25 unge lovende: Stjernekonsulenten
Prosjektleder Kristin Raabe i Boston Consulting Group (BCG) skjønner godt at hun blir møtt med skepsis når hun tar med seg sitt konsulentteam for å gå løs på en ny klientorganisasjon.
For BCG er konsulentbransjens svar på Rolls-Royce, og tar seg betalt deretter. Ikke bare er de dyre, de er også så unge at de umulig kan ha blitt tørr bak ørene. Selv var ikke Kristin Raabe mer enn 24 da hun ble sendt på sitt første BCG-oppdrag.
- Vi må hele tiden bevise noe, fastslår Kristin Raabe.
Og beviset måles i kroner på bunnlinjen.
BCG-teamet må komme opp med løsninger som er verdt mer enn konsulenthonorarene. Vel er de dyre, men de er villige til å jobbe vanvittig mye, om det er det som trengs. BCG-folket har dessuten mer trening enn de fleste i å gi seg i kast med komplekse problemstillinger.
Et vellykket BCG-oppdrag vil merkes, og kunne føre til dyptgripende endringer i hvordan klienten skal drive sin business.
Kristin Raabe er typen som er ekstremt til stede i situasjonen, enten det er på jobb, på fest eller ute på windsurfingbrettet i kast med elementene.
Hun har vært på TV, i ungdomsprogrammet Midt i Smørøyet. Hun har spilt basket. Hun gikk ut av Dønski videregående skole i 1993 med toppkarakterer, og satt i russestyret. Så fulgte et halvår der hun gjorde strøjobber for å legge seg opp penger før hun mønstret på som mannskap på seilbåten «Swany» som hun krysset Atlanteren med.
Deretter satte hun kursen for USA, ble i 1994 tatt opp som student ved prestisjeskolen Wharton i Philadelphia.
- Wharton var spennende og utrolig tøft, og jeg ble prøvet hardere enn noen gang tidligere. Når du jobber sammen med så mange flinke elever og har professorer som er fremst i verden på sine fagområder, jobber du vanvittig hardt for å hevde deg, sier Kristin Raabe.
I 1996 dro Kristin Raabe på utveksling til Lyon for å plukke med seg fransk språk og kultur.
Ut av Wharton vurderte Kristin Raabe to karriereveier; finans eller konsulentbransjen. Gjennom to somre fikk hun prøvd ut finans gjennom sommerjobber i Orkla Finans i Oslo og Enskilda Securities i London. Hun fikk jobbtilbud i London, men syntes det ble for mye skrivebordarbeid, og for lite kontakt med mennesker.
Mens hun gikk 4.-året på Wharton var hun hjemme i Oslo, og kom i kontakt med prosjektleder Petter Eilertsen i BCG (som nylig ble utnevnt til partner). Fra før hadde hun sansen for BCGs profil. Når også personkjemien med Eilertsen matchet, gikk hun gjennom BCGs tøffe opptaksprøver. Høsten 1998 startet hun ut som junior ved BCGs Oslo-kontor.
I fjor høst avanserte Kristin Raabe til prosjektleder i BCG, og har ansvar ut mot klientene, som i hovedsak er innen forbruksvarer. Hvem hun jobber for, se det, er en profesjonell hemmelighet. Med et lite unntak. I fjor gjorde Kristin Raabe et pro bono-prosjekt for Redd Barna for å se på hva som skulle til for å få næringslivet til å bla opp med penger til Redd Barnas prosjekter. Det førte henne til Nepal.
Kristin Raabe lever en nomadetilvarelse, og vandrer fra prosjekt til prosjekt. Kanskje velger hun en dag å hoppe av, og følge et prosjekt hele veien til virkelighet. Raabe har prøvesmakt flere ulike bransjer, men har så langt ikke funnet noe som er morsommere enn BCG.