Drømmebedriftene/ Slik gjorde vi det:
Totalt 2167 studenter har besvart følgende spørsmål: «Vennligst velg de fem bedriftene hvor du helst vil jobbe, fra listen over arbeidsgivere». Studentene fikk velge fra en liste med til sammen 120 ledende norske og internasjonale bedrifter.
Intervjuene ble gjennomført ved hjelp av spørreskjemaer i perioden mellom 15. januar og 15. mars 2003, og intervjuene fordeler seg på 1025 økonomistudenter og 1142 ingeniørstudenter.
Blant økonomistudentene er det like mange kvinner som menn som har deltatt i undersøkelsen, mens det i utvalget av ingeniører er 65 prosent menn og 35 prosent kvinner.
Vi presenterer Topp 50-lister både for økonomer og ingeniører, og oppgir svarene i prosent innenfor hver kategori.
Universum har dessuten gjort en spesialkjøring for Økonomisk Rapport som fanger opp forskjellene mellom menn og kvinner i valg av sine drømmebedrifter.
Økonomisk Rapport har bearbeidet dataene, og sett på differansen mellom svarene fra mannlige og kvinnelige studenter. Bedrifter som rangeres høyt blant relativt sett flere kvinner enn menn, betegnes som femibedrifter. Tilsvarende vil en bedrift som rangeres høyere blant mannlige studenter enn kvinnelige studenter, bli betegnet som en machobedrift.
For å ta et eksempel: 14,8 prosent av økonomistudentene velger seg Boston Consulting Group som en av sine fem foretrukne arbeidsgivere, mens tilsvarende tall fra de kvinnelige økonomene er 8,5 prosent. Det gir en machofaktor på 14,8-8,5= 6,3.
Blant ingeniørene har Amersham Health den høyeste femifaktoren. Mens 10,75 av de kvinnelige ingeniørene velger seg Amersham Health blant sine fem favoritter, er det tilsvarende tall for de mannlige ingeniørene 2,3 prosent. Det gir en femifaktor på 10,75 - 2,3= 8,45.
Bedrifter som scorer omtrent like høyt hos mannlige som kvinnelige studenter, får ikke tildelt noen macho- eller femi-faktor. Statoil er her et eksempel, og scorer høyt både hos menn og kvinner.
I undersøkelsen figurerer Kværner og Aker Kværner som to forskjellige bedrifter. Senere har Kværner endret navn til Aker Kværner.
Økonomisk Rapport kan også presentere traineetoppen 2003, der avgangsstudentene er bedt om å besvare følgende spørsmål: «Hvilken bedrift vil du helst gå traineeprogram hos?». Spørsmålet ble besvart av 986 av de 2167 intervjuede studentene. For hver bedrift oppgir vi antall svar. Statoil kaprer i år en suveren førsteplass.
Kilde: Norwegian Graduate Survey 2003, Universum.