Drømmebedriftene
For tre år siden, i 2000, mens alle gikk rundt og snakket om den vidunderlige «nye økonomien» og krevde opsjoner i bøtter og spann, dalte Statoil i popularitet ute på våre økonomiske læresteder.
Statoil var ikke lenger økonomenes klare førstevalg, slik selskapet hadde vært det gjennom en årrekke. Statoil falt som en sten helt ned til en 16. plass på økonomenes Topp 50 liste over Norges kuleste bedrifter.
Den samme sørgelige skjebne ble også storheter som Norsk Hydro, Kværner, DnB og Storebrand til del.
Ingeniørene lot seg ikke skylle med av dotcom-bølgen som raste gjennom vårt hjemlige næringsliv, og holdt fast på sin ingeniørtro om at Statoil fortsatt var Norges mest attraktive arbeidsgiver.
Men økonomene lot seg rive med, og kastet seg inn i fremtiden.
KONSULENT-HYPEN OVER
Ved inngangen til år 2000 drømte økonomispirene om å gjøre karriere i konsulentbransjen der de så muligheten til å oppleve Internett, dotcom og ny økonomi i en tilsynelatende trygg ramme.
Hele åtte av økonomenes topp-10 bedrifter våren 2000 var konsulent- og revisjonsselskaper.
Andersen Consulting (som i dag heter Accenture) ble regnet som Norges kuleste arbeidsgiver. Mer enn hver femte avgangsstudent ved de økonomiske lærestedene drømte om en jobb i Andersen Consulting.
Siden den gang har Accenture fått hard medfart ute i studentmiljøene, og raste ned til en 33 plass på Økonomenes Topp 50-liste i 2003.
I dag er det mindre enn fire prosent av økonomistudentene som regner Accenture blant sine drømmebedrifter. Og det gjorde neppe saken bedre at Accenture for en tid tilbake i stedet for blomster ønsket sine nyansatte velkommen med en slunken sluttpakke. Sånt blir det snakket om ute i studentmiljøene. Alle kjenner jo noen som har vært utsatt for Accentures nedbemanning.
Statoil lot seg ikke knekke av nedturen på pop-listene i 2000, og har arbeidet målbevisst for å komme tilbake i toppen. I år befester Statoil sin posisjon som Norges i særklasse mest populære arbeidsgiver, og scorer nå like høyt både hos økonomer og ingeniører.
ØKONOMENES FØRSTEVALG
Faktisk ønsker nå så mange som 3 av ti økonomspirer (30,1 prosent) å jobbe for Statoilsjef Olav Fjell. Og posisjonen er like sterk på våre tekniske høyskoler og universiteter.
Blant konsulentselskapene er det revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers som har klart seg best ute på de økonomiske lærestedene.
Selskapet beholder sin 2. plass på Økonomenes Topp 50, selv om også PwC må tåle et fall i oppslutning. For tre år siden regnet en av fem (20,5 prosent) økonomistudenter PwC blant sine favoritter, mens vel 16 prosent av årets avgangsstudenter regner selskapet blant sine favoritter.
- Det står nedfelt i vår strategi av vi skal oppleves som en attraktiv arbeidsgiver, sier partner Eli Moe-Helgesen i PwC til Økonomisk Rapport.
Til høsten går 25 av årets beste studenter inn som rekrutter i PwCs tjeneste.
- I disse tider kunne vi kanskje valgt å være litt forsiktige, og ikke ansatt flere medarbeidere. Men det ville være å skyte seg selv i foten. Vi trenger stadig påfyll av vitalitet og friske tanker. Vi trenger dyktige mennesker som vil gå løs på store utfordringer, og som tenker «Thank God, its Monday», fastslår hun.
Og akkurat det er nok et langt bedre signal enn bedrifter som melder at de for tiden praktiserer ansettelsesstopp.
- Jeg skulle absolutt ikke begynne å jobbe med revisjon, sier Roger Rostadmo Hansen, siviløkonom fra Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen. Likevel valgte han i januar i fjor å gå inn som ny rekrutt i PwCs tjeneste.
På Handelshøyskolen var det en foreleser som spurte både Rostadmo Hansen og resten av økonomkullet om hvor mange av studentene som kunne tenke seg å gå inn i revisjon. Ingen, absolutt ingen, rakk opp hånden. Da repliserte foreleseren tørt at «40 prosent av dere kommer til å jobbe med revisjon». Og fikk langt på vei rett.
Men etter hvert fikk den ferske siviløkonomen rapporter fra studiekamerater som hadde valgt å gå inn i PwCs tjeneste, og Roger Rostadmo Hansen fikk øynene opp for at PwC kanskje ikke var så dumt likevel.
Tro nå ikke et øyeblikk at PwC er best på å lage fest ute på våre høyskoler og universiteter, og på den måten sikre sin popularitet. Heller sushi og opera enn pizza og øl er PwCs oppskrift.
- Vi skal holde det vi lover. Vi skal ikke bygge noe glansbilde, sier Eli Moe-Helgesen som er opptatt av å markedsføre PwC som en god start på karriereveien, uansett hva du måtte få lyst til å gjøre senere.
- Her opplever jeg nærmest ubegrenset med utviklingsmuligheter. Det er bare deg selv det kommer an på, sier Camilla Furuseth, siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, som for snaue to år siden valgte seg PricewaterhouseCoopers som sin første arbeidsgiver.
Orkla-sjef Finn Jebsen kan også glede seg over økt popularitet i årets store karriereundersøkelse, og rykker opp til en sterk 3. plass på økonomenes Topp 50.
VINNERE OG TAPERE
Statoil har ikke bare tatt førsteplassen på Økonomenes Topp 50, Statoil er også det selskapet som har økt sin oppslutning mest (målt i prosentpoeng) fra 2002 til 2003.
Som om ikke det var nok, regnes Statoils konserntraineeprogram som «best in show», og det på tross av at det bare er tre år siden traineeopplegget første gang ble presentert ute på høyskolene og universitetene.
Mer enn 2300 studenter søkte i år på Statoils toårige traineeprogram. En av 100 slapp gjennom nåløyet. Det betyr at 23 av de glupeste hodene vil gå inn i Statoils talentpool fra høsten av.
Blant årets vinnerbedrifter (som har økt sin prosentoppslutning mest) finner vi ellers LOréal, SAS, Norges Eksportråd, Norges Bank, Ringnes og Shell.
Taperne i årets «beauty contest» på de økonomiske lærestedene er i første rekke KPMG. Vi ser ikke bort i fra at Finance Credit-skandalen kan ha spilt inn her. Ellers taper Ernst & Young, Telenor, Accenture, Norad og Storebrand terreng på de økonomiske lærestedene.
Statoil er årets soleklare vinner også blant ingeniørene, og har økt sin prosentoppslutning med hele 5,6 prosentpoeng.
Ellers har Sintef, Schlumberger, Oslo Kommune og Nokia økt sin oppslutning blant årets ferske ingeniørkull.
Blant taperne på ingeniørenes Topp 50-liste finner vi i år Kværner, Accenture og Veidekke, som må se at relativt sett færre avgangsstudenter drømmer om en karriere der.