25 unge lovende: Ship ohoi
Rebekka Glasser ble hentet inn som et friskt pust da det tradisjonsrike rederiet Bergesen i 1999 skulle stake ut sine forretningsstrategier inn i det nye årtusen.
Hun mønstret på i Bergesens finansdivisjon, før hun ble overført til en nyopprettet spesialenhet for forretningsutvikling. Der rapporterer hun direkte til Jan Håkon Pettersen, som nylig ble utpekt til ny konsernsjef i Bergesen etter at den Hong Kong-baserte Sohmen-familien kjøpte hele Bergesen-skuta.
Bergesen har lagt om kursen gjennom de siste årene, og har rendyrket sin shippingstrategi. Det betyr også en nedbygging av finansielle investeringer utenfor shippingssfæren. Som en konsekvens av strategiskiftet, valgte Bergesen blant annet å selge seg helt ut av Kværner, der selskapet gjennom en årrekke var en av de største aksjonærene. For Kværner var et eksempel på en investering som lå utenfor kjernevirksomheten.
Bergesen har også valgt å gå tungt inn på et nytt forretningsområde, og skal bygge seg opp til å bli en betydelig aktør innen LNG-Skip (Liquefied Natural Gas, frakt av flytende naturgass). Første LNG-skip ble bestilt i år 2000.
Nylig var det shippingdåp av Berge Everett, som er LNG-skip nummer to i en serie av syv bestilte nybygg (den første ble døpt Berge Boston i januar i år).
- Vi har et investeringsprogram på rundt 1 milliard dollar innenfor LNG, sier Rebekka Glasser.
Glasser er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen der hun spesialiserte seg i finans og strategi. Hun skrev sin særavhandling for Statoil, og leverte da en analyse av den indonesiske olje- og gassindustrien. Glasser deltok aktivt i det studentsosiale liv på NHH, både som innkjøpssjef i «Klubben», forfatter til UKEN-revyen og nestleder i Studentforeningens styre.
Som fersk siviløkonom rykket Glasser inn i finans som analytiker i Enskilda Securities som skulle bygge opp et corporate finance-miljø i Norge. Og timingen var glimrende. Markedet hadde snudd, og var på vei opp.
- Enskilda Securities var en utfordrer i det norske markedet. Vi skulle slå oss opp og frem. Det var kjempegøy!, erklærer hun. Det første gjennombruddet kom da Enskilda Securities i 1996 bistod med å selge Bergen Lysverker til BKK (Bergenhalvøens Kommunale Kraftselskap AS), en transaksjon på nærmere 3 milliarder kroner. Rebekka Glasser var med på å selge ut Bergen Lysverker, og jobbet da som assistent for Grace Skaugen.
Etter noen år på Oslo-kontoret, ble Glasser overflyttet til Enskilda Securities i London, der hun jobbet med norske og internasjonale fusjoner og oppkjøp.
Finans i London preges av hardt arbeid og lange dager. Det er «Work hard and play hard» som gjelder. Rebekka Glasser tok i seg i å savne naturen, duften av sjøen, og synet av de høye fjelltopper. Hun hadde begynte å orientere seg mot Norge da Bergesen skulle sette fart på sitt strategiarbeide, og søkte etter en Prosjekt Manager.
- Jeg hadde sansen for Bergesen. Det er et bluechip, og seriøst selskap, sier Glasser, som ble ansatt av Bergesens finansdirektør Garup Meidell.
Bergesen har vært et lykkelig valg, og hun angrer ikke at hun gikk fra corporate finance til shipping: - Jeg trives i industrien, og er nok en typisk doer. Jeg liker å få arbeide mer i dybden og se konsekvensene av de beslutningene som tas, sier Rebekka Glasser, som også har fått brynt seg på styrearbeid i selskaper Bergesen har engasjert seg i.
Rebekka Glasser er et utpreget konkurransemenneske, og søker stadig nye krevende oppgaver. Hun samler dessuten på høye fjell. Glasser har gått i Andesfjellene og klatret til Kilimanjaros topp. Snart venter Europas høyeste fjelltopp, Elberus i Kaukasus, som strekker seg 5642 meter over havet. På si tar hun dessuten AFA-studiet (autorisert finansanalytiker) for å oppdatere seg faglig.