7 ineffektive (u)vaner
Skal man bli kvitt uvaner, er kanskje det første steget å bli oppmerksom på dem? Epn.dk har snudd Stephen R. Coveys «syv gode vaner» på hodet, og lister opp syv uvaner som kan gjøre deg særdeles ineffektiv:
1. Vær på feil sted
Woody Allen har sagt at 80 prosent av en suksess, er å være til stede. Noe av det viktigste du kan gjøre for å få suksess her i livet, på jobben eller på privaten, er med å andre ord å være der du har mest nytte av å være: Er det noe du vil forbedre, må du også engasjere deg i det.
2. La deg overvelde
En god start på dagen øker effektiviteten. Hvis du på begynnelsen av dagen får gjort unna dagens viktigste og vanskeligste oppgave, løfter det din mentale tilstand og skaper en mentalt positiv atmosfære som vil påvirke deg resten av dagen.
Skal du spise en elefant, er det imidlertid ikke smart å prøve å glefse den i seg i én stor bit. Det er overveldende og kan føre til forstoppelse. Del oppgaven opp i mindre, overkommelige biter. Gå så løs, bit for bit. Ta ett skritt fult ut før du går videre til det neste.
3. Gjør det minst viktige først
Å beskjeftige seg med lite viktige oppgaver, mens man utsetter det man vet man burde gjøre, er en svært utbredt vane. Vil du være effektiv, kan det være nyttig å lage seg et eller annet system, for eksempel bruke en 80/20-regel. Dette ut fra teorien om at 80 prosent av resultatene kommer fra 20 prosent av din innsats og aktiviteter. Ideen er med andre ord å bruke energi på de, få, utvalgte oppgavene som gir deg størst utbytte. Ta dagen i dag: Hva er de tre viktigste oppgavene?
Samme hvilket system du velger, så er det lurt å prioritere oppgaver og den tiden du har. På den måten unngår du å bruke dager, uker eller måneder på å hoppe over ting det faktisk er viktig å få gjort.
4. Tenk over ting, mye og lenge.
Mange er tilbøyelige til å utsette handlinger fordi de fastner i overveielser. Å paralysere seg selv med evige analyser og spekulasjoner kan ende med at du sløser bort store deler av livet. Du må gjerne tenke deg om først, men fremfor å bare sitte og tenke, kan du samle informasjon som gjør deg i stand til å ta en beslutning. Lag en plan. Sett en tidsfrist. Finn ut hvorfor det er viktig for deg å få gjennomført planen.
Å gruble, uten å handle, spiller tid. Man kan ikke alltid vente på det perfekte tidspunktet.
5. Konsentrer deg om det negative.
Jo mer du fokuserer på fallgruver og ulemper, desto mer demotiverer du sannsynligvis deg selv. Det er ikke vanskelig å finne ti ting som taler imot en plan. Valg av fokus, om du først og fremst ser på ulemper fremfor fordeler, er avgjørende for hvor langt du kommer med dine drømmer og planer. Måten du ser på verden på, har en tendens til å bli et selvoppfyllende profeti. Ser du problemer overalt, blir det gjerne mange av dem også. Forsøk å fokusere på det positive. Og - gjør du noe med det som er negativt? Eller gjør du deg selv til et passivt offer?
6. Hold fast på overbevisningene dine.
Hvis du ikke hører på andres forslag, og avviser at det kan være alternative muligheter enn de du selv ser, blir du lett ineffektiv. Tenk over måten du takler ting på. Våg å gjøre ting annerledes.
Leser du for mye? Samler du på for mye informasjon før du tar en beslutning? Hvis du putter for mye informasjon inn i hjernen, begrenser du evnen til å tenke klart. Vær særlig oppmerksom på negativ og begrensende informasjon.
Du kan alltid finne mer informasjon. Det kan stresse deg, og virke handlingslammende. Det blir også lettere å henge seg opp i uvane nummer tre, hvor man bruker oppmerksomheten på lite viktige ting.
Prøv en gang iblant å slå av telefonen, gå ut av Internett, lukke døren. Man kan få gjort mye hvis man ikke blir avbrutt hvert femte minutt.