Den som synes får jobben
1. Den nye arbeidsgiveren er en kjøper - av deg
Selg inn deg selv, og vis hvor godt du oppfyller de kravene foretakene har satt for stillingen: «Dette får dere hvis dere velger meg.» Se på CV-et som en annonse for deg. Leseren skal raskt kunne danne seg en positiv oppfatning av hva akkurat du kan gjøre for dem. Andre søkere kan ha lignende utdanning og erfaring, så gi rekruttereren den informasjonen de vil ha: Fortell om produktene, fortell om deg. Fortell om fordelene med å velge akkurat deg. Snakk om fordeler og meritter. Skill deg fra mengden. Vis at du er unik: «Dette kan jeg gjøre for dere.» Sistnevnte bør gjennomsyre hele søknadsprosessen din.
2. Ditt CV må glinse mest
Styrk dine odds gjennom å tilpasse CV og søknad til hver jobb du søker. Hver jobb er forskjellig. Hver bedriftskultur er forskjelling. Behovene og kravene varierer. Ulike stillinger og bedrifter kan med andre ord kreve at du fremhever ulike deler av kompetansen din.
3. Hvordan skille deg ut i mengden?
I hver situasjon skal du fortelle om de erfaringene akkurat denne organisasjonen vil høre om. Plukk frem de egenskapene og den kompetansen som «matcher» jobben, i tillegg til andre ferdigheter du har utviklet på fritiden og i arbeidslivet. Ikke glem spesielle erfaringer og litt spesielle kunnskap som ikke er direkte jobbrelatert, men som kan være viktig for at foretaket skal gjøre seg opp en formening om deg som person. Når du skriver CV-et, kan det være lurt å intervjue folk som har jobbet sammen med deg for å finne nye innfallsvinkler.
4. Noen CV-tips
CV-et er en døråpner, så vekk interesse! Det kan være en fordel å legge med et bilde. Har du eksempler på meritter som direkte kan kobles til den jobben det er snakk om? Ikke glem suksesshistoriene dine? Har du husket ansvarsområder, gode resultater, nye kunder, spennende prosjekter? Det er ikke årstall og stillinger som er viktig, men resultater, erfaringer og at du kan klare jobben. Hvis du har «hull» i CV-et, gjorde du da andre ting? Har du beskrevet dine mål? Det holder ikke å skrive at du er initiativrik og kreativ, du må vise at du er initiativrik og kreativ, og du har kun et brev og et CV å selge deg inn med.
5. Få CV-et til å skille seg ut
* Tenk at CV-et er en annonse. Den er konkret, gir raskt et overblikk og er selgende.
- Legg ved en kort søknad og skriv hvilke fordeler foretaket får hvis de ansetter deg.
- Legg ved visittkortet ditt. Det ser proft ut, og gjør at det hele ligner litt mer på et vanlig forretningsbrev.