138429282_dame_.jpg

Bli mer effektiv

Publisert: 14. januar 2010 kl 09.21
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Finn energityvene dine, oppfordrer den svenske effektivitetcoachen Louise Widén.

Mange vil oppleve at avbrytelser stjeler energi. Det dukker stadig opp telefoner, e-post og møter, og når arbeidsdagen er over lurer man på hva man egentlig har fått gjort den dagen. Struktur er et nøkkelord, ifølge Widén. Har du for mange løse tråder samtidig, orker ikke hjernen bearbeide alt, og stressende tanker dukker gjerne opp på en senere tidspunkt. På fritiden, eller kanskje når du skal sove. Det gjelder å få orden på stresset og finne en balanse gjennom dagen ved å også gjøre noe som gir energi, råder Widén i et intervju hos e24.se.

Hva som fungerer som energipåfyll, vil være personavhengig. Det kan være en kaffekopp med en venn eller å trene. Men man skal heller ikke undervurdere korte pauser gjennom arbeidsdagen, som å ta seg en tur bort til kaffeautomaten.

Effektivitetscoachen anbefaler at man fører en logg over hva man har tenkt å gjøre, og hva som faktisk ble gjort gjennom dagen. Når du har fått oversikt over hva du blir avbrutt av, kan vurdere om du må være til stede på alle møter, om du alltid skal være tilgjengelig og om du tidvis kan jobbe et annet sted hvis du sitter i et forstyrrende kontorlandskap.

For å unngå at oppgaver hauger seg opp, er det et tips å forsøke å unngå dobbelhåndtering. Bestem deg med én gang når du får et spørsmål i en e-post, så slipper du å gå tilbake for å ta en beslutning senere. Widén har her et tips hun kaller to-minutters-regelen: Kommer det opp noe det tar mindre enn to minutter å gjennomføre, kan det beste være å gjøre det med én gang og være ferdig med det.

Andre tips fra Widén:

• Jobb med ryddig skrivebord
Å måtte se på hauger med papir er stressende. Forsøk å være hard mot deg selv. Trenger du papirene? Kan du i så fall arkivere dem?

• Ikke sjekk e-posten hele tiden.
Håndtér den i blokker, for eksempel når du kommer på jobb, klokken 12 og klokken 15.

Saken fortsetter under annonsen

• Lag en ukeplan.
Avslutt uken med å tenke gjennom hvilke løse tråder du har å jobbe med. Noter dem ned, så slipper du å tenke på dem når du ikke jobber.