punkter som etter hennes mening burde gjøre organisasjonen attraktiv:

  • En oralkeltjeneste der du kan få kvalifiserte svar fra tre av ROMs medarbeidere. Her kan du spørre om alt du måtte ha på hjertet; om lover og regler innen arbeidslivet. Svar på spørsmål om arbeidsmiljø, oppsigelser, omskolering og etterutdanning.
  • Juridisk bistand. Både privat- og arbeidsrettslig bistand.
  • Hjelp til nettverksbygging og personlig utvikling
  • Gode betingelser på bank- og finansielle tjenester.
  • Karriereutvikling
Saken fortsetter under annonsen

30 COACHER

Dette siste punktet er ROM spesielt stolte av. 30 coacher står parat til å hjelpe deg dersom du vil bli en bedre leder, en bedre kommunikator, få et større nettverk, eller bli din egen merkevare. Disse coachene har i utgangspunktet en ettårskontrakt med ROM, og vil bli evaluert fortløpende.

Coach er fremdeles et nytt begrep her til lands, og hvem som helst kan i og for seg slå seg frem som privat karrierehjelper.

- Vi er klar over det, og er svært opptatt av å kvalitetssikre tjenesten. Og våre coacher er alle folk med solid erfaring fra området, sier Marianne Hagelund som har ansvaret for ROMs karriereutvikling. Selv har hun bakgrunn fra rekrutteringsbransjen. Før hun begynte i ROM i sommer arbeidet hun i hodejegerfirmaet Bjerke & Luther. Der beskjeftiget hun seg med forskjellige bransjer, blant andre it-, media-, dagligvare- og kunstbransjen.

- Slik situasjonen er i arbeidsmarkedet for tiden, er det mange som må foreta valg. Og da kan det være godt å ha noen å sparre med. Det aller viktigste er å ta bevisste valg når vi skal sette sammen livene våre, sier Marianne Hagelund. Hun trekker frem at ROM skal være der for deg selv om du skulle gå fra en bransje til en annen, og hjelpe til med å etablere broer fra et felt til et annet slik at helheten blir best mulig.

Hun ser på det som viktigere å snakke om helhet enn om kompetanseutvikling.

- Det er uegoistisk ikke å ta ansvar for seg selv, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Og ROM tar mål av seg til å være med deg gjennom hele livet, uavhengig av hvilken, eller hvilke bransjer du er i.

ROMs hovedprosjekt er å få den enkelte til å ta ansvar selv, ikke som enslig individualist, men som én i et fellesskap.

NORGE I 2030

I tillegg til alt dette ønsker ROM å by på «oppdagelser», evenementer som har til hensikt å skape aha-opplever. Den første oppdagelsen til nå er en bok om norsk arbeidsliv, forfattet av en rekke individualister i fellesskap på bare 24 timer. Neste prosjekt er å komme frem til en visjon for Norge i 2030.

Synnøve Bjørke er selvsagt spent på om tilbudet vil bli tatt så godt imot som responsen i prosjekttiden gir signaler om.

- Jeg er glad for at Finansforbundet tør satse på en nyskapning, og uten at noen tør, skjer jo ingen utvikling. Men jeg vil også si at fagbevegelsen har gjort en veldig god jobb gjennom de siste hundre årene, og sørget for at arbeidstakernes rettigheter er godt ivaretatt i Norge. For dersom ikke det arbeidet hadde vært gjort, ville ikke en nyskapning som ROM kunnet oppstå, sier Bjørke.