Bertel O. Steen AS slår markedet
Totalt solgte Bertel O. Steen-konsernet færre biler i 2002 enn i 2001. Det kom blant annet av at man i 2001 leverte hele 2000 små varebiler til Posten. Men salget av personbiler økte med fem prosent i et marked som totalt gikk ned med to prosent.
BEDRE RESULTAT
- Konsernets omsetning sank med en kvart milliard kroner, men vi forbedrer resultatet vesentlig, og er tilfredse med det. Resultatfremgangen kommer av en betydelig kostnadsreduksjon, bedre drift og god innsats fra medarbeidere i alle deler av organisasjonen, sa konsernsjef Marius Steen da han presenterte det foreløpige 2002-regnskapet til Bertel O. Steen-konsernet.
Fra 2001 til 2002 sank omsetningen til Bertel O. Steen fra 6 035 millioner kroner til 5 801 millioner kroner. Driftsresultatet ble forbedret fra 118 millioner kroner til 161 millioner kroner.
- I våre prognoser for 2003 har vi lagt til grunn et salg på 85.000 nye personbiler. For de fire merkene vi representerer tror vi på større markedsandeler. Størst regner vi med at økningen blir for Peugeot som skal opp fra 7,8 prosent i 2002 til 8,7 prosent i 2003, sier Carl Frederik Bø som er informasjonssjef i Bertel O. Steen AS.
Hvilket resultat det skal gi selskapet når året er omme, ønsker man ikke å si noe om, men antyder at det er et forbedringspotensial i forhold til årets resultat.
EIENDOMSVIRKSOMHET
Bilimport, distribusjon og salg via egen eide forhandlere ga en samlet ukonsolidert omsetning på drøyt åtte milliarder kroner i 2001. Konsernet eier og driver i tillegg en del eiendommer, blant annet hovedkontoret i Lørenskog utenfor Oslo. Eiendomsvirksomhet omsatte til sammen for 136 millioner kroner. Ut over det omsetter også Bertel O. Steen Asics joggesko og sportsbekledning, samt skipsmotorer og sikkerhetsutstyr. Denne virksomheten ga en 2001-omsetning på noe over 300 millioner kroner.
- Vi skal være en lønnsom og effektiv distributør av personbiler og nyttekjøre. Vi har gradvis økt markedsandelene våre, og har som mål for de nærmeste årene å skaffe flere kunder, bli mer effektive og drive med lave kostnader, sier Marius Steen.
Steen mener at hovedårsaken til bedriftens suksess de senere årene er produktene, som domineres av Peugeot og Mercedes-Benz, og at man har dyktige og engasjerte forhandlere og medarbeidere.
Marius Steen er tredje generasjon som sitter i førerstolen til bedriften. Bortsett fra en periode på 1990-tallet, da Erling Ihle var konsernsjef, har det hele tiden sittet en Steen ved rattet i familiebedriften. De to store eierne av Bertel O. Steen AS er Raget AS og Bemacs AS som er kontrollert av etterkommerne etter grunnleggeren.
TO STORE OG TO SMÅ
I tillegg til Mercedes-Benz og Peugeot importerer og selger Bertel O Steen også koreanske Kia og japanske Daihatsu. De to siste merkene er små på det norske markedet. Kia hadde en markedsandel på 0,8 prosent i fjor mens Daihatsu oppnådde 0,3 prosent. Konsernet tror på en viss vekst for det koreanske merket i inneværende år. Daihatsu vil bli stående på stedet hvil. Når det gjelder omsetning er Mercedes-Benz storebror i merkeporteføljen til konsernet. Det kommer ikke minst av at man inkluderer nyttekjøretøyene til den tyske fabrikken. De omfatter kassebiler, lette lastebiler, tunge lastebiler og busser. - Vi har organisert virksomheten slik at hvert enkelt merke er en egen forretningsenhet. Grovt sett regnet ut fra omsetning er Mercedes-aktivitetene dobbelt så stor som Peugeot, forklarer Bø.
Flere av de større bilene Mercedes-Benz produserer selges i Norge både som personbil og som nyttekjøretøy. Det gjelder blant annet «flerbruksbilen» som kalles V-klasse i personbilutgave og Vito som nyttekjøretøy
FREMGANG FOR PEUGEOT
Den modellen kommer for øvrig i ny versjon i løpet av året. Den nye V-klassen / Vito modellen kommer i salg i Norge i siste uken av september. Bilen forventes å ligge på samme prisnivå som i dag.
Den nye E-utgaven til Mercedes-Benz er allerede på markedet i Norge, og i mars startet salget av stasjonsvognutgaven. Norge er et «stasjonsvogn-land» og med en stasjonsvogn tror Bertel O. Steen på økt salg av E-klassen. Franske Peugeot kan vise til en bemerkelsesverdig fremgang de siste årene, og er nå det tredje største bilmerke i det norske markedet. Den viktigste personbilen i konsernets modellutvalg er familiebilen Peugeot 307, som i perioder har vært Norges mest solgte bilmodell. - Peugeot 406 selger svært bra, og i mai er vi klar for lansering av en helt ny bil; flerbruksbilen Peugeot 807, sier pr- og informasjonsdirektør Henning Larsen i Peugeot Norge.
Han regner med et Peugeot-salg i 2003 på 7400 personbiler og 1750 varebiler.
Bertel O. Steen selger bilene gjennom et forhandlerapparat som består av totalt 109 forhandlere. Av disse eier og driver konsernet selv 17. De forhandlerne man eier selv er store og representerer ca 60 prosent av salget av nye Mercedes-Benz og Peugeot i Norge. Hoveddelen, 38 av forhandlerne, selger både Peugeot og Mercedes.
Bertel O. Steen, sammen med BMW Norge A/S, har vært den bilimportøren som mest har vært «plaget» med bruktbilimporten. Så godt som hele bransjen er samstemte når det gjelder årsaken til at det i fjor ble importert ca 30.000 brukte biler til Norge bruksfradraget er for høyt. For en bil som importeres brukt fra utlandet, skrives avgiftene ned langt raskere enn et normalt verdifall i Norge skulle tilsi.
- For å møte konkurransen har vi nå to Mercedes-Benz Forum i Norge. Dette er spesialforetninger som tilbyr brukte Mercedes til konkurransedyktige priser, sier Bøe.
Han mener at dette ikke går ut over virksomheten til resten av forhandler apparatet.
- Vi opplever at våre kunder, uansett merke, prioriterer markedskunnskap, nærhet og den trygghet det gir når de skal investere i ny bil. For kunder som i stede ønsker en rimeligere brukt Mercedes-Benz kan vi som importør bistå med dette, med den tryggheten dette gir, sier Bø.
AMERIKANSK PÅ TAPETET
Møllergruppen og Bertel O. Steen AS ble på slutten av fjoråret enige om at Bertel O. Steen skal overta importen av Chrysler og Jeep i Norge. Foranledningen til dette er at Chrysler og Daimler-Benz fusjonerte i 1998. Ut fra dette var det unaturlig at Møller skulle importere Chrysler. Intensjonen er at Bertel O. Steen skal overta hele virksomheten til Møller US Import AS. De Møller-eide forhandlerne i Bergen, Stavanger, Tromsø og Jessheim omfattes ikke av transaksjonen.
- Vi følger den opprinnelige planen, sier Bø, men han vil ikke røpe hvilke prognoser man har for salg av Chrysler og Jeep eller hvilke planer man har når det gjelder strukturen i forhandlerapparatet.
KREMMEREN SOM BLE BILIMPORTØR
Handelsborgeren Bertel O. Steen grunnla sitt personlige firma i 1901. Han drev med import og salg av jern, barberblader, champagne og Colt håndvåpen. I 1907 mottok Steen tre Cadillac biler, fra en amerikansk forbindelse. Han overlot bilene til venner i Kolberg, Caspary & Co, som drev bilbutikk.
Bil var på den tiden et meget eksotisk produkt, men Bertel O. Steen så potensialet i bilen og satset snart utelukkende på bilsalg. Da det ble arrangert en bilutstilling på Akershus Festning i 1909 stilte Bertel O. Steen ut Humber, Fiat, Stöver og Nagant.
I løpet av de første 50 årene representerte firmaet mer enn 60 forskjellige bil- og motorsykkelmerker i Norge. En dramatisk mangel på dekk og slanger under første verdenskrig førte til at en del biler ble importert for å skaffe nettopp disse slitedelene.
Bertel O. Steen begynte å importere Mercedes Benz lastebiler i 1929 og Peugeot personbiler året etter. I 1972 ble man importør for hele Mercedes Benz-programmet.
BERTEL O. STEEN AS | |||||
Tall i millioner kroner | |||||
2002 | 2001 | 2000 | 1999 | 1998 | |
Omsetning | 5801 | 6395 | 6536 | 5607 | 5384 |
Driftsresultat | 161 | 118 | 109 | 167 | 163 |