Behov for å gjøre feil

Publisert: 23. november 2009 kl 09.51
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Aksepter at feilsteg er en del av utviklingsprosessen din. Mennesker som er innstilt på vekst føler seg smarte når de lærer, ikke bare når de lykkes. Ikke begrens deg selv til å gjøre ting du vet du kan; da vil du aldri vokse, skriver konsulent Peter Bregman i bloggen sin hos Harvard Business Publishing.

Når Bregman ber ledere liste opp de viktigste grunnene til at karrieren fikk et løft, er feilsteg alltid på listen. For noen handler det om at de mistet jobben. Andre hadde mislyktes med et prosjekt. For andre igjen handlet det om feil i et større system, for eksempel en økonomisk lavkonjunktur.

Å utvikle seg gjennom feil, handler mye om innstilling, skriver Bregman, som viser til forskning gjort av Stanford-professor Carol Dweck. Folk med en fastlåst innstilling liker å løse de samme problemene om igjen og om igjen. Det gjelder barn, men det gjelder også toppledere som omgir seg med mennesker som er enige med dem. De føler seg smarte når de får til ting.

Forsøk deg på mål som henger høyt; utfordringer du ikke er sikker på at du klarer å løse, er Bregmans oppfordring. De fleste mennesker som virkelig har gjort det godt, tør å feile og mange av dem har feilet mye. Kanskje lykkes du, og overrasker deg selv. Og lykkes du ikke, lærer du noe.

Saken fortsetter under annonsen