Bygger for bunnlinjen

Publisert: 7. mars 2003 kl 13.04
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

KAMP FOR LØNNSOMHET

Ved inngangen til år 2000 rykket Arild Moe opp som ny adm. direktør i den tradisjonsrike ingeniør- og entreprenørbedriften AF Ragnar Evensen AS.

Og byggene har reist seg i et upåklagelig tempo. På tre år har selskapets omsetning gått fra 800 mill. kroner til nærmere 1,4 milliarder kroner i 2002 (prognose), og det uten at det har gått på bekostning av marginene.

På bunnlinjen landet det sånn rundt regnet 70 mill kroner i fjor, og det er slett ikke verst om vi sammenligner med selskapets hovedkonkurrenter i det norske markedet.

- Vi har veldig mye mer å hente. Potensialet er stort.

Arild Moe fisker opp AF Gruppens bibel, peker på en av selskapets kjerneverdier: «Lønnsom vekst».

- Vi skal vokse samtidig som vi tjener penger.

Saken fortsetter under annonsen

Nå er heller ikke AF Ragnar Evensen hevet over de økonomiske tyngdelover. Det er helt dødt og fullstendig bråstopp i utbyggingen av nye kontorbygg og næringseiendom. Samtidig er det også mindre å gjøre på boligfronten.

- Men det er alt for enkelt å skylde på markedet. Det er ikke noen unnskyldning. Et dårligere marked skal ikke få ødelegge vår inntjening, erklærer Arild Moe.

For å kompensere for inntektsbortfall fra kontorbygg og bolig, har AF Ragnar Evensen AS posisjonert seg for å bygge ut skoler og sykehjem. Selskapet kapret også en storkontrakt med Posten Norge om å rulle ut et posthandelkonsept ved 150 postkontorer fra Agder i sør til Finnmark i nord.

- Vi skal være en «frontrunner», og være tidlig med å identifisere nye prosjekter. Vi skal være fleksible og raske til å organisere oss opp, men også raske med å demobilisere, sier Moe.

I 2003 budsjetterer AF Ragnar Evensen AS med en omsetning på 1,1 milliarder, som er lavere enn fjorårets tall, og styrer mot et plussresultat også i år. Budsjettet peker mot noe lavere fortjenestemarginer i 2003 sammenlignet med fjoråret.

BYGDE SEG BIL

I 16-17-års alderen gikk Arild Moe til anskaffelse av ikke mindre enn tre biler som hadde sett sine beste dager, og plukket det beste fra hver av dem til å lage en fullt ut kjørbar Ford Cortina. Vrakrestene ble returnert til Brødrene London for opphugging.

Saken fortsetter under annonsen

Han bestemte seg for å gjøre noe mer ut av militæret enn den pliktige førstegangstjenesten, og rykket inn på Befalsskolen for Hærens Samband.

- Jeg ble stadig utfordret, og utviklet meg som person.

Arild Moe vurderte å ta sivilingeniørstudiet ved NTH i Trondheim (nå en del av NTNU), men følte seg ikke helt overbevist om at ingeniørveien var den rette for ham.

Valget falt i stedet på Oslo Ingeniørhøgskole, som tilbød et kortere ingeniørstudium. Dette var på midten av 1980-tallet, og alt som smakte av elektronikk og data var «hot» og svært så gjevt.

Arild Moe fulgte popularitetsstrømmen til elektronikklinjen, men fant raskt ut at det ikke var noe for ham. Det gikk bare en uke før han meldte overgang til Ingeniørhøgskolens studieretning for anlegg.

- Jeg var fascinert av logistikken rundt de store anleggsmaskinene, og flytting av store mengder masse.

Han gjorde seg ferdig med Oslo Ingeniørhøgskole, og satte kursen for Agder Ingeniør- og distriktshøgskole i Grimstad for å studere «økonomi for ingeniører».

Saken fortsetter under annonsen

LIVET I BRAKKEBYEN

I 1989 var anleggsingeniør Arild Moe klar for å sette spor etter seg i det norske landskapet, men det var ingen som hadde bruk for den nyutdannede ingeniørens tjenester.

Han søkte nødhavn som kontormedarbeider i Justisdepartementet, mens han fortsatte å søke jobb. Han slapp unna med seks måneders tilværelse som «kontorrotte» før han fikk innpass som stikningsingeniør i AF Spesialprosjekt AS, et selskap i AF Gruppen, som fortsatt var under oppbygging.

Arild Moe ble sendt til Sandvika for å stikke ut retninger, og måle på det meste, lese tegninger og beregne masser som skulle kjøres i forbindelse med utbyggingen av motorvei gjennom Sandvika. Og så ble han trukket med i arbeidet med internkontroll, sikkerhet og miljøspørsmål.

Neste stopp var Kollsnes, og ilandføring av gass fra Trollfeltet. Arild Moe fikk brynt seg i rollen som sikkerhetsleder.

- Det var et spektakulært prosjekt, et stykke ingeniørkunst som ikke hadde vært gjort tidligere. En stor happening, sier Moe. Men også tre år som ukependler til Vestlandet, og et brakkeliv på hybelriggen.

- Det er et spesielt liv, der du drar hjemmefra søndag kveld, og så er du konsentrert om jobb fra mandag morgen til fredag kveld. Det er et veldig spennende miljø, og du blir godt kjent med folkene rundt deg.

Saken fortsetter under annonsen

FRA ANLEGG TIL SJEFSSTOL

AF Gruppen legger vekt på at nye rekrutter først skal gjøre seg kjent med produksjonen og starte ute på anlegg slik Arild Moe gjorde det.

- Så begynte ballen å rulle, både for AF Gruppen og meg selv, sier Moe.

Etter Kollsnes gikk turen til hovedkontoret i AF Spesialprosjekt før han ble sendt ut på anlegg igjen. Først til Gardermoen, og utbygging av Østre Banesystemer på hovedflyplassen, et prosjekt som blant krevde at 6 mill. kubikk masse (!) skulle vekk.

- Det går rundt regnet 10 kubikk på en lastebil, sier Moe i et forsøk på å anskueliggjøre de ufattelige dimensjonene.

Fra Gardermoen gikk turen til Kårstø og utvidelse av et mottaksanlegg for propangass. Her fikk Arild Moe prøvd seg ute i linjen, først som ass. prosjektleder og senere prosjektleder.

Så ble han løftet opp i konsernselskapet AF Gruppen ASA der han ble satt på som organisasjonssjef. Det skulle gå mindre enn et år før han ble utpekt til ny adm. direktør i AF Gruppens største operative selskap, AF Ragnar Evensen AS.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg har vokst opp i AF Gruppen, og har ikke vært andre steder, konstaterer Arild Moe, som har mer lyst til å snakke om AF Gruppen enn om seg selv. I god AF-ånd.

Han er et levende bevis på at AF Gruppens konsernsjef Per Aftreth mener alvor når han i siste årsrapport skriver at «Lang fartstid i selskapet er en premiss for å bli toppleder». Og det finnes ingen snarveier til toppen. Det er lange dager og hardt arbeid som gir de gode resultatene.


Arild Ingar Moe
Administrerende direktør i AF Ragnar Evensen AS, som inngår i børsnoterte AF Gruppen ASA.
Født: 13. februar 1965 i Oslo, oppvokst i bydelen Bjerke.
Utdanning: Anleggsingeniør fra Oslo Ingeniørhøgskole, 1988. Bedriftsøkonom fra Agder ingeniør- og distriktshøgskole i Grimstad, 1989. Befalsskolen for Hærens samband, 1985.
Fritid: Familieliv med kone og to barn. Har en «lidelse»: Se ishockeykamper fra tribunen. VIF-patriot og styremedlem i Vålerenga Ishockey AS. God mosjonssyklist, sykler Birkebeinerittet.
Sivil status: Gift, to barn
Aktuell: Med Arild Moe som sjef har AF Ragnar Evensen AS vokst fra 800 mill. kr. til snaue 1,4 milliarder kroner i 2002. Fjoråret gjøres opp med en resultatmargin på vel fem prosent.
Motto: «Vi skal bygge det som skal bygges».