Bilnytt: Alfistene kan glede seg
159-eren er en dyrere og større bil enn forgjengeren. Bilmerkets frelste tilhengere (alfistene) i Norge må ta seg en tur til Frankrike, Tyskland eller Italia for å kunne lukte, beføle og kjøre vidunderet i sommer. De første bilene ruller ut på markedet i de største europeiske landene til sommeren. I august starter produksjonen for det norske markedet. Salgssjef Svein Staalstrøm i Motor-gruppen regner med at bilen bare vil være i salg et par måneder i 2005, og at de i løpet av den perioden kommer til å selge et 20-talls biler. Og bilene blir solgt i Sør-Norge. Staalstrøm forteller at det nesten ikke selges Alfa Romeoer nord for Trondheim. (Noen få eksemplarer selges av en forhandler i Tromsø.)
- Design og annerledeshet, svarer Staalstrøm på spørsmål om hva hans beste salgsargument for 159-modellen vil være.
De som kjøper bilen er på jakt etter en spesiell bil, men de har ingen spesielle ytre kjennetegn, verken landets 100-150 alfister eller den andre gruppen kjøpere som tilfeldigvis velger seg en Alfa Romeo. Staalstrøm sier at alt fra Ford Mondeo til BMW er konkurrenter til den italienske stoltheten.
Staalstrøm har ingen idé om hvor mye den nye bilen vil koste, men den vil bli dyrere enn forgjengeren. Det mest vanlige salget av en Alfa Romeo 156 har vært en 1,8 liter til 304.000 kroner.
NY PLATTFORM
159-modellen er ingen modernisering av den gamle modellen. Den er bygget på en ny plattform med nye motorer og girkasser. Fabrikken har forsøkt å kombinere en kompakt, kraftfull stil med god romslighet. Produsenten mener at designer Giorgetto Giugiaro og Alfa Romeos styling center har klart å utvikle en bil som ingen kan forveksle med andre bilmerker. Alle skal se at det er en Alfa Romeo som kommer på veien. Fronten domineres av en grill som ligner på et våpenskjold, og som er slik formet at det påvirker inntrykket av hele bilen. Også frontlyktene har fått ny utforming. Et annet poeng fabrikken trekker frem når det gjelder stilen, er at bilen har fått vide hjulhusåpninger, som markerer bilens bredeste punkt. Det skal skape en følelse av at bilen sitter klistret til veien.
159-modellen er større og mer konfortabel enn forgjengeren. Den er 4,66 meter lang.
Fabrikken påstår at bilen er klasseledende innen passiv sikkerhet. Den skryter av flerlags stålplater, lasersveising og kanalelementer som er sammenbundet både i lengde- og høyderetning og mye mer. Resultatet skal være en vridstyrke i karosseriet på180 000 daNm/rad. Sagt på forståelig norsk, betyr det best i klassen for passiv sikkerhet. Av mer snacksy ting nevner vi innovative belteforsterkere med belastningsbegrensning og forstoler med anti-whiplash-funksjon, og åtte kollisjonsputer, inkludert spesielle puter som beskytter knærne og sideputer som strekker seg langs hele siderutenes lengde.
260 HESTER
Den sterkeste motorutgaven er en 3,2 liter på 260 hk. Deretter følger en 2,2 liter (185 hk) og til slutt en 1,9 liters motor (160 hk). Den kraftigste dieselmotoren er en 2,4 liter med 200 hk. Deretter følger to 1,9 liters 150 hk/16 V og 120 hk/8 V.
159-modellen har nytt hjuloppheng, mens bremsesystemet er i klassisk Alfa Romeo-tradisjon. Alfa Romeos teknikere har samarbeidet med dekkprodusentene for å utvikle spesielle dekk med dimensjonen 235/45 R 18 - størst i klassen.
Du kan også få Alfa Romeos firehjulssystem med tre differensialer, som er tatt i bruk i Alfa Romeo Crosswagon Q4 som lanseres i april 2005. Q4-systemet fordeler drivkraften konstant og dynamisk mellom alle fire hjul for å oppnå maksimal sportslighet og sikkerhet. Systemet fordeler kraften med cirka 57 prosent til bakhjulene og 43 prosent til forhjulene. Systemet garanterer optimalt grep på alle underlag.
Alfa Romeo 159 gjør det motsatte av de fleste andre fabrikanter når det gjelder stabilitetssystemet (VDC - Vehicle Dynamic Control). Systemet kopler seg ikke inn automatisk, slik vanlig er. Begrunnelsen er at det går utover sportsligheten. Fører skal få lov til å beholde kontrollen over bilen så langt som mulig. Hvis føreren girer ned litt for raskt på glatt underlag griper MSR-systemet (Motor Schleppmoment Regelung) inn og gir motoren tilstrekkelig kraft så ikke hjulene låser seg.