138429718_dame_.jpg

Ansett tidligere ansatte

Publisert: 20. januar 2010 kl 09.29
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Treffer du blink, kan gjenansettelser av tidligere medarbeidere være virkelig gode ansettelser. I beste fall får du tilbake et talent som forstår bedriftens kultur i dybden, samtidig som vedkommende bringer med seg nye perspektiver fra andre arbeidsgivere som kan danne grunnlag for endringer.

Det har ikke vært så vanlig å hente tilbake tidligere medarbeidere, men Claudio Fernández-Aráoz, seniorrådgiver i det globale rekrutteringsselskapet Egon Zehnder International, tror vi vil få se mer av dette etter finanskrisen. I en blogg hos Harvard Business Review skriver han at bedrifter kommer til å måtte bli langt mer kreative når de skal finne kandidater til strategisk viktige posisjoner, og her er tidligere ansatte en stor uutnyttet ressurs.

Selv om du føler at du kjenner en tidligere ansatt fra før, bør du imidlertid kjøre en full rekrutteringsprosess, råder rekruttereren. Kandidaten, med den nye erfaringen vedkommende har tilegnet seg, må vurderes i forhold til mot den rollen han nå er tiltenkt.

Hvis du til slutt bestemmer deg for å ansette din tidligere medarbeider, gir Claudio Fernández-Aráoz råd om hvordan du kan lette tilbakekomsten:

Kommuniser tydelig overfor de øvrige ansatte
Informer resten av selskapet, og da særlig medarbeidere som har sett seg selv som kandidater til denne jobben, om hvorfor medarbeideren er blitt hentet tilbake.

Informer kandidaten
Fortell den tidligere ansatte hvordan selskapets situasjon er nå. Informer om strukturer, strategier og kritiske mål, og gi ham et klart mandat. Er ansettelsen på ledernivå, er det viktig at lederen får tid til å bygge og gjenoppbygge relasjoner.

Følg opp
Følg opp den tilbakevendte medarbeideren minst en gang i kvartalet. Se blant annet på hvordan relasjonene i organisasjonen utvikler seg. Vurder om vedkommende har støtte i organisasjonen. Uten slike sjekkpunkter kan det være vanskeligere for den tilbakevendte å be om hjelp ved behov.

Saken fortsetter under annonsen