BilNytt: Møllergruppen

Publisert: 18. mars 2003 kl 13.33
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Volkswagen har siden 1948 vært grunnfjellet i bilvirksomheten til MøllerGruppen. Med årene har nye merker fra det tyske bilkonsernet kommet til. I dag står Møller for importen av Audi (1974) fra Tyskland, Seat (1989) fra Spania, og Skoda (1991) fra Tsjekkia. Alle disse fabrikkene eies av Volkswagen AG.

I 2002 håndterte MøllerGruppen hver femte personbil som ble solgt i Norge. VW Caddy var markedets mestselgende ”pizza-racer” og omtrent hver fjerde varebil / minibuss som ble solgt hadde VW merke i grillen.

Møller hadde også importansvar for de to amerikanske merkene Jeep og Chrysler. Møller US-Import blir nå overtatt av Bertel O. Steen. Fusjonen mellom Daimler og Chrysler gjorde det naturlig.

TILBAKE PÅ TOPP 2004?

I januar buttet det litt for MøllerGruppen. Da solgte man færre Volkswagen og Audi stod på stedet hvil i forhold til i fjor.

- Vi har nedjustert våre forventninger til 2003 noe. Det har sammenheng med at salget av firmabiler, som var viktig for oss totalt sett, har gått kraftig tilbake og at vi er inne i siste sesong med dagens Golf. Vi regner med at den nye Golf’en vil gjøre seg sterkt gjeldene på salgsstatistikken om ett år. Høsten 2004 får vi også en helt ny Passat, sier informasjonssjefen i Harald A. Møller AS, Arne Lorvik.

Han tror Toyota vil bli Norges mest solgte bilmerke i år som i fjor, men regner med at Volkswagen er tilbake på topp i 2004 / 2005.

Saken fortsetter under annonsen

Toyota har hatt bedre tak på kundene enn Volkswagen. Toyota-kundene er godt fornøyd med service, kvalitet, garantibehandling og oppfølging. Volkswagen er et av de merkene som skårer dårligst i slike undersøkelser. Nå har MøllerGruppen gjort flere grep for å bedre på dette. Blant annet har man utvidet garantitiden til tre år og lagt vekt på en mer direkte og kundevennlig service.

Ulempen til japse-importøren har til nå vært kjedelige biler. Med RAV 4, en moderne Corolla og den frekke Yaris-modellen er dette i ferd med å endre seg. Når Avensis-modellen kommer i nye utgave denne våren, er vi ikke i tvil om at den vil ta et stort jafs i ”Passat-segmentet” i år.

ØNSKER SUV

Lorvik innrømmer at Møller er misunnelig på Toyota som har RAV 4.

- Denne biltypen blir bare mer og mer populær i Norge. For oss er det en ulempe at den bilstørrelsen som til nå har vært dominerende, nemlig Golf-klassen, ser ut til å miste kunder. Men Golf-magien tror jeg ikke vil forsvinne. Golf er et sterkt merkenavn. Selv om modellen er seks år gammel er den fortsatt den mest solgte bilmodellen i Norge. Ny Golf-modell vil helt sikkert gi oss et kraftig løft i salget, sier Lorvik.

- Nå skjer det mye positivt med de merkene vi representerer også i 2003, understreker han. Størst forventninger har MøllerGruppen til den nye Touran-modellen som kommer på markedet i mai. Det er en moderne flerbruksbil med syv seter og fleksibel innredning som vil konkurrere med blant annet Opel Zafira. Lorvik regner med at VW Touran med 115 hk FSI motor og en prislapp i underkant av 300.000 kroner vil selge best i Norge.

- Vår prognose er å selge rundt 850 VW Touran i 2003, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Langsiktig og strukturert merkevarebygging er hovedårsaken til Volkswagen konsernets suksess.

- Vi følger stort sett opp den filosofien og imagen fabrikken legger opp til. Det har gitt suksess også i Norge, sier Lorvik.

Skoda er kanskje det beste eksempelt på nettopp dette. Bilmerket var kjent for elendig kvalitet. I løpet av noen år maktet man å gjøre bilen til et fornuftig alternativ for folk som kjøpte bil med hodet. Kunder som setter seg grundig inn i tema bil før de handler, finner fort ut at Skoda er en rimelig bil med Volkswagen-teknologi og -kvalitet.

Målet til Møller ved reintroduksjonen av Skoda i Norge var en markedsandel på 3 prosent i 2002. Allerede i 2000 hadde Skoda oppnådd denne markedsandelen.

- Dere har ikke lykkes like bra med Seat?

- Nei. Den posisjoneringen fabrikken la opp til stemte ikke med imagen merket fikk i Norge. Det kom av at modellene var ”feil”. Nå har vi fått nye, spennende modeller og vi har bestemt oss for å konsentrere innsatsen til de store byene. Det innebærer en halvering av forhandlerapparatet og at vi ikke vil ha dedikerte Seat forhandlere nord for Trondheim, forklarer Lorvik.

Han tror Seat vil oppnå en markedsandel på 0,8 prosent i år som er det samme som i fjor.

Saken fortsetter under annonsen

STYRER DIREKTE

Av totalt 130 Møller tilknyttete forhandlerne ved årsskiftet, eide Møller 35 stykker. De forhandlerne man eier, er egne aksjeselskap. Omsetningen i detalj-leddet,som var på 5,2 milliarder kroner i fjor, fordelte seg 50/50 mellom de egeneide og de frittstående forhandlerne.

Møllergruppen har i lang tid hatt som strategi å eie alle store, viktige forhandlere selv.

- Vi har ment og mener fortsatt at det er en viktig forutsetning for å lykkes, sier Lorvik.

Når det såkalte gruppe-unntaket for bilbransjen blir revidert, kan det også ha betydning for importøren at han eier detaljleddet. I fremtiden vil nemlig hvem som helst kunne importere og selge nye biler til Norge. Nå frykter ikke MøllerGruppen dette siden man er i ferd med å harmonisere prisene over hele Europa. ”Parallell-importør” vil ikke kunne skaffe seg gunstigere innkjøp enn den offisielle importøren.

- Vi ser for oss større konkurranse på service og verksted aktivitetene. Skal vi hevde oss mot frittstående verksteder i fremtiden, må vi hele tiden bli mer effektive og kundeorienterte, sier Lorvik.

I år vil MøllerGruppen utnytte sitt eget forhandler- apparat for å ta litt av den kaka som import av brukte biler har gitt mer eller mindre seriøse aktører.

Saken fortsetter under annonsen

Årsaken til at det er lukrativt å importere biler til Norge er en sterk kronekurs og det såkalte bruksfradraget. Bruksfradraget er en avskrivningssats som brukes ved beregningen av importavgiftene. Den er for høy mener bilbransjen.

- Vi jobber for at den skal reduseres, men siden så ikke ser ut til å skje, har vi bestemt oss for å begynne bruktimport i egen regi. Den vil bli styrt sentralt, men kanalisert gjennom forhandlerne. Vi tar fullt ansvar for de bruktimporterte bilene og selger dem på vanlige vilkår. I første omgang vil nok vår import konsentrere seg om de modellene man i forhandlerapparatet ønsker seg flere av, sier Lorvik.

LAVERE OMSETNING

Omsetningen i MøllerGruppen svinger med nybilsalget i Norge. Den gikk ned i fjor. Lorvik regner med en viss nedgang i år også.

- Ser vi på detaljleddet står nybilsalget grovt sett for 80 prosent av omsetningen mens 20 prosent er knyttet til service og reparasjoner. Det er klart at en nedgang i totalsalget av nye biler fører til lavere omsetning, sier Lorvik. Han understreker imidlertid at MøllerGruppen har solid økonomi og at man har god kontroll med kostnader og inntjening.

- For 2003 budsjetterer vi med et resultat på linje med 2002, sier han.


Saken fortsetter under annonsen

MØLLERGRUPPEN
MøllerGruppen er et familieselskap med åtte eiere. Primæraktiviteten er import og salg av personbiler og lette nyttekjøretøyer. Selskapet ble etablert under navnet Strømmen Auto AS i 1936 og begynte import av Dodge og DeSoto samme året. I 1946 overtok Harald A. Møller alle aksjene i selskapet. To år senere startet han med import og salg av Volkswagen. De viktigste selskapene i MøllerGruppen er bilimportøren Harald A. Møller AS, Møller Detalj AS som eier forhandlere, Møller Eiendomspartner AS og Møller Investor AS. MøllerGruppen har også import /salg av biler i de to Baltiske statene Latvia og Litauen.




































MARKEDSANDELER PERSONBILER
20022003
Volkswagen12,80 %12,30 %
Audi4,70 %4,50 %
Skoda2,70 %2,70 %
Seat0,80 %0,80 %
Kommentar: Prognose for 2003
















































































MØLLERGRUPPENS BILIMPORT

Mrd. kr

Volkswagen1,2
Audi0,7
Skoda0,2
Seat0,1



MØLLERGRUPPENS OMSETNING
(Bruttotall 2002 i mrd. Kroner)
Bilimport
* 3,9

Detalj
5,2

Eiendom
0,5

Baltikum
0,2

* Inkludert 0,2 milliarder kroner gjennom Møller
US Import AS.



NYE BILMODELLER I 2003
VW Touareg -februar
VW Beetle Caberiolet -april
VW Touran -mai
VW Phaeton diesel -mai
Audi A-3 -juni

































MARKED, OMSETNING OG RESULTAT
200220001998
MøllerGruppens totalmarked - bil, ant.117 244133 041154 249
Omsetning bil - mrd kr9,3
* 12,5


* 13,0

Resultat bil - mill kr145190332
*Tallene er ikke direkte sammenlignbare. I 1998 og
2000 var engangsavgiften inkludert i importørenes omsetningstall.