BilNytt: Sommeren i en bil
Har man vært uheldig med sin første bilferie kan det være at man kvier seg til å sette seg bak rattet igjen. Men en mislykket ferie trenger rett og slett ikke å gjenta seg. Med litt planlegging, og noen enkle forberedelser kan bilferien bli drømmeferien. Du står friere til å velge sted og kan dra utenfor allfarvei, som det så pent heter. Der kan du finne akkurat ditt ferieparadis. En liten landsby, med det lille gjestgiveriet som har verdens beste frokost, og utsikt over en fantastisk bukt. Akkurat det stedet finner du kanskje ikke når du sammen med 150 andre feststemte, og lettere animerte nordmenn, setter deg i charterflyet på tur til "syden", med påfølgende grisefest.
Nordmenn bruker mye penger på ferier. Mange drar til utlandet, men Per-Arne Tuftinf direktør for informasjon og samfunnskontakt i Norges Turistråd kan fortelle at hele 2/3 deler av turistene i Norge er nordmenn som reiser i eget land.
- Det er vanskelig å si hvor mange av disse som reiser med bil, men det er det langt største feriemåten, kan Tuftin fortelle Økonomisk Rapport.
TUR I NORGE
Men også andre kommer til Norge med bil. Gjesteundersøkelsen 2002 som Transportøkonomisk Institutt og Norges Turistråd har laget viser at av de cirka 2,5 millioner utenlandske gjestene som besøkte Norge i perioden mellom mai og september i 2002 krysset vel 1,3 millioner grensen på veiene. Over 50 prosent kommer altså med enten bil eller buss.
Totalt sto bil og bussturistene for nesten en fjerdedel av alle feriebaserte, utenlandske gjestedøgn. Det vil si når de forretningsreisende er trukket fra. Dette utgjør 9,2 millioner gjestedøgn i sommersesongen. Og det er hovedsakelig tyskere, skandinaver og nederlendere som besøker landet vårt med bil.
Totalt sett for 2002, når man også ser på vintersesongen, utgjør feriegjestene som kommer med bil og buss 60 prosent av alle utenlandske overnattingene.
DEJLIG Å VÆRE NORSK
Bilturistene er stor butikk, ikke bare i Norge, men også for andre land som blir hyppig besøkt av nordmenn. Markedssjef Vidar Mørch i Danmarks Turistråd, kan skryte av å være det landet som hyppigst får besøk av feststemte Ola og Kari.
- Tar man med alle feireformene er vi den desidert største destinasjonen for nordmenn. Tallene viser at vi har over 2,3 millioner overnattinger av nordmenn, og hovedvekten av de som kommer er bilturister, kan Mørch fortelle. Det typiske er at man har Danmark som reisemål, og leier kanskje et feriehus i en uke. Og legger turen innom Legoland.
- Har du et godt råd til dem som planlegger å dra på bilferie til Danmark i sommer?
- Kjøp gode kart. Nordmenn er blitt flinke til å forhåndsbooke nok til at ferien blir en suksess, men å holde åpen nok muligheter til å ta ting på sparket. For å finne de gode områdene trenger man gode kart, sier Mørch.
ERFAREN BILTURIST
At et godt kart er alfa og omega er forbrukerøkonom i DnB, Aud-Helen Rasmussen, enig i. I tillegg til å ha hjulpet Økonomisk Rapport med å lage en liste over kort- og ferieråd (se egen sak), er hun en erfaren bilturist. Fem ganger har hun tatt med seg mannen og barna, pakket bilen, og kjørt nedover Europa.
- Fantastisk fin måte å oppleve ting på, men det er viktig å planlegge godt. Og ha gode kartverk. Både av området og byene du skal inn til. På vår første tur kjørte vi for eksempel inn i Paris. Å kjøre inn i en by uten et godt bykart er ingen god ide, forteller Rasmussen.
På siste bilferie benyttet de Autoroute, en interaktiv kartløsning. Hun kan fortelle at det fungerte meget bra.
Det er ikke alltid lett å ha med seg barn når man skal ut å på lange kjøreturer. Da barna var små fant Rasmussen frem til en løsning som fungerer for hennes familie.
- Vi kjører aldri etapper som er lengre en to timer, og er flinke til å ta planlagte raster. Samtidig passer vi på å alltid ha noe spennende ventende i enden av en lang dag. For eksempel har vi konsekvent tatt inn på hoteller med badebasseng. Slik er viktig for barna, sier Rasmussen.
Hun forteller at de også forsøker å komme til de forskjellige byene før klokken 18.00 slik at de får noe ut av stedet.
Med barn er det også viktig å være litt mer strukturerte en om man bare er voksne personer.
- Vi planlegger godt på forhånd, og forsøker å finne hoteller som er barnevennlige. Samtidig velger vi når vi skal ha rene transportetapper, og når vi legger inn opplevelser. Man får ikke sett alt, og skal du oppleve ting er det viktig å komme seg av de store motorveiene, forteller hun.
Noen enkle tips fra Rasmussen: Husk passet. Ha en god reisehandbok. Leser du den på forhånd finner du lettere de gode opplevelsene. Ha en bil med klimaanlegg dersom du om sommeren skal til Syd-Europa. Det blir fort varmt. Ha nok drikke i bilen, sjåføren trenger veske for å være konsentrert. Ta oppgaven som kartleser på alvor. Forsøk å forutsi avkjøringer, og filskifter. Slik kan sjåføren konsentrere seg om trafikken. Det kan gå fort på motorveiene. Ta med en medisinveske med det mest nødvendige i. Slik at du kan nyte maten i landet du besøker. Ikke pakk for mye, du trenger sjeldent å ta med deg stoler og bord. Tegn reiseforsikring dersom du skal på bilferie. For å få kredittkort-reiseforsikring må du betale over halvparten av ferien med kortet. Det kan fort oppstå tvilstilfeller når det gjelder slike reiseforsikringer ved bilferier. Slike ting bør være i orden dersom ulykken skulle være ute.
- Husk også på at det kan være litt vanskelig å parkere store biler i land som er mest vant til små Fiater, avslutter Rasmussen. Hun kan fortelle at de selv omtrent måtte løfte bilen ut av en parkeringsplass i Italia.
AKTIVISER BARNA
Statoil er en stor aktør på de norske veiene. De har kommet med en løsning som skal sikre trafikken, samtidig som barna blir aktivisert. Pressetalsmann Knut Hansen kan fortelle at Statoils Sommerpass er et aktivitetshefte som han selv har benyttet med stort hell.
- Vi var på bilferie til Danmark og Sommerpasset slo veldig godt an. Når unger slåss og hyler i baksetet påvirker det ofte kjøringen til sjåføren. Man kan miste noe av oppmerksomheten. Sommerpasset gjorde at våre barn hadde andre ting å konsentrere seg om, sier Hansen. Han forteller at heftet er gratis, og kan være veldig grei å ha liggende i bilen.
KORTRÅD
- To kort. Husk at et kort kan bli avmagnetisert eller ødelagt. Kredittkort gir også veldig god oversikt over forbruket. Oppbevar gjerne kortene på forskjellige steder.
- Slipp aldri kortet ditt av syne. Ikke la kelneren ta med kortet ditt på bakrommet. Da kan det misbrukes.
- Lær deg PIN-koden utenat, og noter den aldri på papir eller kamufler den i et annet nummer. Alle disse triksene kan tyvene mer om enn deg.
- Betal ferien med kredittkortet så får du ofte automatisk reise- og avbestillingsforsikring. Unntak - bilferie. Da bør du ha egen reiseforsikring.
- Sørg for at ingen står bak deg og ser koden når du taster den. Sjekk også alltid beløpet før du signerer notaen.
- Ta vare på feriekvitteringene og sjekk mot kontoutskriften. Du kan bli dobbelt belastet.
- Betal med Visa-kortet når du handler i grensenære butikker i Sverige. Da får du best kurs. Bruker du Visa-kortet er det Visa Norge som setter kursen og det er den til enhver tid gjeldende kurs du blir avregnet mot.
- Ikke ta med store pengebunker på utenlandsturen. Ta bare med litt håndpenger. Da slipper du å være redd for å bli frastjålet feriebeholdningen, i tillegg er det ofte mer lønnsomt å veksle i det landet man kommer til.
- Er uhellet ute - ring assistanse- og sperretjenesten med en gang. Oppbevar ikke nummeret til dem sammen med kortet - da har du det ikke når du trenger det som mest. Toalettmappen kan være et smart sted den blir sjelden stjålet sammen med kortene.