BilNytt - Lavere bilskatt i vente

Publisert: 19. juni 2003 kl 16.01
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Firmabilskatten er kanskje ulovlig høy i dag. Økonomisk Rapport brakte i april nyheten om at syv næringslivsorganisasjoner har klaget Skattedirektoratet inn for Sivilombudsmannen med spørsmål om ikke firmabilskatten er ulovlig høy.

Sivilombudsmannen ba direktoratet om forklaring. Skattedirektoratet sier i sitt svar at deres fordelssatser over tid kan ha blitt for høye og at de skal foreta nærmere gjennomgang av satsene i løpet av året.

Firmabilbrukere skal skatte av fordelen av å ha firmabil. Jo dyrere det er å holde bil, jo større blir fordelen med å ha firmabil, og skatten blir tilsvarende høyere. De syv klageorganisasjonene mener at Skattedirektoratet bruker tall som ligger fra 42 til 57 prosent over det organisasjonene mener er riktig nivå.

SEN REAKSJON

Administrerende direktør Tore Fritsch i Skattebetalerforeningen sier at de ga Skattedirektoratet sine beregninger og synspunkter i mai 2002, men at det ikke kom noen reaksjon fra direktoratet før det fikk en henvendelse fra Sivilombudsmannen.

- Vi akter å forfølge saken gjennom Sivilombudsmannen. Det må tydeligvis til for å få til en dialog med Skattedirektoratet, sier Fritsch.

De syv organisasjonene arbeider i disse dager med et svarbrev til den forklaringen direktoratet har sendt Sivilombudsmannen.

Saken fortsetter under annonsen

Fritsch har lagt merke til at direktoratet skriver at de fastsetter satsene forut for inntektsåret av praktiske årsaker.

- Fritsch poengterer at satsene skal reflektere de riktige kostnadene. Han spør seg derfor om direktoratet noen gang foretar en vurdering i etterkant for å se at de satsene de bruker faktisk har vært riktige.

Direktoratet forklarer at satsene for 2002 ble fastsatt i november året før basert på utvikling i konsumprisindeksen. Fritsch mener at indeksen over tid ikke tar hensyn til at biler bruker mindre drivstoff og krever lavere vedlikehold enn tidligere.

Skattebetalerforeningens leder fastslår at direktoratet er enig med klageorganisasjonene i at verdiforringelsen på bilene ligger mellom 1,00 og 2,50 kroner per kilometer.

- Resten av kostnaden myndighetene operere med må nødvendigvis være drift og vedlikehold. Her opererer de med et beløp som er to - tre ganger høyere enn det vi mener er riktig, sier Fritsch.

Han synes svaret Skattedirektoratet har gitt Sivilombudsmannen kunne vært klarere og mer utfyllende.

- Det smaker av forhaling, men direktoratet beveger seg i riktig retning, sier Fritsch.

Saken fortsetter under annonsen

TILBAKE-
BETALING

Hvis enden på visa blir at satsene settes ned, mener Fritsch at det i hvert fall skal være med virkning fra 1. januar 2002. Det betyr at alle firmabilbrukere vil få tilbakebetalt for mye skatt. Motargumentet er at det blir for mye arbeid for skattemyndighetene, men Fritsch mener vi ikke kan ha en tilstand der myndighetene kan skaffe seg ekstrainntekter ved å forhale en sak. Han minner om at Skattedirektoratet kunne tatt tak i saken for over ett år siden.

Økonomisk Rapport følger utviklingen av saken.