25 unge lovende: Samfunnsbevist analytiker
Ylva Lindberg startet 2003 med å kaste ut en hel haug av multinasjonale selskaper fra investeringsporteføljen til KLP. 26 selskaper forsvant ut av listen, og det var mange kjente selskaper som var blant etikkverstingene. Selskaper som Coca-Cola, Nestle, Nike, Simens og Unilever.
Dette skapte naturligvis overskrifter over hele landet. Og alle sammenlignet KLPs etiske ståsted med Oljefondets mer avslappede holdning til umoral. Midt i det hele stod en filosofiutdannet 29 åring fra Stavanger.
Det er for så vidt ikke riktig å si at hun bare er filosofiutdannet, eller at hun er fra Stavanger. For hun er født av svenske foreldre, har vokst opp i Stavanger, og New York, før hun på egenhånd og uten å kunne språket, i en alder av 18 år flyttet til Moskva.
- Jeg var på jakt etter den russiske sjelen, sier hun selv.
Men det hele begynte med en skremmende blindtarmbetennelse, og den helt spesielle gleden i å møte det russiske helsevesenet. Året endte med at hun kunne diskutere Dostojevskij på originalspråket.
Deretter bar det over til Oxford for å utdanne seg innenfor blant annet filosofi, politikk og økonomi. Etter tre år i Oxford, med en Bachelor of Arts i lommen, noen tilfeldigheter, arbeidet som representant for studentforeningen ANSA, og et førstegangsintervju i juleferien, fikk hun tilbudet om en stilling som management trainee hos Orkla. En stilling som svært mange siviløkonomer og ingeniører tørster etter.
Og tørsten styrte en stor del av hennes periode i Orkla. Etter traineeperioden havnet hun i stillingen som markedssjef i Baltic Baverages Holding (BBH), med ansvaret for nettopp Russland. Og Russland fulgte også henne i hennes neste jobb. Som managementkonsulent i McKinsey & Company jobbet hun i Russland i et halvår før hun etter totalt ett år forlot rådgivningsselskapet.
- Det var ikke noe for meg. Jeg lærte veldig mye, men arbeidet ble lagt opp etter for faste rammer for min smak, forklarer hun.
Så søkte hun på stillingen i KLP. Den var perfekt for henne. Hun kunne kombinere den tidligere arbeidserfaringen og filosofitankene. Tankene om at etikk og samfunnsansvar var viktig, og samtidig var økonomisk bærekraftig, engasjerte henne. Dette var i 2001.
Et og et halvt år etter kastet hun ut Coca-Cola. Hun var med avgjøre at de omtrent 80 milliarder kronene KLP hadde i aksjer og obligasjoner ikke skulle investeres i brusgiganten.
- Jeg trives med områdene finans og etikk, og ønsker å jobbe i med områder hvor jeg kan gjøre en forskjell, sier hun selv, før hun påpeker at det hele virkelig er en kombinasjon mellom grundige bedriftsøkonomiske analyser og etikk.
Selv om hun jobber mye setter hun pris på fritiden. Den går til venner, fjellturer og fritid. Og i hennes egne ord: - Det er først når jeg kan samle perspektiver og kraft fra tilsynelatende helt urelaterte områder at jeg føler jobb, fritid og helheten får skikkelig mening.