Åndelig bedriftshygiene
Forfatter og poet Håvard Rem er kjent for å knytte poesien sammen med næringslivet, en slags næringslivets poet ved mange anledninger. Da han jobbet i Geelmuyden. Kiese skrev han på oppdrag blant annet et dikt til Hafslunds årsrapport. I mange år har han tatt på seg oppdrag fra norske bedrifter som ønsker at han leser selvskrevne dikt ved ulike anledninger, ofte akkompagnert av musikk fra blant annet Morten Harket. På restauranten Bølgen og Moi på Høvik har han også lest poesi for lukkede bedriftsarrangementer.
I fjor ga han ut boken «Tekstmeldinger» der ingen av diktene var på mer enn 160 ord slik at de kunne sendes som tekstmelding på mobilen.
Mobilselskapet NetCom var et av selskapene som brukte denne boken som julegave til sine bekjentskaper. Konsulentselskapet Ernst & Young (nå Gap Gemini Ernst & Young) valgte ut 30 dikt som selskapet hver dag sendte på mobil til 100 utvalgte ansatte i Norge. Hensikten er å gi de ansatte et avstressende pusterom i arbeidsdagen.
I dag jobber Håvard Rem med et større prosjekt der han digitaliserer norsk poesi fra 1600-tallet og frem til i dag. Han startet på prosjektet for flere år tilbake, og en foreløpig hemmelig bedrift sponser hans arbeid med å legge poesien ut på nettet slik at den blir tilgjengelig for alle.
- Hvorfor poesi?
- Det har blant annet en praktisk side. Poesien er minst i kvantitet, men likevel viktigst i kvalitet, sier Rem. Han mener næringslivets interesse for å bruke poesien i jobbhverdagen er stor. Det er han ikke det minst overrasket over. Han er mer overrasket over at det ikke eksisterer noen organisasjon som jobber aktivt med å danne nettverk mellom poeter og næringslivet.
- I dag må bedriften selv ta initiativet dersom de ønsker å bruke poesi på arbeidsplassen. Det henger nok igjen fra flere tiår tilbake da kunstnere og forfattere absolutt ikke skulle ha noe med næringslivet og pengene deres å gjøre, sier Rem. Det er tid for å tenke nytt og knytte poesi og skjønnlitteratur nærmere arbeidslivet. Han tror mange bedrifter foretrekker en spennende forfatter i stedet for et utbrukt tv-tryne på et internt arrangement.
- Hvorfor er næringslivet interessert i åndelig påfyll?
- Det kan gi dem en bedre image, det er underholdende, de ansatte kan lære noe om språk, sier Håvard Rem. Han sier at poesien gir rom for ettertanke og kan sette i gang kreative prosesser.
DIKT TIL ETTERTANKE
Avdelingsdirektør Marit Sagen Åstvedt i Sparebankforeningen er ute med sin annen diktantologi. Den første «ord til meg selv» - en inspirasjonsbok for ledere ble gitt ut i 1997 og i år kom «Året og ordene». I Sparebankforeningen ble foreningen «De levende poeters selskap» stiftet for to år siden. De seks-syv faste medlemmene enten sender eller mottar selv et dikt hver uke.
- På den måten får vi med oss en tekst som på mange måter er tyngre enn mange av de saksdokumentene vi må lese. Saksdokumenter gir oss ikke åndelige vitaminer. Poesien henvender seg til følelsene, ikke bare til hodet. Og det er viktig å ha med seg «det hele mennesket» når man som leder ønsker forandring, sier Sagen Åstvedt.
- Poesien er nyttig for næringslivet fordi den kan hjelpe oss på veien mot innsikt i oss selv og i andre mennesker. Dersom teksten treffer noe i oss - og det gjør den ofte - forblir den i bevisstheten og gir grunnlag for ettertanke og personlig vekst, sier avdelingsdirektøren. Hun mener at den knappe formen gjør i seg selv at diktet er tilgjengelig for alle. - Ingen kan ha et så tett program at det ikke blir rom for et dikt. Det gir mening å starte eller avslutte uken med et dikt, å krydre et møte med det, å bruke det som fødselsdagsgave eller som oppmuntring til den som måtte ha behov for det. Diktet gir oss mulighet for å stanse opp og åpne opp for ettertanke - også på jobben.