Bøker: Ledernes egen bokklubb

Publisert: 1. oktober 2003 kl 15.25
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Mens størsteparten av de norske boklubbene har nærmere 90 prosent kvinnelige medlemmer, har Bokklubben Bedre Ledelse godt over halvparten mannlige medlemmer. Nøyaktig hvor mange menn, og kvinner, som er medlem av bokklubben vil ikke redaktør Gerd Moss røpe for Økonomisk Rapports lesere. Men hun sier at mange av konkurrentene nok skulle ha likt å ha sett medlemslisten.

- Utviklingen av medlemsmassen har vært stabil etter at vi «løftet» antall klubbmedlemmer opp på dagens nivå på midten av 1990-tallet, sier Gerd Moss. Men hun understreker at selv om bokklubbens ledelse er fornøyde med utviklingen, har de på ingen måte slått seg til ro med dagens antall medlemmer. Nye ledere, og andre som er interesserte i tidsriktig litteratur om økonomi og ledelse, skal rekrutteres.

- Vi markedsfører klubben via mange ulike kanaler, blant annet via nettet, direkte markedsføring, annonser i tidsskrifter og aviser, sier Moss.

ETTERLYSER NORSKE FORFATTERE

Bokklubben Bedre Ledelse henvender seg først og fremst til ledere, og størsteparten av medlemmene er privatpersoner, ikke firmaer, som ønsker å oppdatere seg. Bokklubben fyller 15 år neste år, og utgir i dag 12 titler i året. Størsteparten av titlene er oversatt fra amerikansk, engelsk og andre språk til norsk, men det finnes også en del norske forfattere blant utgivelsesbøkene.

- Vi ønsker å tilby en liste som er sammensatt av praktiske bøker, for eksempel om forhandlingsteknikk og kommunikasjon, og bøker mer i retning av selvutvikling og moderne ledelse. Et godt eksempel her er Johan Veltens bok «Arbeidsglede» som ble utgitt i mai i år, sier Moss.

Bokklubbredaktør Moss er selv med på å ta avgjørelsen om hvilken bok som skal være månedens hovedbok i bokklubben hver måned. Til å hjelpe seg med avgjørelsen har hun flere konsulenter.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi får selvfølgelig flest bøker fra utenlandske forfattere, men et mål er at vi stadig skal satse på litteratur som er skrevet for ledere av norske forfattere, sier hun.

TIDSRIKTIGE BESTSELGERE

- Hvorfor kjøper ledere ledelseslitteratur via en bokklubb?

- Jeg tror at mange ledere har dårlig tid, men at de samtidig har lyst til å oppdatere seg og lese litteratur som omhandler sitt fagfelt og om ledelse generelt. De har ikke tid til å gå rundt i en bokhandel å lete på måfå etter interessante bøker. I vår bokklubb presenterer vi dem for et utvalg bøker. Vi har foretatt en grundig research for å finne de riktige bøkene, og i tillegg til månedens hovedbok tilbyr vi medlemmene også å lese om månedens utvalgte forfatter og gir dem en oversikt over tidligere utgivelser. I tillegg til å vise tidligere utgivelser, får de også tilbud om ekstrabøker som ikke har vært hovedbøker. Det kan for eksempel være bøker om markedsføring, salg, om å jobbe i utlandet - altså titler som er for «smale» til å være hovedbøker i klubben, forteller Gerd Moss. I to år har hun sittet i redaktørstolen i denne omgang, men hun har vært tilknyttet bokklubben bedre Ledelse siden 1991.

- Hvilke bøker har solgt best og hvorfor?

- Norske Otto Risangers Pengeboka om personlig økonomi og tips til privatpersoner er hvert år en av de mest populære bøkene. Johan Veltens bok Arbeidsglede har også solgt godt i år. Jeg tror årsaken til at disse selger så bra, er at temaet er tidsriktig, og ikke minst at problemstillingene og temaene angår mange av oss.

Av de mer praktiske bøkene har blant annet Cloke & Goldsmiths bok Løs konfliktene på arbeidsplassen solgt bra. En av de siste bøkene som er kommet i klubben, John Timperleys Bygg effektive nettverk traff også målgruppen. Denne er helt klart en aktuell bok i forhold til hvor viktig det er med nettverk når arbeidsmarkedet er stramt.

Saken fortsetter under annonsen

Redaktør Moss er fornøyd med bokklubbens utvikling, men sier at mulige forbedringer og endringer diskuteres kontinuerlig - som i alle

bokklubber. - Vi kan alltid bli bedre og dermed få flere medlemmer, avslutter hun.